Ce este podeaua pelviana si de ce joaca un rol important pentru corpul uman? Potrivit specialistilor, podeaua pelviana indeplineste mai multe functii. E langa sfincterul, care retine urina si scaunul, podeaua pelviana sustine si alte organe, cum sunt vezica urinara si uterul, pe care le mentine in pozitia corecta.
Corpul unei femei sufera schimbari fizice majore ca urmare a maternitatii. Schimbari care depasesc cu mult cresterea abdomenului in timpul sarcinii si care dureaza chiar si dincolo de perioada postnatala. Printre acestea se numara si cele legate de planseul pelvian (podeaua pelviana), un mare necunoscut pentru multe femei pana cand afla ca vor fi mame. Afla tot ce trebuie sa stii - ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru a avea grija de aceasta zona cruciala a corpului feminin, care joaca un rol important in timpul sarcinii si postpartum.
Ce este podeaua pelviana?
Este cadrul de muschi si tesut conjunctiv care sustine organele pelvine: vezica urinara, uretra, uterul, vaginul si rectul. Prin urmare, este o structura direct implicata in continenta urinara si fecala, precum si in actul sexual satisfacator. Astfel, atunci cand planseul pelvian este slabit, poate exista disconfort in timpul actului sexual, dar si probleme cu organele pe care le sustine, precum si disconfort la nivelul spatelui. Cele mai grave dintre acestea sunt prolapsurile - lasarea in jos a organelor.
De ce apar aceste probleme? Podeaua pelviana poate fi slabita de factori precum obezitatea, sporturile de impact si constipatia cronica, desi, in acest caz, ne intereseaza atunci cand apare ca urmare a sarcinii, a nasterii naturale sau a unei interventii chirurgicale ginecologice, cum ar fi episiotomia.
Cum stiu daca am o podea pelviana slaba?
Incontinenta urinara: daca ai scurgeri involuntare de urina atunci cand razi, tusiti, stranuti sau faci activitati fizice, acesta ar putea fi un semn ca podeaua pelviana este slaba.
Dificultate in retinerea gazelor sau a scaunelor: In mod similar, o podea pelviana slaba poate cauza probleme cu controlul gazelor intestinale sau al scaunelor.
Senzatie de presiune sau greutate in pelvis: Este posibil sa simti o senzatie de presiune sau greutate in regiunea pelviana, in special dupa ce stai in picioare mult timp. Aceasta este o senzatie tipica postpartum, deoarece organele coboara odata cu sarcina, provocand o presiune crescuta si o senzatie de greutate in aceasta zona.
Durere in zona pelviana: durerea in zona lombara sau in zona genitala ar putea fi, de asemenea, un semn de slabiciune a planseului pelvian.
Disconfort sexual: Slabirea muschilor planseului pelvian poate afecta, de asemenea, functia sexuala, provocand dureri in timpul actului sexual sau dificultati in atingerea orgasmului.
Cum sa ai grija de podeaua pelviana in timpul sarcinii
Cand incepe sarcina, totul se schimba, fizic, hormonal si chiar si la nivelul creierului. Si, desi incercarea de a tine totul sub control poate fi coplesitoare, merita sa-ti faci timp sa ai grija de planseul pelvian pentru a preveni problemele din viitorul nu foarte indepartat. Ce poti face in aceste luni?
Controleaza-ti greutatea si dieta
Tine-ti sub control cresterea in greutate, altfel mobilitatea ta va deveni mai limitata pe masura ce avansezi in sarcina si risti sa-ti suprasolicitezi atat planseul pelvian, cat si articulatiile.
Exercitii
Daca medicul nu ti-a prescris repaus, cel mai bine este sa te mentii activa prin exercitii fizice moderate, adecvate conditiei fizice, mai ales dupa 12 saptamani. Acest lucru iti va oferi multiple beneficii in aceasta etapa: reduce durerea si disconfortul, imbunatateste starea de bine pe tot parcursul sarcinii si imbunatateste dezvoltarea fatului.
Atentie cand mergi la toaleta
Modul ideal de a evita sa pui prea multa presiune pe planseul pelvian este sa mentineti o pozitie in care genunchii sa fie deasupra soldurilor. Pentru a face acest lucru, poti folosi un scaun sau un scaunel pe care sa iti pui picioarele in sus. In orice caz, este important sa eviti sa iti tii respiratia, deoarece acest lucru are un impact foarte negativ asupra planseului pelvian.
Masaj perineal
S-a dovedit a fi eficient in reducerea posibilitatii de ruptura in ziua nasterii. Este recomandat sa incepi sa le faci in jurul saptamanii 32 de sarcina, desi este ideal sa inveti tehnica de la un fizioterapeut specializat in masajul podelei pelvine.
Exercitii Kegel
Aceasta este una dintre cele mai bune modalitati de a iti tonifia podeaua pelviana. Aceste exercitii se bazeaza pe contractia voluntara a muschilor planseului pelvian pentru a-l intari si pentru a preveni sau imbunatatesti probleme precum incontinenta urinara. Antrenamentul de baza presupune inchiderea celor 3 sfinctere - anus, vagin si uretra - intr-o miscare ascendenta care este adesea comparata cu un fermoar care se inchide in sus si in jos.
FOTO: freepik.com