Cum sa iti pastrezi relaxarea in timpul sarcinii - 3 sfaturi utile

/ / Modificat: 2022-11-29
Cum sa iti pastrezi relaxarea in timpul sarcinii - 3 sfaturi utile

Ai aflat ca vei deveni mama - ce bucurie! Si, dupa cum vei descoperi in curand, ce responsabilitate si sursa de stres! E normal sa te simti responsabila pentru viata care creste in pantecul tau, dar nu e normal sa duci acest sentiment la extrem - lucru frecvent in randul mamelor. In continuare, gasesti cateva sfaturi care iti vor aduce un zambet pe buze si te vor ajuta sa ramai relaxata, pe durata celor 9 luni.

 1. Ai grija ce citesti

Cand esti insarcinata, expresia favorita a invatatoarei tale, „sa citeasca ce-or vrea, numai sa citeasca!” nu se mai aplica. Evident, este de dorit sa fii cat mai bine informata, dar „mult” nu e sinonim cu „corect”. 

Alege-ti cu atentie sursele: site-uri de specialitate consacrate, carti scrise de medici si eventual recomandate de catre medicul ginecolog, medici si specialisti. Evita forumurile, grupurile de mamici de pe retelele de socializare si alte asemenea „adunari” virtuale in care informatiile vehiculate sunt adesea discutabile din punct de vedere al corectitudinii. 

Este normal sa citesti despre sarcina pe saptamani sau sa aprofundezi subiectul alaptarii, dar nu insista pe informatii legate de complicatii ale sarcinii si nasterii, povesti (nu intotdeauna adevarate) ale diverselor nenorociri patite de altii si asa mai departe. Nu te ajuta la nimic, mai utila este o buna relatie cu medicul tau. 

2. Ai grija cu cine vorbesti 

Gravida este un magnet irezistibil pentru o multime de curiosi. Nici nu banuiai cati sfatosi exista pe lumea asta, oameni de multe ori necunoscuti, care nu rezista impulsului de a-ti spune macar doua vorbe despre sarcina. 

Sa nu ramai cu pofte, ca nu stiu ce va pati copilul. Sa nu mananci capsuni in sarcina, ca cel mic se va naste cu un semn. Sa fii sigura ca o sa fie fetita, daca nu ti-e rau in primele luni sau daca, din contra, iti este prea rau. Sa nu te imbraci nu stiu cum, sa nu vezi nu stiu ce, sa dai pisica, sa legi catelul, exemplele nu se sfarsesc niciodata.

Chiar daca nu esti o persoana superstitioasa, este foarte posibil ca la un moment dat, aceasta abundenta de sfaturi si idei sa imprime o emotie in subconstientul tau, iar ultimul lucru de care ai nevoie acum este o sursa suplimentara de stres. Incearca sa eviti delicat, dar ferm, acest gen de interventii din partea necunoscutilor - nu esti in nici un fel datoare sa ii asculti. Atunci cand e vorba despre persoane din familie, incearca sa ramai impaciuitoare fara sa „dai apa la moara” acestor comentarii. E greu sa o repezi pe bunica pe care o iubesti, care te-a crescut si se bucura pentru tine, dar e important si sa iti pastrezi calmul si linistea. 

3. Ai grija cu cine te intalnesti

E firesc sa cauti compania altor gravide, mai ales daca ai vecine, cunostinte sau prietene care asteapta un bebelus. Intotdeauna e bine sa ai cu cine sa schimbi o vorba, si daca mai si e cineva care intelege prin ce treci, cu atat mai bine! 

Nu lasa persoanele pesimiste, negativiste, sa iti strice ziua. Chiar daca e vorba despre cea mai buna prietena a ta, daca intalnirile voastre se schimba in discutii nesfarsite despre temerile ei, care devin brusc si ale tale, incearca sa schimbati subiectul sau, in ultima instanta, marturiseste-i onest ca nu iti face bine sa vorbesti, iar si iar, despre asta. Iar daca e vorba despre cunostinte de prin cartier, cu atat mai mult nu e necesar sa socializezi dincolo de limita confortului personal. 

Nu uita ca, atunci cand vine vorba despre o sarcina sanatoasa, ai nevoie nu numai de sfaturile unui medic competent, ci si de liniste psihica si afectiva. Starea ta mentala i se transmite si micutului, iar stresul inutil chiar ar trebui evitat 

Sursa foto: Shutterstock

Taguri Relaxare sarcina Sarcina avansata

Articole recomandate

Citeste si despre