De ce unele femei slabesc in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2024-07-14
De ce unele femei slabesc in timpul sarcinii

Viitoarele mame si medicii lor vorbesc mult despre cresterea in greutate in timpul sarcinii. La urma urmei, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomanda, in general, ca femeile sa se ingrase cu un total de 25 pana la 35 de kilograme in timpul sarcinii, in functie de IMC-ul lor (indicele de masa corporala). Dar ce se intampla daca pierzi in greutate in timpul sarcinii? Se poate intampla. In functie de cand si cum apare, pierderea in greutate in timpul sarcinii poate fi perfect normala - dar poate fi si ingrijoratoare. Vezi mai jos care pot fi cauzele posibile ale pierderii in greutate in timpul sarcinii, cum poti obtine nutrientii de care ai nevoie atat tu, cat si bebelusul si cand sa apelezi la ajutorul medicului.

 

Poti pierde in greutate in timpul sarcinii?

In general, nicio viitoare mama nu ar trebui sa incerce in mod intentionat sa piarda in greutate odata ce stie ca este insarcinata, chiar daca este supraponderala. Cercetarile arata ca pierderea in greutate intentionata in timpul sarcinii poate creste riscul de complicatii pentru copil. Mai mult, restrictionarea caloriilor si a nutrientilor poate fi daunatoare pentru tine si pentru copilul tau in curs de dezvoltare, spune Pooja Shah, MD, medic ginecolog-obstetrician in Chandler, Arizona.

 

Daca esti supraponderala sau obeza si esti insarcinata, medicul iti va oferi sfaturi cu privire la gestionarea greutatii in timpul sarcinii pentru a evita eventualele complicatii. "Pentru cresterea in greutate in timpul sarcinii, ne bazam recomandarile pe ceea ce este IMC-ul mamei inainte de sarcina", spune Kimberly Henderson, DO, medic ginecolog la Nuvance Health Northern Dutchess Hospital din Rhinebeck, New York. Potrivit CDC, femeile cu un IMC de 30 sau mai mare ar trebui sa castige intre 11 si 20 de kilograme in timpul sarcinii. "Femeile cu un IMC de peste 40 - nu ar trebui sa castige in greutate in timpul sarcinii lor", spune Henderson.

 

Pierderea in greutate in primul trimestru

Medicii noteaza ca majoritatea femeilor castiga doar intre 1 si 5 kilograme in primele trei luni de sarcina, asa ca, daca te confrunti cu pierderea in greutate in primul trimestru, sunt sanse ca nimic sa nu fie ingrijorator. "Nu este neobisnuit ca femeile din primul trimestru sa piarda putin din greutate din cauza greturilor si varsaturilor puternice care le impiedica sa manance in mod normal", spune Henderson. Pierderea apetitului din cauza greturilor matinale este, de asemenea, o cauza frecventa a pierderii in greutate in timpul sarcinii. Potrivit lui Henderson, este un motiv de ingrijorare doar daca pierderea in greutate in timpul sarcinii atinge 5 pana la 10 procente din greutatea corporala totala a unei femei.

 

Pierderea in greutate in timpul sarcinii se poate intampla si daca ai inceput sa faci exercitii fizice zilnic si sa mananci alimente mai sanatoase pentru tine si pentru copil. In acest caz, s-ar putea sa ai nevoie de cateva calorii in plus pe parcursul zilei pentru a sustine copilul care creste rapid, in functie de greutatea si IMC-ul tau.

 

In cazuri foarte rare, pierderea in greutate in timpul sarcinii care este progresiva si/sau excesiva ar putea fi un semn de hyperemesis gravidarum, o complicatie caracterizata prin greturi matinale severe. Aceasta inseamna varsaturi de mai mult de cinci ori pe zi, dureri severe de stomac si/sau semne de deshidratare. De asemenea, este posibil sa nu urinezi mult, urina sa fie inchisa la culoare si sa te simti slabita sau ametita. Daca te confrunti cu oricare dintre aceste simptome sau daca pur si simplu nu poti tine nimic pe gat, apeleaza la medicul tau sau la moasa. "Ar trebui sa te simti confortabil avand o conversatie deschisa cu ginecologul-obstetrician despre obiectivele de crestere in greutate in timpul sarcinii, modificarile de greutate de la o vizita la alta si orice crestere sau pierdere in greutate ingrijoratoare", spune Shah.

 

Pierderea in greutate la sfarsitul sarcinii

Pierderea in greutate in al treilea trimestru ar putea fi deosebit de deconcertanta. Pierderea in greutate in timpul sarcinii in aceasta etapa tarzie ar putea fi legata de cresterea slaba a bebelusului, lichid amniotic scazut sau hipertensiune arteriala sau preeclampsie indusa de sarcina. Daca slabesti si ai depasit primul trimestru, adreseaza-te medicului tau. Ar putea foarte bine sa fie ceva inofensiv - cum ar fi fluctuatiile in retentia de apa de zi cu zi, spune Shah. Dar, pentru a fi in siguranta, este intotdeauna mai bine sa te consulte medicul.

 

Ce trebuie sa faci daca pierzi in greutate in timpul sarcinii

Vorbeste cu medicul tau daca pierzi in greutate in timpul sarcinii, daca te simti ametita sau slabita sau daca nu poti potoli greata sau varsaturile. Acest lucru este important in orice moment al sarcinii tale, dar este deosebit de crucial in al doilea sau al treilea trimestru. Medicul sau moasa se va stradui sa identifice cauza (inclusiv prin efectuarea unor teste de laborator) si apoi iti va recomanda cel mai bun mod de actiune pe baza constatarilor sale. In cazul greturilor, antidotul poate fi la fel de simplu ca un supliment fara prescriptie medicala, cum ar fi vitamina B6, sau un medicament puternic pe baza de reteta. Adesea, fluidele intravenoase pot ajuta in caz de ameteala si slabiciune.

 

Dincolo de asta, spune Henderson, o alimentatie atenta este esentiala pentru mentinerea sanatatii si evitarea pierderii in greutate in timpul sarcinii. Tine cont de aceste strategii:

 

  • Mananca mese mai mici si mai dese

  • Evita alimentele si mirosurile care iti provoaca greata

  • Mananca ceva mic - cum ar fi un biscuite - imediat dupa ce te trezesti dimineata

  • Ia-ti cu fidelitate vitaminele prenatale

  • Adauga aproximativ 300 de calorii in plus pe zi, in functie de greutatea si de IMC. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este cu gustari sanatoase intre mese

  • Ramai hidratata

 

https://www.thebump.com/a/weight-loss-during-pregnancy

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Slabit femei Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre