Dozarea anticorpilor la fat

/ / Modificat: 2011-10-10
Dozarea anticorpilor la fat
Intrebare:

- Am Rh negativ si sunt insarcinata in 8 saptamani. La 4 saptamani am facut dozarea anticorpilor si rezultatul a fost 1/32-64. Mai am o fetita de 1 an a carei nastere a necesitat cezariana (in saptamana 36) deoarece ajunsesem deja la titru 1/128-256 si apoi exangvinotransfuzare . Exista sanse ca la aceasta a doua sarcina sa nu mai am problemele de la prima ? In ce conditii?

Raspuns:




 

Valoarea predictiva a titrului de anticorpi in ceea ce priveste afectarea fatului este majora numai la prima sarcina izoimunizata, fiind mult mai scazuta la sarcinile urmatoare, avand in vedere ca un titru crescut (determinat de izoimunizarea anterioara) poate coexista cu un fat Rh negativ.

In general, un titru de 1/64 sau mai mare inseamna la o prima sarcina cu izoimunizare o afectare fetala grava si se impune intreruperea de sarcina; insa, in situatia dumneavoastra se ia in calcul si distanta de timp relativ redusa dintre cele doua sarcini.

Urmarirea evolutiei fatului este esentiala in elucidarea situatiei momentane si ulterioare a sarcinii.

Daca se decide mentinerea sarcini (cel mai in masura sa ia aceasta decizi fiind medicul dumneavoastra obstetrician), pentru evaluarea starii fatului exista cateva posibilitati de monitorizare a evolutiei acestuia:

  • examenul ecografic (procedeu neinvaziv) se localizeaza placenta si se determina marimea fatului, putandu-se supraveghea dinamic cresterea si dezvoltarea intrauterina a acestuia. Tot ecografic se poate diagnostica boala hemolitica a fatului (o crestere rapida a grosimii placentare sau o grosime a acesteia de 5 cm la 30 de saptamani de gestatie sunt semne predictive negative; ascita si splenomegalia determina o marire de volum a abdomenului fetal; semnele edemului generalizat al fatului);

  • amniocenteza este o investigatie obligatorie in urmarirea sarcinii cu izoimunizare Rh (se efectueaza initial la 22-24 saptamani);

  • amniografia;

  • biopsia placentara (efectuata transabdominal sau transvaginal) evidentiaza edemul vilozitatilor, fiind o metoda putin folosita in practica.

    Dr. Ciprian Pop-Began

    - Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


    Detalii specialist

  • Articole recomandate

    Citeste si despre