Hipertensiunea este termenul medical pentru tensiune arteriala ridicata. Acest lucru inseamna ca sangele care impinge impotriva peretilor arterelor este prea mare. Tensiunea arteriala ridicata in timpul sarcinii necesita ingrijire, indiferent daca ai fost sau nu diagnosticata cu hipertensiune arteriala inainte de sarcina sau diagnosticul a aparut in timpul sarcinii.
Hipertensiunea in timpul sarcinii poate duce la complicatii precum greutatea mica la nastere, riscul de dezlipire a placentei, probleme renale si preeclampsie. Prin urmare daca ai fost diagnosticata cu hipertensiune arteriala, este important sa incerci sa scazi nivelul acesteia cat mai aproape de normal. Schimbarile in stilul de viata (alimentatie sanatoasa si plimbari in aer liber), pot fi suficiente. Desigur, este foarte important sa consulti medicul si sa urmaresti indicatiile acestuia daca este necesar sa urmezi un tratament.
De ce creste tensiunea arteriala in timpul sarcinii?
Femeile insarcinate prezinta un risc crescut de a se confrunta cu hipertensiune arteriala. Potrivit CDC si Asociatiei Americane de Sarcina, hipertensiunea arteriala afecteaza pana la 8% dintre femeile insarcinate, iar acest numar este in crestere.
Exista diferite tipuri de hipertensiune arteriala de care pot suferi femeile in timpul sarcinii, printre care:
- Hipertensiunea arteriala gestationala, care se dezvolta la douazeci de saptamani de sarcina
- Hipertensiunea cronica, sau tensiunea arteriala ridicata care apare inainte de sarcina sau la douazeci de saptamani
- Hipertensiunea cronica si preeclampsia suprapusa, care apare la femeile cu tensiune arteriala ridicata inainte de sarcina
- Preeclampsia, care este o complicatie a sarcinii cauzata de tensiunea arteriala ridicata si semne de afectare a unui sistem de organe suplimentar
Deoarece tensiunea arteriala ridicata in timpul sarcinii exercita un stres suplimentar asupra inimii si rinichilor, creste riscul de boli cardiace si renale si de accident vascular cerebral, insa pot aparea si alte complicatii precum nastere prematura, dezlipirea de placenta sau oprirea dezvoltarii fatului.
Tocmai de aceea este important sa consulti medicul periodic si sa urmezi sfaturile acestuia pentru a preveni problemele care pot aparea.
Ce poti face pentru a scadea tensiunea arteriala in mod natural
In timpul sarcinii poti apela la o serie de sfaturi care au ca rol scaderea temsiunii arteriale in mod natural, fara a apela la tratament medicamentos. Iata care sunt acestea:
1. Evita sodiul. Sodiul este regasit in sare. Evitarea consumului de sare sau reducerea acestuia, ajuta la restabilirea tensiunii arteriale. Pentru a da gust mancarurilor foloseste in schimb plante aromatice.
2. Destresare. Desigur, recomandarea principala este evitarea stresului, insa acest lucru este aproape imposibil pentru multe persoane. Prin urmare apeleaza la destresare. Poti face acest lucru prin practicarea respiratiei profunde, constiente. Inspira pe nas si expira pe gura.
3. Fa exercitii fizice. Daca erai sedentara inainte de sarcina, plimbarile lungi sunt exercitiile perfecte pe care le poti face. In schimb, daca practicai sport continua sa faci acest lucru insa adapteaza exercitiile pentru perioada sarcinii. Poti face pilates sau yoga pentru gravide.
4. Consuma alimente bogate in potasiu. Alimente precum cartofii dulci, fasolea, portocalele, bananele, mazarea, pepenele galben, cartofii si rosiile sunt alimente bogate in potasiu care pot ajuta la gestionarea hipertensiunii.
5. Asculta muzica. Muzica ajuta la scaderea stresului si anxietatii ducand, inclusiv, la scaderea tensiunii arteriale. Pentru a avea efect asculta muzica cu tempo scazut, constanta si cu intonatie joasa, de preferat fara versuri.
6. Monitorizarea si gestionarea greutatii. Un alt factor de risc pentru hipertensiune arteriala este supraponderabilitatea. Prin urmare este esential ca in timpul sarcinii sa-ti monitorizezi geutatea si sa incerci sa consumi alimente cat mai slabe caloric, precum legumele.
7. Consuma alimente bogate in magneziu. Acestea ajuta la scaderea ternsiunii arteriale. Magneziul se gaseste in cantitati mari in avocado, tofu, banane, migdale, lapte de soia, etc.
8. Evita cofeina. Cofeina (care se regaseste in ceaiul negru sau verde, in cafea si in sucuri) duce la cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare evita pe cat posibil consumul de cofeina in timpul sarcinii, cu atat mai mult daca suferi de hipertensiune.
FOTO: freepik.com