Daca nu esti sigura daca poti urca in avion atunci cand esti insarcinata, iata care sunt informatiile pe care e bine sa le stii.
Pot zbura daca sunt insarcinata in una, doua sau trei luni (primul trimestru)?
Da, nu exista nicio dovada ca zborul cauzeaza avort spontan. Cu toate acestea, deoarece acesta este cel mai riscant moment pentru avort spontan, trebuie sa fii constienta de faptul ca nu va fi disponibil niciun ajutor medical daca acest lucru se intampla. De asemenea, s-ar putea sa simti greata si epuizare, asa ca trebuie sa te gandesti si la asta.
Pot zbura daca sunt insarcinata in patru, cinci sau sase luni (al doilea trimestru)?
Vesti bune daca te gandesti sa pleci in al doilea trimestru: este considerat cel mai sigur moment pentru a zbura. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca riscul de complicatii legate de sarcina, inclusiv de avort spontan, este mai scazut in timpul celui de-al doilea trimestru decat in primul si al treilea.
Pot zbura la sapte, opt sau noua luni de sarcina (al treilea trimestru)?
Poti zbura in al treilea trimestru, dar sfatul medicilor este sa faci asta inainte de 37 de saptamani sau inainte de 32 de saptamani in cazul unei sarcini gemelare fara complicatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca ai putea intra in travaliu oricand dupa aceste date.
Totusi, consulta compania aeriana inainte de a zbura. Multe companii aeriene au restrictii privind calatoriile in timpul sarcinii avansate.
Zborul in timpul sarcinii: ingrijorari si preocupari
1. In primul rand, trebuie sa stii ca zborul nu este considerat daunator pentru tine sau pentru copilul tau daca ai o sarcina normala.
2. S-ar putea sa te simti putin inconfortabil in zbor in anumite etape ale sarcinii. De exemplu, ai putea avea picioarele umflate, greturi de sarcina, congestie nazala (mai frecventa in timpul sarcinii) sau probleme cu urechile in timpul schimbarilor de presiune datorate acestei congestii.
3. O schimbare a presiunii aerului sau o scadere a umiditatii nu ii va face niciun rau copilului tau. De asemenea, nu exista dovezi care sa sugereze ca zborul cauzeaza avorturi spontane, travaliu precoce sau ruperea apelor. Daca ai probleme de sanatate sau complicatii legate de sarcina, discuta cu medicul de familie sau cu moasa inainte de a te decide sa zbori cu avionul. Acestia ar putea sa te sfatuiasca sa nu zbori daca ai:
-
anemie severa
-
boala celulelor falciforme
-
sangerari vaginale semnificative
-
afectiune cardiaca sau pulmonara grava care face dificila respiratia
-
risc crescut de a intra in travaliu inainte de data prevazuta
-
risc crescut de avort spontan sau sarcina ectopica (solicitati o ecografie inainte de zbor)
-
antecedente de sarcina ectopica, boala inflamatorie pelviana, infertilitate si patologie tubara documentata.
Zborul in timpul sarcinii: sfaturi generale
-
Ia analizele de sarcina pe care sa le ai la indemana.
-
Transporta toate medicamentele in bagajul de mana.
-
Transporta orice documente care confirma data nasterii si (daca este necesar) ca esti apta de calatorie. Daca esti insarcinata in 28 de saptamani sau mai mult, compania aeriana cu care calatoresti ar putea solicita o scrisoare de la moasa sau de la medic care sa ateste data nasterii, ca esti in stare buna de sanatate, ca nu ai complicatii si ca sarcina este normala.
-
De asemenea, ia cu tine documentele de asigurare de calatorie sau asigura-te ca ai acces la acestea daca sunt pe e-mail.
-
Sa ai asupra ta cardul european de asigurari de sanatate (CEASS) daca calatoresti in Europa. Poti solicita online unul gratuit.
-
In ceea ce priveste centura de siguranta, se recomanda sa legi centura de siguranta destul de strans in partea de sus a coapselor si apoi sub burta. Daca ai nevoie de o prelungire a centurii de siguranta, adreseaza-te personalului de bord.
Sursa: nct.org.uk
Sursa foto: freepik