Esti viitoare mamica? Daca da, Biogenis - banca romaneasca de celule stem organizeaza pentru tine concursul "Vara cu premii".
Inscrie-te acum si la fiecare doua saptamani, poti castiga, prin tragere la sorti unul dintre premiile concursului!
Biogenis este parte a FamiCord, grup european de banci de celule stem. Famicord, locul 1 in Europa, locul 5 in lume.
Ce sunt celulele stem?
Celulele stem sunt celule cu o extraordinara capacitate de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice, etc.) putand astfel sa reinnoiasca si sa refaca tesuturi afectate sau distruse. Cand o celula stem se divide, celulele rezultate pot fi tot celule stem sau pot fi un alt tip de celule, celule specializate (hepatice, nervoase, epiteliale, musculare, etc.)
Celulele stem se diferentiaza de restul celulelor prin doua mari importante caracteristici.
Sunt celule nespecializate care se pot inmulti prin diviziune celulara dupa o perioada lunga de conservare si se pot transforma si cultiva, in conditii controlate, astfel incat sa formeze tesuturi.
Ele se pot imparti in doua mari categorii: embrionare si adulte.
Celulele stem embrionare (CSE) pot da nastere oricarui tip de celula/tesut (totipotente) si se pot obtine din tesut embrionar. Utilizarea lor insa, este limitata din considerente etice.
Celulele stem adulte au o capacitate de diferentiere ceva mai limitata (pluripotente, multipotente) si pot da nastere unor celule ce vor forma diverse tesuturi (tesut hepatic, celule sangvine, tesut nervos, tesut osos, etc).
Din cordonul ombilical se recolteaza doua tipuri de celule stem si anume:
Celulele stem hematopoietice, recoltate din sangele cordonului ombilical si
Celulele stem mezenchimale, recoltate din peretele cordonului ombilical, mai exact din gelatina Wharton.
Celulele stem au o compatibilitate de pana la 100% in cazul unor transplanturi autologe, maximizand sansele vindecarii copilului si de pana la 50% in cazul altor membri din familie (transplanturi alogene). In cazul unor astfel de transplanturi cu celule stem hematopoietice efectul de “grefa contra gazda” (adica de respingere a transplantului) este mult redus daca se folosesc si celule stem mezenchimale recoltate din tesutul cordonului ombilical.
Celulele stem hematopoietice se pot folosi in tratarea unui numar de peste 70 de afectiuni, in special ale sangelui.
In urma unor transformari, celulele stem mezenchimale pot regenera tesuturi (miocard, tesut hepatic, epidermic etc), avand o mare perspectiva de utilizare in medicina regenerativa, considerata medicina viitorului.
In viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi in cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzhaimer, scleroza multipla, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet.