Febra in timpul sarcinii este adesea un motiv de ingrijorare pentru femeile insarcinate, in special in primele luni de sarcina, din cauza temerii ca poate dauna fatului nenascut. Dupa cum stii, cresterea temperaturii corpului este un mecanism de aparare al organismului, care pune in miscare un proces de combatere a virusilor si bacteriilor.
Este posibil ca in timpul sarcinii, mai ales in timpul schimbarilor sezoniere sau din cauza unei slabiciuni a sistemului de aparare al organismului, femeile insarcinate sa sufere un episod de gripa, o raceala sau o constipatie.
Febra mare (peste 39 de grade) nu afecteaza dezvoltarea bebelusului si chiar a fost exclus ca in primul trimestru de sarcina sa provoace malformatii sau sa fie legata de avort spontan, insa ceea ce poate afecta bebelusul este cauza cresterii temperaturii. Prin urmare, este important sa fii atenta la anumite simptome pentru a exclude posibilitatea ca febra sa fie rezultatul unei complicatii a sarcinii.
Febra in sarcina: semne de avertizare
-
Febra foarte mare (peste 39 de grade Celsius)
-
Varsaturi frecvente
-
diaree
-
Urinare dureroasa (ar putea fi un semn al unei infectii urinare)
-
Sangerare vaginala
-
Scurgeri de lichid amniotic
-
Durere de cap severa
-
Scurgeri de lichid vaginal
-
Dureri abdominale sau contractii uterine
In cazul aparitiei oricaruia dintre aceste simptome, femeia insarcinata trebuie sa consulte un medic de urgenta. Daca nu exista un motiv clar pentru acestea, ar putea fi un semn al unei boli grave, cum ar fi infectia sau preeclampsia.
Cum se trateaza febra in timpul sarcinii
In orice alta situatie am folosi un antipiretic pentru a reduce febra, dar in timpul sarcinii se recomanda sa eviti administrarea de medicamente de teama ca acestea ar putea fi daunatoare fatului.
Paracetamolul este considerat cel mai sigur medicament pentru tratarea febrei in sarcina, intotdeauna sub prescriptie medicala.
Desi unele studii au asociat consumul frecvent de paracetamol cu un risc crescut de astm in copilarie, in dozele recomandate, acesta nu are efecte nocive si, prin urmare, nu este contraindicat in timpul sarcinii.
Metode naturale de a reduce febra
Exista, de asemenea, metode alternative la medicamente pentru a reduce febra corpului, cum ar fi:
-
Haine subtiri
-
Unui dus cu apa calaie (cu un grad sub temperatura corpului)
-
Consumul abundent de apa si lichide; este important sa ramai hidratata
-
Bea alimente bogate in vitamina C (sucuri de fructe), ceaiuri din plante, ciorbe
-
Odihna
Daca, in ciuda acestor remedii, febra persista, este necesar sa consulti un medic. De cele mai multe ori nu este grava, de obicei este cauzata de gripa sezoniera sau de un dezechilibru al sistemului imunitar, dar febra in sarcina nu trebuie neglijata, deoarece un proces infectios complex poate compromite grav fatul.
Sursa: bebesymas.com
Sursa foto: freepik