Daca esti supraponderala sau suferi de obezitate inainte de sarcina trebuie sa stii ca infrunti cateva riscuri esentiale in perioada graviditatii. Ele se reflecta atat in sanatatea ta, cat si in dezvoltarea fatului. Insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa mai concepi un bebe! Exista masuri si solutii pentru a avea o sarcina usoara si pentru a naste un copil sanatos si puternic!
Riscurile sarcinii la supraponderale
O greutate peste media normala in sarcina creste foarte mult riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala si diabet in sarcina.
Hipertensiune gestationala
Aceasta apare cand o gravida are o crestere brusca a tensiunii arteriale in a doua jumatate a sarcinii. Ea poate reprezenta un pericol atat pentru mama cat si pentru fat, pentru ca dezvolta riscul de aparitie al preeclampsiei.
Preeclampsia si eclampsia
Riscul de preeclampsie si eclampsie la gravidele supraponderale este mai crescut decat la cele cu greutate normala. Eclampsia pune in pericol viata ta si a fatului daca nu este decsoperita si tratata la timp si este una dintre cele mai grave complicatii care pot aparea in sarcina. Semnele frecvente pe care trebuie sa le urmaresti sunt:
-
durerile de cap;
-
tulburarile de vedere;
-
cresterea rapida in greutate;
-
umflarea mainilor si fetei;
-
durere in partea superioara a abdomenului etc.
Probleme la nastere
Suporaponderalitatea si obezitatea prezinta o multime de riscuri la nastere si chiar si imediat dupa. Cu cat indexul masei corporale este mai mare cu atat exista o posibilitate mai mare sa ai nevoie de cezariana, care poate conduce la alte complicatii.
Riscul de nastere prematura este considerabil mai mare decat la mame cu greutate normala, iar acest lucru implica o multime de afectiuni si probleme.
De asemenea, travaliul la supraponderale este mai lung si mai dureros. Tocmai din cauza faptului ca nu sunt intr-o forma foarte buna, vor obosi foarte usor si vor resimti mai acut toate durerile.
Spre deosebire de gravidele cu o greutate normala in sarcina, supraponderalele vor avea de parcurs o perioada mai grea in ceea ce priveste recuperarea dupa nasterea prin cezariana. Ele vor sta mai mult in spital si se vor vindeva mai greu.
Bebelusii nascuti din mame supraponderale, ce riscuri prezinta?
Acesti copii au si ei sensibilitatile lor si particularitati care ii pot predispune la multe riscuri:
-
prematuritatea;
-
malformatiile congenitale;
-
risc de obezitate in copilaria tarzie;
-
necesitatea ingrijirilor speciale in sectia de terapie intesiva neonatala.
Ce poti face?
Important este sa iti faci toate controalele medicale si sa urmezi sfatul medicului inainte de a ramane insarcinata pentru a evita complicatiile. Medicul te va ajuta sa tii sub control anumite afectiuni cauzate de conditia ta, daca este cazul, si te va ajuta cu sfaturi astfel incat sa iti mentii greutatea sub control pe perioada sarcini.