Gravida racita. Cum te tratezi?

/ / Modificat: 2013-11-29
Gravida racita. Cum te tratezi?

Raceala iti poate pune probleme mari de sanatate cand esti gravida. Chiar daca este vorba de o simpla viroza respiratorie, atunci cand esti insarcinata riscurile infectiei sunt mai mari, iar solutiile pentru ameliorarea simptomelor mai putine si nu la fel de eficiente. Nu mai poti lua orice medicament si nu orice tratament este sigur. Iata cateva masuri eficiente prin care sa invingi raceala, fara a-ti pune in pericol sarcina!

Solutie salina

Aproape orice viroza respiratorie, fie ca e intr-o forma usoara sau severa, vine la pachet cu simptome destul de neplacute. Printre ele se numara si nasul infundat, care iti poate pune probleme mari de respiratie. Sunt manifestari extrem de incomode pentru o gravida, dar care pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste simple.

Simpla combinatie de apa cu sare este solutia ideala pentru a inmuia mucusul intarit din nari si a elibera caile respiratorii. Poti opta pentru solutie salina facuta in casa sau pentru una cumparata de la farmacie, care se gaseste nu doar sub forma de picaturi, ci si de spray.

Balsam mentolat

Aplicarea unor cantitati mici de balsam mentolat pe piept, tample si sub nari poate ajuta la ameliorarea simptomelor care impiedica respiratia ta corecta in sarcina. Vaporii mentolati patrund in caile respiratorii si le elibereaza, ajutandu-te sa respriri si sa dormi mai bine cand esti racita.

Sirop natural de tuse

Siropul natural este o alternativa eficienta la medicamentele pentru tratarea crizelor de tuse din raceala sau gripa. Majoritatea tipurilor de siropuri este facuta pe baza unui ingredient de baza - guaifenesina - , care se pare ca se poate administra in siguranta in timpul sarcinii.

Cel mai sigur este sa ceri intotdeauna sfatul medicului cu privire la tipurile de sirop de tuse cele mai potrivite pentru tine. Guaifenesina continuta de majoritatea acestor remedii este un expectorant care contribuie la eliberarea cailor respiratorii si la reducerea crizelor de tuse.

Gargara cu sare

Gargara cu sare este unul dintre cele mai vechi trucuri sau remedii naturiste pentru tratarea durerilor in gat. Se prepara prin dizolvarea unui sfert de lingurita de sare in 200 ml apa calduta (o cana). Apoi se ia putin cate putin in gura si se incepe gargara.

Atentie, solutia salina nu se inghite, ci se scuipa dupa aceea intr-un recipient sau chiuveta. Gargara cu sare ajuta nu doar la ameliorarea gatului iritat, ci si la reducerea simptomelor de tuse.

Baie de aburi

O alta metoda de a mai reduce din severitatea simptomelor inconfortabile de raceala si gripa este baia de aburi faciala. Atunci cand esti gravida, nu poti face baie normala de aburi, stand cu tot corpul in apa, cu apa fierbinte lasata curgand. Din pacate, exista riscul supraincalzirii corporale, care poate duce la o serie de complicatii de sarcina.

Insa baia de aburi faciala presupune doar mentinerea capului, acoperit cu prosop, deasupra unui lighean cu apa fierbinte. Ajuta la patrunderea aburilor in fosele nazale, inmuierea mucusului intarit si eliberarea cailor respiratorii. Incearca sa stai reprize de cate 30-60 de secunde, de mai multe ori pe zi. Nu sta in baia de aburi daca simti ca te incomodeaza sau ca nu mai ai aer.

Somn si odihna

Odihna sau somnul reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a te recupera mai repede din raceala atunci cand esti gravida. Corpul tau are nevoie de toate resursele posibile pentru a lupta cu infectia virala care ti-a invadat organismul. In timpul somnului si al odihnei, organismul isi reincarca bateriile cu energie si te ajuta sa faci fata mai bine simptomelor bolii.

Alimente bogate in vitamine si minerale

Pe langa somn si odihna, organismul are nevoie si de nutrienti esentiali pentru a lupta cu raceala. Este important sa-i furnizezi dozele necesare de vitamine si minerale din alimentatie. Consuma cat mai multe fructe si legume proaspete si mananca supe calde de pui sau de vita.

Tu cum ai reusit sa invingi raceala in sarcina? Ce metode sigure si eficiente ai adoptat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Raceala sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre