Hematomul intrauterin este una dintre cauzele sangerarilor vaginale in timpul sarcinii. Prognosticul depinde de caracteristicile hematomului si de ingrijirea dupa diagnosticare.
Hematoamele intrauterine pot fi o mare ingrijorare pentru femeile insarcinate care sufera de ele, deoarece, atunci cand sunt diagnosticate, sarcina este considerata a fi in pericol. Cu toate acestea, gradul de pericol va depinde de caracteristicile specifice ale acestei constatari.
Hematoamele intrauterine, ce sunt si care sunt tipurile lor?
Hematoamele intrauterine sunt cheaguri de sange care pot aparea in timpul sarcinii. Acestia se depun intre placenta sau corion si peretele intern al uterului. Ele sunt cunoscute si sub numele de hematom interdecidurofoblastic.
Aceste leziuni apar atunci cand vasele de sange care transporta sangele catre placenta se rup, formand o colectie de sange in interiorul uterului. Acest lucru provoaca o separare partiala intre stratul exterior al placentei si peretii interiori ai uterului.
Tipuri de hematoame intrauterine in timpul sarcinii
- Hematom subchorionic sau retrochorial: acestea se formeaza in cavitatea endometriala. Acest tip de hematom este una dintre cele mai frecvente cauze de sangerare vaginala in timpul sarcinii, intre saptamanile 10 si 20. Desi reprezinta o amenintare de avort spontan, in 70% din cazuri au o evolutie benigna.
- Hematomul retroplacentar: acestea sunt situate intre placenta si endometru. Sunt mai frecvente spre al treilea trimestru. De obicei, au un risc mai mare de complicatii.
- Hematomul supracervical: acestea sunt localizate spre colul uterin. Desi pot provoca sangerari vaginale, au un prognostic bun.
Cauzele hematoamelor intrauterine
Nu exista o cauza clara pentru aparitia hematoamelor intrauterine in timpul sarcinii. Cu toate acestea, este adevarat ca anumite afectiuni pot creste probabilitatea aparitiei vanatailor, cum ar fi femeile care urmeaza tratamente de reproducere asistata. In timpul acestor tratamente, ovulele si spermatozoizii pot fi manipulate in afara corpului inainte de implantarea in uter. Acest proces poate provoca iritatii sau traume minore la nivelul mucoasei uterine, ceea ce poate contribui la aparitia vanatailor.
Alte cauze care pot favoriza formarea acestor cheaguri in cavitatea uterina sunt:
- Diabet preexistent.
- Tulburari hematologice.
- Boli autoimune.
- Femei cu varsta de peste 35 de ani.
- Traumatisme in timpul sarcinii.
- Sarcini anterioare sau avorturi spontane recurente.
- Antecedente de infectii pelviene.
- Hipertensiune arteriala cronica sau preeclampsie.
- Fumatul, alcoolismul sau consumul de droguri.
Cum se detecteaza hematoamele intrauterine?
Hematoamele sunt detectate cu ajutorul ultrasunetelor. Unele femei pot avea sangerari de intensitate variabila (cunoscute sub numele de metroragie) ca urmare a acestor hematoame, astfel incat medicul va solicita o ecografie pentru a determina cauza.
Care este tratamentul pentru hematoamele intrauterine?
Nu exista un tratament definitiv pentru hematoamele intrauterine. In functie de caracteristicile hematomului, medicul specialist ginecolog va indica procedura de urmat, in functie de conditiile gravidei.
FOTO: freepik.com