Implantul dentar in timpul sarcinii: Este recomandat?

/ / Modificat: 2024-08-26
Implantul dentar in timpul sarcinii: Este recomandat?

 

Esti insarcinata? Felicitari! Inseamna ca traversezi cea mai frumoasa etapa din viata ta, cea mai frumoasa etapa de pana acum, caci vei simti adevarata implinire abia atunci cand iti vei tine bebelusul in brate. Daca nu te simti la fel de energica, sa stii ca e normal. Daca medicul ginecolog ti-a stabilit o serie de interdictii, sa stii ca e la fel de normal.

Acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa ai grija de sanatatea ta, caci in burtica se afla un pui de om, un micut care se dezvolta si al carui ritm de crestere tine doar de tine. Printre sutele de intrebari care iti trec prin minte, cel putin una face referire la procedurile stomatologice. Oare este recomandat sa-ti pui implant dentar in timpul sarcinii? Afla raspunsul din acest articol.

Tratamente stomatologice in timpul sarcinii

Sarcina se imparte in 3 trimestre, dintre care primul si ultimul fiind considerate cele mai sensibile. De aici si multitudinea de interdictii care apar pe parcursul acestor luni. Referitor la tratamentele stomatologice, exista anumite recomandari:

  • In trimestrul 1, atunci cand nivelul hormonal creste de la o zi la alta si cand micutul incepe sa se dezvolte, este recomandat sa se evite tratamentele stomatologice. Exceptie fac igienizarile profesionale (nu au nevoie de anestezie) si tratamentele considerate absolut necesare pentru controlul durerii;
  • In trimestrul 2, gravida poate sa se programeze la stomatologie pentru tratamentele de rutina, cu aprobarea medicului ginecolog;
  • In trimestrul 3 se recomanda, din nou, evitarea procedurilor stomatologice de orice fel, cu exceptia tratamentelor de urgenta, aprobate de catre medicul ginecolog.

Se poate face implant dentar in timpul sarcinii?

Ce faci imediat dupa ce iei decizia de a face o schimbare, de a-ti readuce zambetul la viata? Cauti cel mai bun pret implant dentar si verifici daca esti eligibil pentru planul de tratament. In privinta gravidelor, se considera ca, pe perioada sarcinii, stresul suplimentar ar trebui evitat. Deci, atat timp cat nu este vorba despre o urgenta, specialistii recomanda sa amani orice interventie, inclusiv implantul dentar.

Pe de alta parte, trebuie sa intelegi ca sarcina este o perioada in care interventiile chirurgicale sunt interzise, dar nu si atunci cand vorbim despre dureri sau infectii. Atentie, infectiile de orice fel reprezinta o reala amenintare pentru bebelusul din burtica. Mai concret, ginecologul iti va permite, fara sa stea pe ganduri, sa tratezi problemele reale, dar nu si pe cele care tin mai mult de partea estetica. Subliniem inca o data faptul ca igienizarile nu se incadreaza in aceasta categorie, ba chiar fiind recomandat sa te programezi din timp pentru a curata tartrul. In perioada sarcinii, femeile sunt mult mai predispuse la aparitia bolilor gingivale.

Mentionam si faptul ca unii medici considera ca, in cazul in care implantul nu mai suporta amanare, cea mai buna perioada ar fi cea din trimestrul al 2-lea. Riscurile sunt mult mai mari in trimestrele 1 si 3.

Asadar, cel mai bun sfat pe care il poate primi o viitoare mamica este acela de a-si planifica toate procedurile stomatologice inainte de a incerca sa obtina o sarcina. De preferat este ca orice interventie sa se amane dupa perioada nasterii. Doar asa se pot elimina riscurile aferente. Totusi, daca informatia a ajuns destul de tarziu la tine, este recomandat sa iei o decizie dupa ce discuti cu ambii medici: stomatolog si ginecolog. Atentie, nu exista niciun motiv pentru care sa amani ingrijirea de rutina ori sa schimbi ritualul de curatare de acasa!

sursa foto: elements.envato.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stomatologie Stomatolog

Articole recomandate

Citeste si despre