Incontinenta urinara in sarcina. Iata ce trebuie sa stii!

/ / Modificat: 2017-03-28
Incontinenta urinara in sarcina. Iata ce trebuie sa stii!

Incontinenta urinara afecteaza starea de sanatate a multor oameni si este o problema de doua ori mai frecventa la femei. Acestea sunt mai susceptibile de a avea probleme cu controlarea vezicii urinare, in mare parte din cauza modificarilor produse in timpul sarcinii si al nasterii. 63% dintre femei afirma ca simptomele de incontinenta au inceput in timpul sau dupa sarcina.

Incontinenta este o problema comuna in timpul sarcinii, dar poate fi gestionata cu ajutorul obiceiurilor de ingrijire corecta. Afla cum poti tine incontinenta urinara sub control, in tumpul sarcinii!

Cum se produce incontinenta in sarcina?

Sarcina poate interfera cu modul normal in care uretra se relaxeaza si se contracta. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii si presiunea adaugata asupra vezicii urinare de catre uter, pot provoca incontinenta. In cazul incontinentei este posibil ca femeia sa urineze fara sa vrea atunci cand stranuta, cand tuseste sau cand rade. Mersul pe jos sau orice alta activitate fizica poate provoca, de asemenea, scurgeri de urina.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca femeile care au un istoric familial de incontinenta, au un indice de masa corporala mai mare si adauga o greutate mult mai mare in timpul sarcinii, iar cele de peste 35 de ani, au un risc mai mare de a se confrunta cu incontinenta in sarcina.

Cum eviti incontinenta in sarcina?

Incontinenta urinara nu trebuie sa afecteze perioada sarcinii. Iata ce trebuie sa faci pentru a evita aceasta problema:

Ia pauze regulate pentru urinat. In timpul sarcinii trebuie sa mergi la toaleta mai des, mai ales constientizand faptul ca acest lucru te va ajuta sa evitati scurgerile. Este indicat sa urinezi cel putin o data la doua ore.

Practica exercitii Kegel. Exercitiile Kegel ajuta la intarirea structurii pelviene si astfel vei evita scurgerile. Conditia este sa le practici in mod corespunzator. Daca nu ai facut inainte Kegel, poti incepe prin oprirea fluxului de urina data viitoare cand urinezi. Este important sa faci exercitii Kegel in orice moment, pe tot parcursul zilei, indiferent daca vezica urinara este plina sau goala.

Pur si simplu contracta acelasi muschi pentru a opri fluxul de urina, tine contractia cat numeri pana la 10 si, apoi, elibereaza. Exercitiile Kegel intr-adevar ajuta in cazul incontinentei. Cercetatorii au descoperit ca femeile care au practicat aceste exercitii musculare atunci cand au fost gravide cu primul lor copil, vor impiedica aparitia incontinentei mai tarziu, in timpul sarcinii si dupa nastere. Exercitiile Kegel au ajutat, de asemenea, femeile care au avut probleme de incontinenta persistenta dupa nastere.

Tine-ti greutatea sub control. Studiile arata ca femeile care au o greutate mai mare inainte de a ramane insarcinate sau care vor obtine o cantitate excesiva in greutate in timpul sarcinii sunt mai susceptibile de a experimenta incontinenta urinara.

Incontinenta continua si dupa sarcina?

Sarcina si nasterea pe cale naturala pot provoca intinderea muschilor care sustin pelvisul, ceea ce il face mai slab. Ca rezultat, pot aparea probleme urinare chiar si dupa ce ai dat nastere copilului.

Intr-un studiu recent al femeilor gravide, cercetatorii au descoperit ca 62% dintre femei au avut incontinenta in timpul sarcinii si 50% au continuat sa aiba probleme cu scurgerea de urina si dupa nastere. Femeile care nu au avut probleme cu incontinenta in timpul sarcinii, au avut un risc mai mic de incontinenta postpartum.

*** Articol scris de Dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: facebook.com/DrSilviuIstoc.

Taguri Incontinenta urinara Incontinenta urinara postpartum Incontinenta urinara in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre