Majoritatea femeilor insarcinate stiu ca ce intra (sau ce nu intra) in corpurile lor este important pentru bunastarea fatului, fie ca e vorba de tipul potrivit de proteina, de prea multa cofeina sau anumite tipuri de peste. Dar multe femei insarcinate poate nu stiu ca ceea ce pun pe corpurile lor este la fel de important.
Aproape toti folosim tone de lotiuni in fiecare zi, dar nu ne gandim la ce ar putea trece prin piele si ce ar putea fi absorbit in corpurile noastre. Cu un bebelus in plina dezvoltare in burta ta, acest lucru ar trebui sa te preocupe tot timpul.
Tot ceea ce mananci, aplici pe corp sau lucrurile cu care intri in contact te pot afecta nu numai pe tine, dar si pe copilul tau. Deoarece anumite ingrediente topice sunt absorbite in sange, acestea trebuie evitate.
Desi produsele folosite cel mai frecvent sunt foarte sigure, exista o serie de ingrediente care sunt daunatoare fatului. Daca vrei sa alaptezi, trebuie sa ai la fel de mare grija ca si in timpul sarcinii:
Retinoidele
Aceste substante puternice, care se gasesc in creme hidratante contra imbatranirii, sunt renumite pentru efectul anti-rid si pentru imbunatatirea tonusului pielii. Retinoidele sunt un tip de vitamina A care accelereaza diviziunea celulara (grabind reinnoirea pielii) si pastreaza un nivel normal de colagen in piele.
Expertii le recomanda femeilor insarcinate sa stea departe de retinoide. Unele studii au aratat ca dozele mari de vitamina A in timpul sarcinii dauneaza fatului. Si retinoidele orale, cum ar fi Accutane, cauzeaza malformatii fatului.
Daca ai folosit o crema de piele care contine retinoida, nu intra in panica. Retinoidele nu au cauzat pana acum probleme in forma lor topica la femeile insarcinate.
De evitat pe eticheta:
- Diferin (adapalene);
- Retin-A, Renova (tretinoin);
- Acid retinoic;
- Retinol;
- Retinyl palmitate;
- Tazorac sau avage (Tazarotene).
Acid salicilic
Acest acid usor este folosit pentru a trata anumite boli de piele, inclusiv acneea si poate fi gasit in mai multe produse pentru piele cum ar fi laptele demachiant si lotiunea tonica. Poate penetra uleiurile faciale ca sa intre adanc in pori si sa curete celulele de piele moarta.
Acidul salicilic face parte din familia aspirinei, asa ca juta si la reducerea inflamatiilor si rosetii. BHA sau beta-hidroxi acizii sunt o forma de acid salicilic si este folosit ca ingredient al unor exfolianti topici pentru a actiona impotriva imbatranirii.
Dar si acidul salicilic este interzis femeilor insarcinate. Studiile arata ca doze mari de acid in forma sa orala cauzeaza malformatii fatului si diverse complicatii in sarcina.
Medicii sunt precauti si le recomanda femeilor sa nu foloseasca acidul salicilic nici in forma sa topica. Cantitati mici aplicate pe piele – cum ar fi o lotiune tonica ce contine acid salicilic folosita o data sau de doua ori pe zi – sunt considerate sigure.
De evitat pe eticheta:
- Acid salicilic;
- Beta-hidroxi acizi;
- BHA
Nota: Alfa-hidroxi acizii, listati cateodata ca AHA, acid glicolic sau lactic, sunt siguri.
Soia si produsele pentru acnee
Unele viitoare mamici cauta ingrediente naturale cum ar fi soia in produsele pentru ingrijirea pielii crezand ca nu au nici un efect negativ. Dar nu este chiar asa.
In timp ce lotiunea pe baza de soia si produsele faciale pot fi folosite cu incredere, soia poate inrautati petele de pe fata aparute pe perioada sarcinii.
Soia are efecte estrogenice, care pot inrautati acele pete inchise cunoscute ca melasma sau cloasma. Anumite produse pe baza de soia nu sunt insa periculoase deoarece componentii estrogenici sunt extrasi.
Daca ai un ten inchis sau melasma, evita aceste produse sau alege produse cu "soia activa":
- Lecitina;
- Fosfatidil colina;
- Soia;
- Proteina vegetala imbogatita (PVI).
Produse pentru acnee
Multe femei au izbucniri in primul trimestru din cauza modificarii nivelului de estrogen, chiar daca intotdeauna au avut o piele curata. Daca ai acnee cauzata de sarcina, un dermatolog iti poate recomanda un antibiotic topic sigur.
Dar daca preferi sa nu mergi la medic, specialistii iti recomanda produsele de spalare a fetei care nu contin mai mult de 2% acid salicilic. Aceasta cantitate mica este considerata sigura.
Daca vrei sa fii si mai sigura, intreaba-l pe obstetricianul tau daca produsul pe care intentionezi sa il folosesti este sigur.
In tratamentul acneei nu trebuie sa folosesti lotiuni, geluri sau creme pe care sa le tii un tmp indelungat pe fata si nici masti de fata care pot contine acid salicilic sau retinoide. Si, bineinteles, stai departe de Accutane.
De evitat pe eticheta:
- Beta hidroxi acizi;
- BHA;
- Diferin (adapelene);
- Retin-A, Renova (tretinoin);
- Acid retinoic;
- Retinol;
- Retinyl palmitate;
- Acid salicilic;
- Tazorac sau avage (Tazarotene);
- Tretinoin.
Nota: Acidul glicolic este un AHA care poate fi folosit.
Cresterea parului si protectia solara
Produse pentru indepartarea sau incetinirea cresterii parului
Lotiunile care iti indeparteaza parul chimic (depilatoare) sau care incetinesc cresterea parului suna ca un vis devenit realitate cand abia ajungi la picioare, ca sa nu mai spun ca nu le vezi.
Vestea buna este ca aceste produse nu prezinta factori de risc. Insa, daca ai facut alergie vreodata la acest gen de produse, nu se recomanda folosirea lor in timpul sarcinii. De asemenea, pielea unor femei devine extrem de sensibila pe perioada sarcinii, asa ca s-ar putea sa ai o reactie alergica la aceste produse acum, chiar daca nu ai avut inainte. Inainte sa aplici lotiunea pe tot piciorul, fa un test pe o bucata mica de piele in spatele genunchiului si asteapta 24 de ore ca sa vezi daca ai vreo reactie.
Ingrediente ce pot fi folosite:
- Tioglicolat de potasiu (depilator);
- Tioglicolat de calciu (depilator);
- Hidroxid de sodiu (produs pentru incetinirea cresterii parului);
- Proteina de soia hidrolizata (produs pentru incetinirea cresterii parului).
Crema pentru protectie solara
Chiar daca esti insarcinata, poti merge la plaja. De fapt, s-ar putea sa te relaxezi profund cand vei simti nisipul printre degete si acea briza calda in parul tau. Si cum ti-a spus mama ta de fiecare data: Sa nu uiti crema de protectie.
Cremele impotriva razelor solare, incluziv acele ingrediente care penetreaza pielea, sunt foarte sigure deoarece acele ingrediente care intra adanc in piele ajung in sange in concentratii foarte mici.
Specialistii recomanda si un comportament adecvat pe plaja si anume: nu trebuie sa mergi la plaja intre orele 10 a.m. si 4 p.m., trebuie sa folosesti o palarie, ochelari de soare si haine care sa te protejeze de soare, si sa aplici crema de protectie o data la doua ore.
Si daca ai melasma poti sa folosesti un protector UV cu proprietati de albire a pielii.
Ingrediente pe care le poti folosi:
- Dioxid de titaniu;
- Oxid de zinc;
- Avobenzone;
- Oxybenzone;
- Dioxybenzone;
- Benzophenone;
- Octyl methoxycinnamate;
- Acid para-amenobenzoic;
- Octocrylene.
Machiaj
Poate ca nici nu te-ai gandit la ce tip de machiaj folosesti, dar chiar si cosmeticele sunt periculoase in timpul sarcinii. Foarte multe produse de machiaj sunt marcate ca fiind "noncomedogenic" sau "nonacneigenic" ceea ce inseamna ca nu contin ulei si nu infunda porii. Acestea sunt sigure si nu vor afecta sanatatea copilului.
Evita produsele cosmetice care contin retinol sau acid salicilic (gasite in produsele de machiaj pentru pielea predispusa la acnee). Daca vrei sa fii foarte precauta in timpul sarcinii, incearca produsele cosmetice pe baza de minerale. Aceste produse folosesc ingrediente care stau pur si simplu la suprafata pielii fara sa cauzeze iritatii.
Poti folosi orice fel de produse cosmetice atat timp cat nu contin retinoide sau acid salicilic.
Specialistii spun ca atunci cand esti insarcinata este important sa consulti medicul inainte de a folosi orice produs. Dar, daca iti dai seama ca ai folosit un produs care contine unul dintre ingredientele ce pot fi daunatoare, nu intra in panica. Nu il mai folosi, pur si simplu, si alege alt produs care contine ingrediente sigure.