Sarcina poate afecta sanatatea orala a unei femei, prin umflarea gingiilor si sangerari. Vestea buna este ca medicii stomatologi le ofera femeilor insarcinate sfaturi pentru o sanatate dentara preventive si le indeparteaza problemele care pot influenta sarcina.
„Sanatatea dentara este esentiala in cazul unei sarcini, insa aceasta trebuie sa fie la un nivel inalt, in toate etapele sarcinii, inainte, in timpul si dupa sarcina, pentru a nu infleunta santatea generala a mamei, dar mai ales a nou-nascutului. De aceea este bine ca inainte de conceptie, fiecare femeie sa vina la consult stomatilogic pentru a preveni afectiunile din timpul sarcinii”, explica doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog la Cabinetul Andra Smile.
Mai jos sunt cateva sfaturi pentru care va vor ajuta sa va mentineti o buna sanatate orala inainte, in timpul si dupa sarcina!
Inainte de sarcina
Incercati sa faceti o programare la dentist inainte de a ramane insarcinata. In acest fel, dintii pot fi curatati profesional, tesutul gingival poate fi examinat cu atentie, precum si orice alte probleme de sanatate orala pot fi tratate in prealabil de sarcina pentru a evita aparitia afectiunilor dentare in timpul acesteia.
Ingrijire dentara in timpul sarcinii
Ca o masura de precautie, tratamentele dentare in timpul primului trimestru de sarcina (pana la 12 saptamani) si a doua jumatate din al treilea trimestru de sarcina (ultimele 6 pana la 8 saptamani) trebuie evitate cat mai mult posibil. Acestea sunt momente critice in cresterea si dezvoltarea copilului si este pur si simplu intelept pentru a evita expunerea mamei la proceduri care ar putea influenta in vreun fel acest lucru. Cu toate acestea, ingrijirea dentara de rutina poate fi primita in al doilea trimestru de sarcina.
„Spuneti-i medicul dentist numele si dozele medicamentelor pe care le luati - inclusiv medicamente si vitamine, cum ar fi acidul folic - precum si orice alte sfaturi medicale specifice pe care vi le-a oferit medical ginecolog. Medicul stomatolog poate fi nevoit sa-si modifice planul de tratament dentar pe baza acestor informatii. Anumite medicamente - cum ar fi tetraciclina - poate afecta dezvoltarea danturii copilului dumneavoastra si nu trebuie administrat in timpul sarcinii”, afirma dr. Andra Custura.
1. Evitati radiografiile dentare in timpul sarcinii.
In cazul in care acestea sunt esentiale (cum ar fi intr-o situatie de urgenta dentara), medicul dentist va realiza cu o precautie maxima aceasta radiografie. Cele mai multe radiografii dentare nu afecteaza abdomenul.
2. Evitati apa de gura cu alcool.
Nu sariti peste etapele de curatare a danturii. Acum, mai mult decat in orice alt moment, afectiunile parodontale pot aparea mai mult ca niciodata, de aceea preventia si controlul sunt foarte importante, deoarece sarcina provoaca schimbari hormonale care reprezinta un risc crescut de boli parodontale si o afectiune numita gingivita de sarcina. Trebuie sa se acorde o atentie deosebita oricaror modificari ale gingiilor in timpul sarcinii. In cazul in care apar simptome precum sensibilitate, sangerare sau umflarea gingiilor in orice moment in timpul sarcinii, discutati cu medicul dentist sau periodentist cat mai curand posibil.
3. Simptomele sarcinii de dimineata
In cazul in care dimineata, dupa ce va spalati pe dinti, apare o stare de rau, este necesar sa va schimbati pasta de dinti cu una cu un gust mai neutru. Adresati-va medicul dentist pentru a va oferi un sfat avizat pentru alegerea pastei de dinti potrivita.
Dupa trezire, se clateste gura cu apa simpla, iar apoi asteptati o ora inainte de periaj dintilor, deoarece gingiile vor fi mai sensibile, din cauza expunerii la acidul din stomac.
Manancati alimente corespunzatoare
1. Evita produse care contin zahar.
Pofta de dulce este frecventa in timpul sarcinii. Cu toate acestea, tineti cont de faptul ca cu cat consumati mai mult zahar, cu atat pot aparea mai repede cariile. In plus, unele studii au aratat ca bacteriile responsabile de aparitia cariilor dentare sunt trecute de la mama la copil. Deci, fiti atente la ceea ce mancati.
2. O dieta sanatoasa si echilibrata.
Primii dinti ai bebelusului incep sa se dezvolte dupa aproximativ trei luni in timpul sarcinii. Dietele sanatoase care contin produse lactate, branza si iaurt sunt o sursa buna de aceste minerale esentiale si sunt bune pentru copilul care are dintii, gingiile si oasele in curs de dezvoltare.
Ingrijirea dentara dupa nastere
Daca ati experimentat probleme ale gingiilor (inclusiv gingivita sarcinii sau umflaturile asupra gingiilor numite granuloame piogene) in timpul sarcinii, consultati medicul stomatolog imediat dupa nastere pentru a va evalua si a va imbunatati sanatatea dentara. Orice afectiune dentara, daca nu este tratata la timp, se poate agrava si poate afecta santatea mamei, dar si a copilului care este alaptat.
Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.