Iodul, un supliment necesar femeilor in timpul sarcinii, dar si in alaptare

/ / Modificat: 2021-06-24
Iodul, un supliment necesar femeilor in timpul sarcinii, dar si in alaptare

Iodul este un mineral esential corpului uman, pe toata durata vietii. In cazul unei diete echilibrate, cantitatea de iod este luata din alimentatie. Se poate intampla insa ca in cazul unor persoane iodul sa nu poata fi asimilat corespunzator si sa aiba nevoie de suplimente, insa acest lucru se intampla rar.

Iodul se gaseste in alimente comune precum peste, alge marine, oua, fructe si legume. Se mai gaseste in produsele lactate, insa in cantitati mai mici. Mai este disponibil pe scara larga, pentru consum, si in sarea iodata (o sare careia i se adauga iod). Cu toate acestea nu trebuie sa faci excese si nici sa te bazezi pe aceasta sare ca supliment de iod.

Iodul are un rol esential in functionarea tiroidei, glanda care are nevoie de acest mineral pentru a produce hormoni esentiali pentru un organism echilibrat. Deficienta de iod poate duce la hipotiroidism. Asta inseamna ca tiroida nu functioneaza corect, iar primele simptome sunt oboseala, dureri articulare si probleme de fertilitate.

Iodul, mult mai important inainte de sarcina, in timpul acesteia si in alaptare

Daca un om obisnuit isi poate lua necesarul de iod din alimentatie, in cazul gravidelor si femeilor care alapteaza cantitatea necesara de iod creste exponential, prin urmare este necesara administrarea de suplimente de iod.

In mod normal, un om are nevoie de 150 mcg de iod pe zi. In schimb, o gravida are nevoie de 220 mcg, iar o femeie care alapteaza are nevoie de 290 mcg de iod. Daca sarcina este planificata este indicat ca viitoarea gravida sa ia suplimente cu cel putin trei luni inainte pentru a spori sansele de fertilitate si pentru reglarea hormonilor tiroidieni, mai ales daca exista probleme.

Iodul se gaseste in farmacii sub forma de iodura de potasiu. Este indicat insa ca inainte de a-l administra sa consulti medicul, mai ales daca stii ca ai probleme cu tiroida. In aceste cazuri, medicul iti va spune care este cantitatea necesara de iod pe care trebuie sa o iei.

Este important de mentionat ca un aportul adecvat de iod, atat in timpul sarcinii cat si in alaptare, este esential pentru dezvoltarea creierului fatului.

In concluzie, iodul este un supliment de nelipsit. Fara acesta glanda tiroida nu ar mai sintetiza tiroxina, numita si tetraiodotironina. Tiroxina este necesara pentru cresterea si dezvoltarea creierului fatului si al bebelusului in timpul alaptarii. Un deficit de iod in timpul sarcinii si al copilariei timpurii poate afecta negativ si ireversibil dezvoltarea creierului.

Te intrebi de ce creste necesarul de iod in sarcina si alaptare? Ei bine, acest necesar creste deoarece in timpul sarcinii si a alaptarii creste sinteza de hormoni tiroidieni materni cu pana la 50%. Pentru a face fata acestei cresteri este important ca alimentatia sa fie suplimentata cu iod. In caz contrar vor aparea carentele care duc la afectarea dezvoltarii fatului.

Articole recomandate

Citeste si despre