Masajul perineal

/ / Modificat: 2013-10-28
Masajul perineal

Masajul perineal este o metoda eficienta prin care viitoarele mamici isi asigura o nastere naturala usoara si fara consecinte neplacute la nivelul aparatului genital. Cum foarte multe gravidute au nevoie de operatia de sectionare a perineului in timpul nasterii cand acesta nu este suficient de elastic, medicii iti recomanda sa previi aceasta potentiala problema cu ajutorul masajului.

Perineul, muschiul care inconjoara si sustine organele genitale externe feminine de la vulva pana la anus, poate fi tonifiat printr-o serie de manevre delicate de intindere efectuate cu 4-6 saptamani inainte de nastere.


masaj_perineal

howdoigetpregnant.com

Beneficiile masajul perineal

Masajul perineal este ideal in special pentru gravidutele aflate la prima nastere, deoarece pregateste tesutul pentru intinderile la care va fi supus atunci cand bebelusul va calatori prin canalul nasterii.

Pe langa faptul ca se reduce in mod semnificativ riscul unor rupturi care necesita ulterior o perioada de recuperare prelungita, acest masaj contribuie la recuperarea mai rapida a supletei muschilor vaginali dupa nastere.

Uleiurile folosite in timpul masajului ajuta tesuturile sa se intinda mai usor la expulzarea fatului, iar mamicile care efectueaza procedura in fiecare zi, inainte de nastere, ajung poata controla in mod constient perineul in timpul travaliului.

Efectuarea masajului perineal

Masajul perineal este realizat in general de moase si poate lua mai multe forme, in functie de obisnuintele fiecareia. Daca nu te simti confortabil in cadrul acestui tip de asistenta, il poti pune singura in practica, tinand cont de cateva mentiuni speciale de protectie.

In prima instanta, este important sa-ti igienizezi cu atentie mainile si sa te instalezi intr-o pozitie comoda, usor aplecata. Foloseste o substanta lubrifianta pe baza de masline, vitamina E sau apa si familiarizeaza-te cu zona perineala vizualizand-o cu ajutorul unei oglinzi.

Urmatorul pas este sa introduci degetul mare 3 sau 4 centimetri in vagin si sa exerciti o presiune moderata in jos, catre rect si apoi in partile laterale. Delicat dar ferm, continua sa intinzi muschii pana cand simti o senzatie usoara de arsura sau intepaturi subtile.


Mentine intinderea pana cand nu mai percepi nicio senzatie speciala si maseaza partea inferioara a vaginului cu miscari succesive inainte si inapoi, astfel incat lubrifiantul sa poata fi absorbit din plin de tesuturi. Continua acest exercitiu timp de 3-4 minute, insa evita sa atingi zona uretrei.

Urmatorul pas este sa iti indoi degetele mari ca un carlig si sa tragi spre exterior de marginile vaginului, imitand astfel presiunea pe care capul bebelusului o va exercita in momentul nasterii.

Intre saptamanile 34 si 37, medicii recomanda efectuarea acestui masaj o data la 2 sau 3 zile, urmand ca din cea de-a 37-a saptamana sa il practici zilnic, chiar de doua ori in 24 de ore. Dupa aproximativ 7 zile, vei observa o imbunatatire sesizabila in flexibilitate si control.


exercitii_sarcina

Masuri de precautie in masajul perineal

Un aspect de care este foarte important sa tii cont este acela ca presiunea pe care o exerciti asupra muschilor vaginali nu trebuie sa fie accentuata, altfel risti sa provoci inflamarea tesuturilor sensibile. La fel, atingerea in forta a uretrei poate determina iritarea si infectarea acesteia.

Alte masuri de precautie importante pentru un masaj perineal fara riscuri sunt urmatoarele:

  • unghiile mainilor trebuie sa fie taiate foarte scurt, astfel incat sa nu produca rani si inflamatii la nivel vaginal;
  • este important ca vezica urinara sa nu fie plina in momentul procedurii;
  • igiena mainilor este esentiala: bacteriile introduse in vagin pot pune in pericol bebelusul;
  • camera in care se efectueaza masajul trebuie sa fie incalzita si sa-ti asigure intimitatea de care ai nevoie;
  • ai grija ca substanta lubrifianta folosita sa fie 100% naturala si sa se incadreze in termenul de valabilitate.


Masajul perineal este ideal sa fie efectuat in fiecare zi pe parcursul ultimei luni de sarcina. Desi te poti descurca foarte bine si singura, utilizand o oglinda de mici dimensiuni, partenerul tau iti poate face el acest serviciu daca nu gasesti o cale accesibila catre vagin din pricina dimensiunii burticii.

Medicii te asigura ca incidenta cazurilor de lezare sau ruptura de perineu este cu mult mai scazuta in cazul gravidutelor care au avut grija sa se pregateasca din timp pentru nastere.

Articole recomandate

Citeste si despre