Modificarile hormonale in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Modificarile hormonale in sarcina

Modificarile hormonale in sarcina sunt firesti si au un rol esential contribuind la dezvoltarea si cresterea fatului in cele 9 luni. Ele sunt responsabile pentru o multime de simptome mai putin placute ale sarcinii: constipatie, schimbari de dispozitie, dorinta sexuala scazuta, somnolenta si chiar pofte.

 

Schimbarile hormonale din sarcina te predispun la stari si simptome extrem de neplacute uneori, iar partenerul tau pare sa inteleaga greu ca de vina sunt hormonii. Comunicarea dintre tine si partener trebuie sa fie una foarte buna, sa va informati temeinic si sa va asteptati la unele dintre urmatoarele efecte ale modificarilor hormonale:

 

Schimbari de dispozitie si plansul din orice

 

Acum esti fericita, acum esti trista, acum razi, imediat plangi. Se pare ca plansul din orice, ca si schimbarile bruste de dispozitie sunt un efect al productiei excesive de estrogen din sarcina, dar si al incordarii si tensiunilor cu care te confrunti in primul trimestru, cand corpul trece prin mai multe transformari.

 

Stare de nervozitate

 

Uneori, poti constata ca ai momente in care te supara aproape orice si iti versi nervii pe toate persoanele din jur, mai ales pe partener.

 

Vei tipa mai mult la ei, vei reprosa lucruri marunte si ti se va parea inacceptabil chiar si cel mai mic lucru care nu e pus la locul lui. Productia de estrogen in exces este vinovata si de acest efect. Aceste porniri sunt normale si este indicat sa iti avertizezi de dinainte partenerul ca vei avea astfel de momente, pentru a nu se supara.

 

Din fericire, exista si o secretie a unor substante in organism care vin sa contrabalanseze starile proaste. Productia de endorfine din sarcina este cea care te ajuta sa faci fata starii de iritabilitate si este stimulata de sport si miscare fizica.

 

Stralucirea de sarcina

 

Stralucirea data de sarcina este o consecinta a schimbarilor hormonale din sarcina. Aceasta se manifesta printr-o piele radianta, stralucitoare si sanatoasa. Ea apare in principal in al 2-lea trimestru, cand furtunile hormonale se potolesc si doar nivelul crescut de estrogen mai isi face de cap in corpul tau.

 

Pete pe piele in sarcina

 

Unele dintre afectiunile comune pielii din sarcina sunt cauzate de modificari hormonale. In timp ce unele gravide experimenteaza stralucirea pielii, altele pot avea de-a face cu acnee sau alte pete si semne neplacute pe piele, in special pe fata sau spate. Una dintre ele este acneea. Este cauzata de cresterea nivelului de progesteron.

 

Probleme digestive

 

De la constipatie si pana la arsuri stomacale, problemele digestive sunt frecvente in sarcina si sunt o consecinta a "ravagiilor" pe care progesteronul le face in corp, determinand relaxarea musculaturii intestinale si a stomacului.

 

Un par mai sanatos si mai frumos

 

Multe femei sustin ca prezinta in sarcina un par mai stralucitor si rezistent. Acesta este un efect datorat nivelului ridicat de progesteron. In aceasta perioada nivelul de dihidrotestosteron (DHT), hormonul care e responsabil de caderea parului, este redus.

 

Greturile matinale

 

Majoritatea femeilor experimenteaza greturile matinale in primul trimestru de sarcina. Acestea sunt cauzate de nivelul crescut de hCG (gonadotropina corionica umana) din organism. Este vorba chiar de hormonul de sarcina. In cele mai multe cazuri, acestea se diminueaza cum treci in al 2-lea trimestru de sarcina, dar unele femei pot experimenta aceste senzatii neplacute toata sacina.

 

Dorinta sexuala in sarcina

 

Nivelurile crescute de progesteron si estrogen din sarcina te pot face sa te simti foarte atragatore, poate stimula libido-ul si iti pot condimenta viata sexuala. Acesti hormoni favorizeaza lubrifierea vaginala, sensibilitatea sanilor si a sfarcurilor si pot creste fluxul sanguin din zona pelviana. Aceste efecte se resimt la majoritatea femeilor in principal in al 2-lea trimestru de sarcina.

 

Exista insa si cazuri in care acesti hormoni pot avea un efect invers: pot scadea dorinta sexuala si pot face femeile sa se simta neatragatoare, in special din cauza modificarilor corporale.

 

Estrogenul si progesteronul, principalii hormoni in sarcina

 

Principalii hormoni in sarcina sunt:

 

  • estrogenul;

 

  • progesteronul.

 

Estrogenul este un hormon eliberat de ovare care este tinut sub control de hormonul luteinizat (LH). In timpul sarcinii, acesta este secretat de placenta. Rolul lui este acela de a stimula si regla productia de progesteron in cele 9 luni de sarcina.

 

Progesteronul este un alt hormon de sarcina care se gaseste in mod normal in cantitati foarte mici in prima parte a unui ciclu menstrual. La fel ca estrogenul, acest hormon este secretat tot de ovare si de corpul galben. La 10 zile dupa ovulatie secretia de progesteron inceteaza si se declanseaza ovulatia. Daca ovulul eliberat este fertilizat, atunci hormonul hCG produs de placenta in formare va stimula corpul galben sa produca in continuare progesteron si estrogen in sarcina. Rolul progesteronului este acela de a mentine functiile placentei, de a proteja fatul, de a preveni contractiile uterine, intervine in procesul de lactatie etc.


Taguri Simptome sarcina Greturi matinale sarcina Schimbari emotionale sarcina Schimbari fizice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre