Problema picioarelor umflate este una cu care femeile se confrunta frecvent in timpul sarcinii. Mai mult de trei sferturi dintre gravide se plang ca au picioarele umflate, mai ales in ultimul trimestru de sarcina.
Gleznele umflate le dau batai de cap viitoarelor mamici si este important sa stiti la ce trucuri puteti apela pentru a trece mai usor peste aceasta problema.
De ce se umfla picioarele in timpul sarcinii
In primul rand, trebuie sa stiti ca gleznele de umfla ca urmare a retentiei de apa in organism. Sarcina aduce o multime de schimbari in corpul unei femei, iar volumul de sange creste atunci cand urmeaza sa deveniti mamica. Fiind o cantitate mai mare de sange si, implicit, de lichide in organism, o parte din acesta poate fi retinuta in tesuturi. Pe langa picioarele umflate, unele gravide experimenteaza si umflarea mainilor, a degetelor si a fetei, in special la nivelul buzelor. Desi nu este o problema medicala, umflarea picioarelor este o problema de ordin estetic si care creeaza disconfort viitoarelor mamici. Vestea buna este ca, dupa nastere, apa retinuta in tesuturi se va retrage, iar mainile si picioarele vor reveni, incet-incet, la aspectul lor obisnuit.
Ce puteti face pentru a ameliora problema:
• nu purtati incaltaminte care sa va stranga si care sa ingreuneze circulatia sangelui in picioare. Daca este nevoie, puteti apela la incaltari cu o masura mai mari in timpul sarcinii, pentru a va simti cat mai confortabil.
• picioarele bagate intr-un lighean cu apa rece reprezinta un truc care ajuta
• incercati, cand sunteti acasa, sa sprijiniti picioarele pe o perna, astfel incat sa fie mai sus decat restul corpului
• evitati sa stati foarte mult in picioare sau sa mergeti mult pe jos si faceti o pauza cand simtiti ca picioarele incep sa se umfle sau sa va doara.
Exercitii pentru picioarele umflate
Disconfortul picioarelor umflate poate fi combatut cu ajutorul unor exercitii.
Rotiri de glezne contra picioarelor umflate
Atunci cand stati jos, rotiti piciorul de la glezna, in ambele sensuri, ca si cum ati desena un cerc imaginar cu varful degetelor. Si miscarile fata - spate, deplasand varfurile in sus si in jos ajuta la ameliorarea problemei picioarelor umflate.
Bicicleta
Stati intinsa pe spate si faceti exercitiul clasic "bicicleta": cu mainile sub sezut, indoiti genunchii si miscati picioarele in aer ca si cum ati pedala. Mentineti un ritm la care sa va simtiti confortabil si cresteti-l daca simtiti nevoia. Faceti pauza atunci cand obositi, dupa care repetati.
Ridicari de picioare
Stati intinsa pe o parte si indoiti piciorul de jos, pentru a avea un punct solid de sprijin. Ridicati si coborati celalalt picior. Faceti serii de 15 repetari, dupa care schimbati piciorul.
Mers pe varfuri/pe calcaie
Faceti pasi prin casa mergand cand pe varfuri, cand pe calcaie, alternativ. Sprijiniti-va de un perete daca simtiti nevoia.
Mergeti desculta
Mersul pe jos are nenumarate beneficii, printre care imbunatatirea circulatiei sangelui. Purtati incaltaminte lejera sau, daca aveti ocazia, mergeti desculta. Nimic nu se compara cu o plimbare pe plaja sau prin iarba, fara nimic in picioare.
Adaptati orice activitate fizica astfel incat sa nu va solicite foarte mult si sa nu petreceti mult timp in picioare, atunci cand acestea sunt umflate. Nu uitati sa va hidratati, pentru ca apa ajuta la circulatia sangelui si, in acest fel, reduceti riscul aparitiei varicelor. Indiferent cat de neplacuta ar fi problema picioarelor umflate in timpul sarcinii, nu uitati ca ea trece de la sine dupa nasterea bebelusului.
Foto: Freepik