Pilozitate excesiva in sarcina

/ / Modificat: 2014-01-15
Pilozitate excesiva in sarcina

Parul tau poate avea de beneficiat in sarcina la un moment, devenind mai puternic si mai stralucitor decat de obicei. Insa in timp ce parul nu mai cade, dar nici nu mai creste si devine mai sanatos, unele zone ale corpului incep sa devina mai "paroase" decat de obicei. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot determina la unele femei cresterea parului nedorit pe corp.

Care sunt cauzele cresterii parului nedorit in sarcina?

Pilozitatea excesiva in zone nedorite pe corp in sarcina este cauzata hormonii de sarcina. Androgenii, sau hormonii sexuali masculini (dar care se regasesc intr-o proportie mica si la femei) sunt si ei cei vinovati pentru acest lucru. Hormonii sarcinii cresc nivelurile de cortizon.

Acesta intensifica ritmul cresterii parului in timpul sarcinii si dezvolta aparitia unor fire noi in locuri in care e posibil sa nu fi avut par inainte de sarcina.

Care sunt zonele cele mai expuse cresterii parului nedorit in sarcina?

Majoritatea femeilor care s-au confruntat in timpul sarcinii cu probleme in ceea ce priveste cresterea parului in zone nepotrivite sustin ca acesta a aparut cel mai adesea:

  • desupra buzei superioare (mustata);

  • pe barbie;

  • obraji;

  • gat;

  • spate;

  • sani;

  • abdomen.

Pe masura ce nivelurile de hormoni incep sa creasca rapid in primul trimestru de sarcina incepi sa constati, in mod firesc, o pilozitate excesiva in zone nedorite ale corpului.

Daca ai o culoare naturala mai inchisa a parului (brunet) esti mai predispusa la acest lucru, insa nici daca esti blonda nu esti scutita de par, dar va fi mai putin vizibil.

Se poate constata si ca firele de par de pe maini sau brate devin usor mai groase si mai rigide si mai inchise la culoare.

Cum poti stopa evolutia cresterii parului nedorit in sarcina?

Din pacate, in timpul sarcinii nu prea ai la-ndemana niciun fel de tratament pentru a stopa din evolutie cresterea parului nedorit pe corp. Avand in vedere ca schimbarile hormonale asociate sarcinii sunt responsabile pentru aparitia lor, nu ai cum sa intervii la acest nivel, nici daca ai vrea.

Dupa nastere, vei constata ca textura, culoarea si densitatea firelor de par in zonele nedorite incepe sa se diminueze. In aproximativ 6 saptamani de la nastere ar trebui sa revii ciclul normal de crestere a parului de dinainte de sarcina.

Este esential sa eviti folosirea cremelor depilatoare pe perioada sarcinii. De asemenea, nici incercarea de a decolora parul in exces si inestetic nu este de dorit. Desi sunt solutii practice si nedureroase, cremele de epilat, precum si produsele de decolorare contin subtante chimice periculoase pentru fat.

Ce optiuni ai la-ndemana care sa nu iti afecteze sarcina?

  • penseta;

  • epilatorul;

  • ceara;

  • lama.

Poti folosi cu incredere penseta pemtru zone restranse ca mustata, sprancene, barbie, gat obraji etc. Dar trebuie sa fii atenta, pentru ca atat penseta, cat si ceara sau epilatorul sunt destul de dureroase in sarcina. Pielea este mai sensibila pe perioada sarcinii, iar epilatul care presupune smulgerea firelor de par va fi suportat mai greu din punct de vedere al durerii. Lama ramane cea mai inofensiva si sigura metoda de epilat pe perioada sarcinii.

Taguri Sarcina Epilare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre