Aparitia pistruilor si a unor pete pigmentare in timpul sarcinii este o problema cu care se confrunta majoritatea gravidelor. S-a dovedit ca peste 90% dintre viitoarele mamici se confrunta cu modificari in ceea ce priveste aspectul pielii in timpul sarcinii, iar cauzele sunt unele de natura hormonala.
Pe langa pistrui, pe fata pot aparea si unele semne mai pigmentate, pete destul de evidente, iar multe femei sunt deranjate de aceste schimbari. In timpul sarcinii, hormonii care se secreta stimuleaza productia de melanina, acel pigment care da culoare parului si pielii. Prin urmare, hiperpigmentarea pielii este o consecinta fireasca si se poate manifesta ata pe fata, cat si pe diferite zone ale corpului.
Cand si de ce apar pistruii si petele pigmentare in sarcina
Petele incep sa apara in primul trimestru de sarcina si tot in aceasta perioada se poate observa ca in zonele in care pielea era deja mai pigmentata, devine si mai inchisa la culoare. Pistruii, alunitele si cicatricile pot fi mai pronuntate in timpul sarcinii. De asemenea, poate aparea ceea ce medicii numesc melasma gestationala sau „masca de sarcina”. Intre 15 si 50% dintre viitoarele mame se confrunta cu pete pigmentare neregulate care apar pe fata. Desi in cele mai multe cazuri aceste pete dispar dupa nastere, ele afecteaza stima de sine a femeilor, in timpul celor noua luni de sarcina.
Acele pete pigmentare devin mai pronuntate pe masura ce sarcina avanseaza si daca femeile se expun la soare fara a aplica o crema cu factor de protectie solara. Chiar daca este de asteptat sa dispara dupa nastere, multe femei isi fac griji in privinta lor, sunt deranjate de prezenta lor si simt nevoia sa apeleze la un dermatolog si sa aplice o rutina de ingrijire specifica.
Ce poti face pentru a estompa petele pigmentare si pistruii in timpul sarcinii
Evita expunerea la soare. Stai cat mai mult la umbra, protejeaza zonele de piele afectate, poarta palarii si nu uita niciodata de protectia solara, esentiala pentru a nu amplifica problema.
Foloseste produse cosmetice potrivite. Exista tot felul de cosmetice dedicate pielii pigmentate, insa trebuie sa va asigurati ca acestea pot fi folosite in timpul sarcinii. Evitati exfoliantii chimici si cititi intotdeauna prospectul sau intrebati medicul sau farmacistul daca produsul pe care doriti sa il folositi se potriveste si femeilor insarcinate.
Alege produse non-alergenice. Pielea fetei este mai sensibila in timpul sarcinii si este de preferat sa avem grija ce produse folosim, pentru a nu o agresa si a nu o sensibiliza si mai tare pe parcursul sarcinii.
FOTO: Pixabay