Probleme de vedere la care sa fii atenta in timpul sarcinii. Poate fi mai grav decat crezi

/ / Modificat: 2024-02-13
Probleme de vedere la care sa fii atenta in timpul sarcinii. Poate fi mai grav decat crezi

 

In timpul sarcinii exista parte de o serie de schimbari care  afecteaza nu numai fizicul, ci si emotiile si simturile, cum ar fi mirosul si vederea. Hormonii de sarcina si retentia de lichide sunt responsabili de afectarea vederii noastre, precum si de o crestere a volumului de sange. Desi aceste schimbari sunt in general usoare si temporare, este indicat sa stim cum sa le detectam pentru a avea grija de sanatatea noastra vizuala in aceasta etapa.

Iata care sunt principalele probleme de vedere care apar in timpul sarcinii, precum si semnele si situatiile care ar trebui sa te alerteze.

Ochii uscati

Calitatea si cantitatea de lacrimi pot varia substantial in timpul sarcinii (si, de asemenea, in timpul alaptarii) din cauza efectului hormonilor.

Simptome: Simptomele ochiului uscat includ senzatia de a avea un corp strain, arsura, mancarime, lacrimare excesiva, ochi durerosi sau obositi, greutate in pleoape.

Aceste probleme de ochi uscat sunt mai evidente la femeile care poarta lentile de contact. Pentru acestea, cel mai bine este sa alterneze lentilele de contact (folosind lacrimi artificiale adecvate) cu ochelarii sau sa nu mai poarte lentile de contact in aceste luni, daca se simt deosebit de inconfortabile cu ele.

Ce trebuie facut: Cel mai bun lucru este sa consulti un oftalmolog, care te poate sfatui sa folosesti picaturi pentru ochi compatibile cu sarcina pentru a atenua simptomele.

Edemul ocular sau pleoapele umflate

Cresterea volumului de sange si modificarile proprietatilor acestuia determina acumularea de lichid in tesuturi. Acesta este motivul pentru care este frecventa umflarea gleznelor si a picioarelor, desi pot fi afectate si mainile si fata. In acest context, poate aparea edemul ocular, care poate provoca o usoara vedere incetosata.

Crestere sau modificari in ceea ce priveste graduatia

Un alt efect ocular cel mai frecvent in timpul sarcinii este o usoara pierdere a vederii din cauza unei cresteri sau a unei modificari a graduatiei la femeile care sufereau deja de defecte de vedere inainte de sarcina. In cele mai multe cazuri, acestea sunt modificari temporare care dispar dupa nastere sau alaptare, desi pot ramane permanent si dupa aceste perioade.

Aceste modificari apar ca urmare a retentiei de lichide, care determina, de asemenea, acumularea de lichid in cornee si modificarea curburii acesteia; acest lucru poate duce la modificari ale prescriptiei obisnuite.

Principalele modificari care se inregistreaza de obicei sunt:

  • Miopie crescuta, in special dupa a 32-a saptamana de sarcina.
  • Gravidele hipermetropice au tendinta de a intampina dificultati la citire sau chiar la vederea de la distanta, daca dezvolta sindromul de insuficienta acomodativa tranzitorie.

FOTO: freepik.com

Taguri Afectiuni vedere Sarcina Probleme vedere

Articole recomandate

Citeste si despre