Ridicarea de greutati in sarcina reprezinta un pericol?

/ / Modificat: 2013-11-19
Ridicarea de greutati in sarcina reprezinta un pericol?

Se stie ca femeile insarcinate trebuie sa evite sa ridice obiecte grele sau sa care greutati pe distante lungi. Accidentele care pot avea loc in urma acestui efort pot fi periculoase si pentru mama si pentru fat. Motivele sunt si mai justificate pe masura ce sarcina evolueaza!

Sanatatea viitoarei mame este afectata de ridicarea greutatilor!

Fatul nu este in mod direct afectat de acest "sport extrem" pe care multe femei il fac in timpul sarcinii. Doar pentru ca se simt bine si nu manifesta complicatii ce le-ar putea imobiliza la pat, unele gravide au tendinta sa se apuce sa mute mobila de unele singure sau sa care diverse pungi de la piata extrem de grele.

Atunci cand esti insarcinata, ligamentele si tendoanele devin mai moi, articulatiile sunt mai putin stabile si exista un risc foarte mare al accidentarilor prin cadere.

De aceea, este contraindicat ca femeile insarcinate sa se implice in activitati care le-ar putea pune in pericol echilibrul. Ridicarea greutatilor este un exemplu de astfel de activitate.

Pe masura ce sarcina evolueaza, exista o presiune si mai mare asupra spatelui. Picioarele tale devin din ce in ce mai putin stabile, iti pierzi echilibrul mai usor, iar vulnerabilitatea la accidente creste. Spatele este deja suprasolicitat pe masura de sarcina evolueaza. Ridicarea unor greutati amplifica aceasta presiune, punand in pericol coloana vertebrala, dar afectand si muschii locali.

Si fatul poate fi in pericol!

Cazaturile survenite in urma pierderii echilibrului pot pune in pericol fatul in functie de cat de mare este impactul cu solul sau cu obiectele din jur de care se poate lovi burtica. O cazatura puternica poate:

  • determina desprinderea prematura a fatului de placenta.

Reguli de respectat privind ridicarea greutatilor in timpul sarcinii

Este important ca o femeie insarcinata sa isi ia toate masurile de precautie cu privire la ridicarea diverselor greutati:

  • o femeie insarcinata nu trebuie sa ridice mai mult de 15 kg in timpul sarcinii; iar acest lucru este valabil si in cazul persoanelor sanatoase, care au o sarcina ce evolueaza normal; pe masura ce se inaintezi in sarcina, numarul kilogramelor scade;

  • daca viitoarea mamica a suferit avorturi spontane sau complicatii ale unei sarcini, numarul maxim de kilograme pe care-l poate ridica se stabileste impreuna cu medicul care se ocupa de sarcina; este posibil ca aceste femei sa nu poata ridica deloc greutati pe tot parcursul sarcinii;

  • atunci cand o femeie insarcinata se apleaca sa ridice ceva trebuie sa indoaie mai intai genunchii, sa tina spatele drept (sa-si foloseasca mai mult picioarele decat spatele) si sa aduca obiectul aproape de corp si in fata ei atunci cand il ridica, evitand rasucirea sau intinderea catre el. Ridica-te apasand in picioare si nefortand spatele.

Articole recomandate

Citeste si despre