Congestia nazala, adesea insotita de sangerari nazale, este o afectiune frecventa in timpul sarcinii. Exista adesea o senzatie de infundare si dificultati de respiratie, fara a fi vorba de o raceala.
Congestia care provoaca sangerari nazale se datoreaza probabil nivelului ridicat de estrogen si fluxului crescut de sange catre membranele mucoase ale nasului, ceea ce face ca acestea sa se inmoaie si sa se umfle. Avand in vedere ca femeile insarcinate au cu 30% pana la 50% mai multa circulatie sanguina in corpul lor decat ar trebui sa aiba in mod normal, acest lucru este de inteles.
Congestia apare de obicei in jurul celei de-a doua luni de sarcina si poate dura pana la nastere. Sangerarile nazale sunt mai frecvente in timpul iernii, din cauza sistemelor de incalzire care usuca mediul inconjurator. De asemenea, ele pot aparea dupa suflarea puternica a nasului. Pentru a stapani o sangerare nazala, cel mai bine este sa stai jos sau in picioare cu o usoara inclinare in fata.
Tine capul la un nivel mai inalt decat inima. Apasa cu degetele narile de septul nazal si mentine-le asa cateva minute, repetand operatiunea daca vezi ca sangerarea continua. Daca pierderea de sange este foarte usoara, aplicati pur si simplu vata de bumbac pe nara pentru a o opri. Se poate aplica putina gheata pentru a ajuta vasele de sange sa se restranga.
De obicei, va dura cateva minute pentru ca sangerarea sa se opreasca. Dupa aceea, incearca sa nu iti sufli nasul timp de cateva ore. Daca sangerarea este foarte abundenta, provoaca ameteli sau lesinuri si/sau apare prea frecvent, trebuie sa consulti de urgenta un medic.
Dar majoritatea femeilor insarcinate care se confrunta cu sangerari nazale nu ar trebui sa se ingrijoreze in legatura cu efectele secundare adverse. De obicei, cantitatea de sange pierduta este prea mica pentru a-si face griji.
Umidificatoarele, consumul de lichidele din abundenta, aplicarea de solutie salina pe nari, stranutul cu gura deschisa, vitamina C, evitarea mediilor in care se fumeaza si evitarea alcoolului sunt doar cateva metode care previn sau diminueaza sangerarile nazale in timpul sarcinii.
FOTO: freepik.com