Sa fii insarcinata este o experienta unica in viata unei femei, dar si o perioada dificila. Iarna, femeile insarcinate au parte de provocari si mai mari, insa acest lucru nu trebuie sa te descurajeze. In cele 9 luni vei avea parte o multime de experiente si trebuie sa te bucuri de ele, indiferent de vremea de afara.
Noi ti-am pregatit un ghid special pentru a minimiza disconfortul resimtit in timpul sezonului rece.
1. Poarta incaltaminte groasa si de calitate
Investeste intr-o pereche de incaltaminte de iarna de calitate, comoda, calduroasa si antiderapanta. Centrul tau de greutate se schimba atunci cand esti gravida, astfel ca esti mai predispusa la cazaturi, mai ales cand se formeaza polei, asa ca este vital sa porti incaltaminte care sa nu alunece.
Daca ai alunecat pe gheata si ai cazut nu trebuie sa te impacientezi deoarece copilul este protejat bine in burtica ta. Daca ai sarcina avansata, cel mai bun semn ca totul este in ordine este sa simti copilul miscand. Totusi, in cazul in care dupa o cazatura simti dureri abdominale, ai sangerari sau ti s-a rupt apa, consulta de urgenta medicul.
2. Foloseste-ti zilele de concediu in zilele cu viscol si ninsori
Daca vremea este urata si devine chiar periculos sa iesi afara, profita de zilele de concediu pe care le mai ai pentru a te odihni si pentru a te pregati pentru venirea pe lume a bebelusului. In aceste zile poti sa organizezi camera copilului sau sa citesti carti despre sarcina si cresterea bebelusului.
3. Daca ai racit, trateaza-te cu medicamente naturiste
Femeilor insarcinate le sunt interzise o categorie larga de medicamente, insa daca ai racit exista pastile care te vor ajuta sa te simti mai bine si care nu ii vor face in niciun fel rau copilului. Discuta cu medicul tau si intreaba-l ce medicamente de raceala sunt recomandate. In acelasi timp, poti sa apelezi la diverse tratamente naturiste care iti vor ameliora simptomele - siropuri naturale de tuse, miere de albine pentru a calma durerile de gat, ceaiuri de plante, bai cu aburi.
4. Cumpara-ti o haina de iarna pentru gravide
O haina de iarna special conceputa pentru femeile insarcinate iti va fi de mare ajutor fiind suficient de groasa pentru a te proteja de frig, dar si comoda pentru a-ti lasa libertate de miscare. Haina pe care ai purtat-o cu un an inainte probabil nu te va mai incape, asa ca va fi nevoie sa-ti achizitionezi una noua, potrivita masurilor tale.
5. Atentie la hidratare
In lunile de iarna, pielea se usuca mai repede si apare senzatia de mancarime, mai ales in zona abdomenului unde pielea se intinde in perioada sarcinii. Poti preveni uscarea pielii consumand mai multa apa decat de obicei. Medicii recomanda minimum 2 litri de apa pe zi, insa orice fel de lichid iti va fi de ajutor (sucuri naturale de fructe, ceaiuri, supe si ciorbe).
6. Planifica drumul pana la spital
Cand intri in travaliu, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa stai blocata in trafic, mai ales cand stradutele sunt pline de zapada si se circula in conditii de iarna. Gandeste-te din timp care ar fi cea mai scurta si libera ruta pana la spital atat de acasa, cat si de la birou.
7. Asigura-te ca ai in dulap haine de baza pentru iarna
Stim cat de greu ii este unei femei sa gaseasca hainele potrivite dimineata, insa avand in dulap 3 piese de baza iti poti castiga timp. O pereche de pantaloni negri, un blazer negru si o pereche de jeansi cu talia elastica te vor scoate din impas mereu si le poti purta de mai multe ori pe saptamana schimband doar bluza.
De mare ajutor iti vor fi si bluzele de corp elastice si helancile. Cumpara-ti cateva astfel de bluze in 3 culori usor de asortat cu orice (negru, alb, bej). Iti vor tine de cald in timpul iernii si te vor ajuta sa economisesti bani deoarece le poti purta pe toata perioada sarcinii si poti adauga un blazer sau un pulover.
8. Fa-ti vaccinul antigripal
Gripa este o afectiune periculoasa din cauza numeroaselor complicatii pe care le poate avea, mai ales pentru femeile insarcinate. Vaccinul te poate proteja in sezonul epidemiilor de gripa si nu iti dauneaza sarcinii si nici copilului. Sezonul gripei dureaza din noiembrie pana in aprilie, asa ca este recomandat sa faci vaccinul inainte sa inceapa perioada epidemiilor.
9. Nu pleca de acasa fara o crema hidratanta in geanta
O crema hidratanta te va ajuta sa-ti mentii pielea mainilor si a fetei sanatoasa. Frigul si vantul usuca pielea dandu-i un aspect neplacut, iar crema te va ajuta in acest sens. Va trebui sa ai grija si la ultraviolete. Medicii dermatologi atrag atentia ca razele soarelui nu sunt nocive doar vara, ci si iarna cand se reflecta in zapada. Foloseste o crema hidratanta pentru fata si un balsam de buze cu factor de protectie solara.
10. Fa cumparaturi online
Chiar daca vremea de afara este neprietenoasa, asta nu inseamna ca trebuie sa ne suspendam toate activitatile. Daca inca mai ai cumparaturi de facut pentru venirea pe lume a bebelusului, apeleaza la magazinele online. Produsele vor ajunge chiar la tine acasa si tu nu vei mai pierde timp mergand prin magazine.
11. Rasfata-te cu ciocolata calda
Bautura perfecta in timpul iernii, delicioasa si usor de preparat, ciocolata calda va fi rasfatul tau in timpul zilelor geroase. Pregateste aceasta bautura din ciocolata neagra cu un continut ridicat de cacao si din lapte in locul celei instant.
12. Fa exercitii fizice acasa
Daca temperaturile scazute intervin in programul tau zilnic de exercitii, poti inlocui joggingul in parc si mersul la sala cu exercitiile fizice la tine in sufragerie. Este extrem de important sa te mentii activa in timpul sarcinii. Miscarea iti va da mai multa energie si te va face sa te simti mai bine din toate punctele de vedere, fiind benefica si impotriva tulburarilor afective specifice iernii.
In plus, cercetarile arata ca femeile care fac exercitii fizice in timpul sarcinii au un travaliu si o nastere mai usoare. Nu exagera insa cu efortul fizic, medicii le recomanda femeilor gravide sa faca 150 de minute de exercitii moderate pe saptamana.