Cand o femeie vegetariana ramane insarcinata este normal ca aceasta sa-si puna mai multe intrebari privind alimentatia. Este dieta vegetariana compatibila cu dezvoltarea nomala a sarcinii? Este necesar sa se administreze mai multe suplimente?
O dieta sanatoasa si echilibrata, in timpul sarcinii, ajuta la o buna dezvoltare a fatului si a placentei. Totodata, o dieta variata reduce riscurile de aparitie a malformatiilor fetale, dar si a dezvoltarii inadecvate. Prin urmare alimentatia se reflecata in sanatatea si dezvoltarea copilului atat in uter cat si dupa aceea, in copilarie, in adolescenta si chiar si la maturitate.
Poate o femeie insarcinata sa urmeze o dieta vegetariana?
Numeroase studii indica faptul ca o dieta vegetariana are multiple beneficii in cazul unei femei insarcinate. Pe de alta parte, daca o femeie insarcinata consuma carne, nu inseamna ca are o alimentatie sanatoasa. In ambele cazuri exista riscuri si beneficii. Tocmai de aceea este important ca in timpul sarcinii, indiferent de dieta aleasa sa se urmeze o dieta echilibrata care sa-i ofere organismului nutrientii de care are nevoie.
Principalele substante nutritive de care o gravida are nevoie
Te intrebi care sunt principalele substante nutritive de care are nevoie o femeie insarcinata care urmeaza o dieta vegetariana si cum ar putea sa le obtina? Iata ce recomanda medicii:
-
Vitamina B12. Aceasta vitamina este esentiala in sinteza noilor celule. Este prezenta insa, numai in alimente de origina animala. Exista si alte alimente, precum algele, care contin vitamina B12, insa aceasta in cantitati mici si in forme care nu pot fi sintetizate de organism. Prin urmare, daca nu consumi alimente de origina animala, in mod regulat, este imperios sa apelezi la alimente fortificate sau la suplimente.
-
Omega-3. Acest nutrient este extrem de important in dezvoltarea creierului si a vederii, atat in cazul adultilor cat si in cazul fatului si a copiilor. Acesta se regaseste ca sursa principala, in peste. Cu toate acestea, Omega-3 poate fi regasit si in semintele de in si chia sau in uleiurile lor, dar si in soia. Indiferent de tipul de alimentatie, in timpul sarcinii este indicat sa iei suplimente de Omega-3.
-
Fier. In timpul sarcinii creste drastic riscul de anemie, chiar daca pana in prezent nu ai mai avut astfel de probleme. Cu toate acestea este important sa stii ca lipsa de fier nu este mai mare in cazul persoanelor vegetariene. Asta deoarece acestea consuma multe legume bogate in fier, pe care le combina cu surse naturale de Vitamine C, care ajuta la sintetizarea fierului in organism. Insa, indiferent de tipul de dieta urmat, incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina este important ca orice femeie insarcinata sa ia suplimente de fier, pentru a preveni anemia. Acestea se administreaza insa numai la recomandare medicului si cu dozajul precizat de acesta.
In concluzie, o dieta vegetariana nu afecteaza sarcina. Insa, daca esto adepta unui stil de viata vegetarian, este important sa-i comunici acest lucru medicului care-ti urmareste sarcina. In functie de tipul de dieta vegetariana pe care-l urmezi, precum si de analizele clasice din timpul sarcinii, medicul va decide cand, daca si in ce cantitati este necesar sa iei anumite suplimente alimentare pe parcursul sarcinii.
Sursa foto: pexels.com