Sarcina si abcesul dentar

/ / Modificat: 2017-07-21
Sarcina si abcesul dentar
Intrebare:

- Am intrat in a 4-a saptamana de sarcina si mi-a aparut un abces la o masea. Sunt destul de umflata in partea stanga a fetei. Mai am o sinuzita mai veche si, uneori, infectia recidiveaza. Vreau sa stiu daca aceasta afecteaza sarcina. Am fost la stomatolog si mi-a prescris Tachipirina (Paracetamol), 2g pe zi. Ce trebuie sa fac sa se desumfle fata, fara sa fie afectat copilasul?

Raspuns:

Dintele care prezinta un abces este un dinte care are o punga cu puroi(infectie locala colectata) in interiorul tesuturilor din jurul lui. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene.

In primul si ultimul trimestru de sarcina sunt contraindicate anestezia si expunerea la radiatii din cauza riscului aparitiei unor malformatii ale fatului cat si datorita riscului de avort spontan. De aceea pt a evita acest lucru (aparitia cariilor complicate ce necesita anestezie si Rx pentru tratament) trebuie sa aveti grija si sa acordati o atentie deosebita mijloacelor de profilaxie in perioada in care sunteti insarcinata.

Cauzele abcesului dentar

Un traumatism (lovire) a dintelui, o carie netratata, o afectiune a gingiei pot fi cauze ale abcesului dentar. Daca o carie a dintelui nu este tratata, interiorul lui - adica pulpa dintelui - se poate infecta.

Bacteria se poate raspandi de la nivelul dintelui la tesuturile din jur si de dedesubt, formand un abces. Afectiunea gingiei duce la indepartarea gingiei de langa dinte, lasand spatii libere ce pot forma un abces.

Simptome ale abcesului dentar

Pot aparea:

- durere pulsatila, in special in timpul masticatiei (mestecarii) sau la atingerea dintelui ;
- gingie rosie si tumefiata in dreptul dintelui;
- un gust neplacut in gura; 
- tumefierea in orice zona a gurii, a fetei, a partii de sus sau de jos a obrazului sau a gatului(in functie de localizarea dintelui); 
febra
- schimbarea culorii dintelui, care devine gri sau roz; 
- puroi sau sange care se scurge dintr-o zona rosie, umflata, asemanatoare unui cos, din cavitatea bucala, in dreptul dintelui;
- senzatia ca dintele este mai inalt.

Se recomanda consultarea de urgenta a medicului stomatolog daca durerea nu scade in intensitate dupa 2 ore de la administrarea unui antialgic la domiciliu.

Se recomanda stabilirii unui consult stomatologic cat mai curand posibil in urmatoarele situatii:

- durere dentara usoara spre moderata;
- durere dentara asociata cu o febra de 38 de grade Celsius sau peste; 
- tumefierea cavitatii bucale, a fetei sau a obrazului;
- un dinte care este foarte sensibil sau doare cand se face o presiune asupra lui (cum ar fi in timpul masticatiei).

Tratamentul abcesului dentar

In cazul abcesului dentar se recomanda sa se faca o mica incizie in zona tumefiata din apropierea dintelui ca sa se poata face drenarea puroiului.

In cazul in care partea interioara (pulpa) dintelui este infectata, medicul stomatolog trebuie sa faca un tratament pe canalul radacinii.

Pentru reducerea durerii si a tumefierii fetei si a obrazului cauzate de un abces dentar se recomanda aplicarea de comprese (cu gheata) pe partea externa a obrazului. Trebuie evitata caldura!

Se mai pot incerca, deasemenea, medicamente eliberate doar cu prescriptie medicala, care amelioreaza durerea si trateaza infectia.

Profilaxie (prevenirea abcesului)

Se poate preveni aparitia unui abces dentar prin prevenirea infectiilor bacteriene ale cavitatii bucale. Cel mai bun mod de prevenire a infectiilor bacteriene este ingrijirea adecvata a dentitiei si a gingiilor:

- perierea dintilor dimineata, seara si dupa fiecare masa. In cazul in care nu se poate face perierea dintilor dupa fiecare masa, se recomanda mestecarea de guma fara zahar;
- folosirea zilnica a atei dentare ;
- consulturi stomatologice regulate; 
- urmarea unei diete sanatoase, care sa includa cereale integrale, legume si fructe, saraca in grasimi sisare, limitarea sau chiar evitarea consumului de alimente si de bauturi dulci.

O dieta buna ajuta la mentinerea gingiilor sanatoase si la prevenirea cariilor dentare. Dupa ce abcesul dentar a fost tratat, se pot preveni alte probleme dentare ulterioare prin:

- periaj dentar si folosirea zilnica a atei dentare;  
- consulturi stomatologice regulate; 
- o dieta sanatoasa, cu evitarea alimentelor si a bauturilor dulci; 
- evitarea fumatului.

Taguri Probleme dentare Dantura in sarcina Probleme sarcina Afectiuni dentare Abces dentar copii

Articole recomandate

Citeste si despre