Sarcina si greutatea

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si greutatea





 

Dieta femeii insarcinate trebuie sa fie echilibrata, bogata in proteine (datorita nevoilor crescute) si sa respecte un raport glucide / lipide (fructele in locul dulciurilor concentrate, uleiul de masline in defavoarea untului), avand un surplus de 200 – 300 calorii / zi. Tendinta de crestere exagerata a greutatii poate fi oprita prin practicarea regulata a exercitiului fizic, daca nu exista contraindicatii medicale (exemplu: placenta previa, cerclaj col uterin, hipertensiune arteriala), efectuate sub indrumarea atenta a unui kinetoterapeut.

Exercitiile fizice sunt deosebit de importante pentru a putea face fata tuturor solicitarilor si modificarilor la care este supus organismul femeii insarcinate.

Acestea sunt benefice atat pentru femeia care a fost activa anterior sarcinii, cat si pentru cea sedentara. Gimnastica prenatala efectuata in mod regulat are ca rezultat: controlul greutatii, previne durerea de spate din timpul sarcinii, amelioreaza piciorul plat, efectuarea tehnicilor de respiratie corecta duce la o oxigenare adecvata a fatului, previne constipatia, scad edemele membrelor inferioare, previne aparitia varicelor, imbunatateste tonusul fizic si psihic.

De asemenea, tonifica musculatura care va fi solicitata in timpul nasterii: muschii abdominali, ai spatelui, bazinului, perineali. Efortul in timpul nasterii este echivalent cu ascensiunea pe muntele Mont Blanc. Un organism bine antrenat va trece mai usor peste acest eveniment. Este indicat ca aceste exercitii sa se desfasoare sub supraveghere medicala pentru ca atat mama, cat si fatul sa nu aiba de suferit.

Desi gimnastica pentru gravide este subiect favorit in revistele de specialitate, nu este indicat ca viitoarea mamica sa faca acest efort fara supraveghere.

Kinetoterapeutul este singurul in masura sa stabileasca programele de exercitii specifice in functie de varsta gravidei, stadiul si evolutia sarcinii, gradului de antrenament, va doza efortul prin monitorizarea functiilor vitale (frecventa cardiaca sa nu depaseasca 140 batai pe minut), prin aprecierea temperaturii corpului si a gradului de hidratare si va fi cel care va opri exercitiile fizice in momentul aparitiei oricarui disconfort.

Miscarea este un mijloc important de eliminare a stresului, indiferent de nivelul la care apare, muscular sau nervos. In timpul sarcinii, exercitiile fizice vor avea ca scop tonifierea musculaturii spatelui, a abdomenului, a planseului pelvin, a boltii plantare, ameliorarea circulatiei venoase si a edemelor la nivelul membrelor inferioare. Efectele benefice ale exercitiilor fizice se regasesc si in reducerea riscului de avort spontan, amelioreaza ritmul de crestere al bebelusilor, iar revenirea dupa nastere este precoce - recuperare postnatala.  

Programul trebuie efectuat de cel putin 3 ori pe saptamana, avand o durata de 45 – 60 minute, in functie de stadiul sarcinii si este de preferat sa fie practicat cu o ora inaintea mesei sau la doua ore dupa masa. In trimestrul al doilea de sarcina, efortul poate fi incheiat cu un program usor de aerobic cu durata de maximum 10 minute pentru a nu suprasolicita gravida.

Gimnastica femeii insarcinate are un dublu rol: fizic (asa cum am descris mai sus), dar si psihic prin constientizarea de catre gravida a efectelor pozitive asupra mentinerii organismului in forma, atat in perioada de sarcina, cat si postnatal prin refacerea rapida a organismului.

Taguri Exercitii fizice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre