Sa ai un copil cu alergii alimentare este un lucru care necesita multa rabdare si dedicare, deoarece trebuie sa fii mai atent la ceea ce mananca, sa verifici ingredientele din alimentele pe care le cumperi si sa fii extra precaut cand mergi la cineva in vizita, la restaurant sau in vacante.
Este, de asemenea, o adevarata lupta sa explici si sa convingi alte persoane sa nu-i dea anumite alimente pentru ca acestea provoaca o reactie alergica. Si este si mai greu sa-l vezi pe copil ca sufera cand nu poate consuma ceva ce restul copiilor pot consuma, chiar daca reusesti sa-i faci in casa produse similare din ingrediente sigure.
Din fericire, incetul cu incetul, se descopera noi progrese care ne permit sa prevenim sau sa controlam alergiile, precum si sa intelegem de ce apar aceste tipuri de alergii, ale copiilor, pe care le descoperi la varsta de 6 luni, cand se introduce alimentatia complementara.
Un studiu realizat de Fundación Jiménez Díaz, cu sediul in Madrid, a descoperit ca in timpul sarcinii fatul poate dezvolta alergii alimentare, ceea ce explica de ce unii copii care nu au incercat niciodata anumite alimente au reactii alergice la acestea.
Douazeci de femei insarcinate au luat parte la cercetare, iar lichidul amniotic a fost analizat pentru a afla aproape imediat cum se dezvolta fatul si pentru a putea detecta in mod specific prezenta unor eventuale alergii.
S-a descoperit ca, pana in saptamana a 20-a de sarcina, produsele consumate de mama, ajunse in lichidul amniotic pot deveni alergeni alimentari, ceea ce inseamna ca pot duce la dobandirea de catre bebelusi a anumitor alergii alimentare, chiar daca nu le-au consumat niciodata.
Potrivit cercetatorilor, dupa 20 de saptamani, fatul este implicat in formarea lichidului amniotic, ceea ce diminueaza influenta dietei mamei asupra nivelului de alergeni alimentari.
Principalele alimente pentru care au fost prezenti alergeni au fost toate derivatele din lapte, precum si fructele, ouale, pestele, nucile si graul. Acest studiu explica de ce unii copii au reactii alergice la anumite alimente, chiar daca nu le-au consumat niciodata.
Prin urmare, bebelusul este deja alergic in momentul in care se naste. Unii bebelusi prezinta chiar forma de alergii, in momentul in care mama care alapteaza consuma anumite alimente. Insa, in 99% din cazuri, alergiile sunt descoperite in momentul in care se incepe diversificarea alimentatiei. Principalele simptome care trebuie sa-i alerteze pe parinti sunt, printre altele, mancarimi, probleme respiratorii, varsaturi, diaree, astm si umflarea fetei.
FOTO: freepik.com