Tahicardia este o conditie medicala caracterizata prin accelerarea batailor inimii la peste 90 de pulsatii pe minut. Desi in sarcina este firesc ca frecventa cardiaca sa mai creasca putin, medicii sustin ca tahicardia apare atunci cand bataile inimii gravidei depasesc 100 de pulsatii pe minut.
Cauze ale tahicardiei in sarcina
Cresterea numarului de batai ale inimii pe minut peste media normala poate fi influentata de mai multi factori, care ajuta medicii sa stabileasca schema terapeutica necesara pentru reechilibrarea frecventei cardiace:
- anemie;
- alergii la vitamine prenatale;
- obezitate;
- astm;
- embolism pulmonar;
- probleme ale tiroidei;
- sarcina ectopica;
- infectii pulmonare;
- febra;
- deshidratare;
- ruptura uterina;
- anxietate sau stres;
- efecte secundare ale medicamentelor;
- afectiuni cardiovasculare;
- embolie cu lichid amniotic etc.
Simptome ale tahicardiei in sarcina
Tahicardia in sarcina este insotita de o serie de simptome pe baza carora ar trebui sa mergi la medic, pentru primirea masurilor terapeutice aferente:
- palpitatii;
- dureri in piept;
- oboseala accentuata sau stare de moleseala;
- dificultati de respiratie;
- stare de lesin;
- amortirea diverselor parti ale corpului etc.
Riscuri sau complicatii ale tahicardiei in sarcina
Lasata netratata, tahicardia ridica o sumedenie de probleme de sanatate si iti poate pune atat sarcina, cat si viata in pericol. In caz de tahicardie, exista riscul ca fatul sa nu primeasca suficient oxigen si nutrienti.
Frecventa cardiaca crescuta face ca inima gravidei sa nu mai pulseze suficient sange in organism, iar nutrientii sa nu mai ajunga la fat. In acest caz, dezvoltarea intrauterina a bebelusului este compromisa si exista riscul declansarii travaliului si nasterii premature.
Chiar daca sarcina ajunge la termen, specialistii sustin ca travaliul si nasterea sunt ingreunate din cauza ritmului cardiac crescut, ceea ce ar putea impune cezariana de urgenta. Riscul de atac de cord sau deces este crescut in caz de tahicardie, in cazul in care conditia a fost provocata de o afectiune secundara a inimii.
Tahicardia provoaca cresterea tensiunii arteriale si pune presiune pe inima, care deja este suprasolicitata din cauza sarcinii.
Tratamentul tahicardiei la gravide
Stabilirea tratamentului pentru reglarea ritmului cardiac depinde de cauzele care au dus la aparitia tahicardiei. Medicii investigheaza mai intai cauzele si stabileste daca frecventa cardiaca accelerata a aparut pe fond fiziologic sau patologic.
Daca a aparut pe fond fiziologic, din cauza unor obiceiuri alimentare, medicamente sau a stresului, medicii recomanda evitarea stimulentelor alimentare care cresc pulsul - bauturi si alimente cu cofeina - inlocuirea medicamentelor care ar putea avea ca efect secundar cresterea pulsului -, dar si tehnici de relaxare menite sa inlature anxietatea.
In situatia in care tahicardia a aparut pe fond patologic, din cauza unei afectiuni secundare, medicii vor stabili un tratament adecvat pentru controlarea acesteia pana la sfarsitul sarcinii. Printre tratamentele folosite frecvent pentru combaterea tahicardiei se numara beta blocantele, medicamentele antiaritmice sau blocantele ale canalelor de calciu, insa medicii sfatuiesc gravidele sa ia medicamente doar la recomandarea medicului, pentru a nu-si pune in pericol sarcina.
Tu ai suferit de tahicardie in sarcina? Cum ai tratat-o? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!