Vaccinul impotriva gripei porcine este indicat si pentru gravide si bebelusi peste 6 luni. Pentru gravide, multe organizatii recomanda ambele vaccinuri gripale: cel pentru gripa sezoniera si cel pentru gripa porcina.
Daca bebelusul nu are inca varsta pentru a face vaccinul, se recomanda masuri preventive, mai ales in cazul in care mamica sa este deja bolnava.
Vaccinul impotriva gripei porcine, benefic pentru gravide
De ce ambele vaccinuri? Deoarece, daca gravida contacteaza oricare dintre cele doua tipuri de gripa, sunt sanse mari sa apara complicatii, cum ar fi pneumonia sau nasterea prematura, care ar putea pune in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a fatului.
Unul dintre vaccinuri asigura protectie impotriva gripei sezoniere, ce apare in fiecare an, celalalt vaccin protejeaza impotriva virusului A (H1N1), care are o tulpina diferita fata de virusul gripei sezoniere. In SUA, dintre cazurile mortale de gripa porcina, 6% au fost femei gravide, desi ele reprezinta 1% din populatie.
S-a dovedit ca administrarea vaccinului impotriva gripei sezoniere in timpul sarcinii ofera bebelusului protectie dupa nastere, fapt valabil, se pare, si in cazul vaccinului pentru gripa porcina. Lucru important, deoarece nou-nascutii care contacteaza gripa sunt in mod deosebit predispusi la complicatii serioase, iar vaccinul nu il pot primi pana nu implinesc 6 luni.
Unii medici sunt de parere ca vaccinul nu este indicat in primul trimestru de sarcina. Dupa primul trimestru de sarcina sau inainte cu 4 saptamani de a ramane gravida, vaccinul antigripal este considerat a nu fi daunator, ba chiar benefic asupra sanatatii tale si a fatului sau a unei sarcini ulterioare. Pentru mai multe sfaturi, consulta un medic obstetrician.
Exista doua tipuri de vaccin pentru gripa porcina:
• Injectabil, ce contine virusul inactivat (omorat), asemenea celui pentru gripa sezoniera,
• Spray nazal, ce contine virusul activ (viu) si care nu este recomandat gravidelor.
Deoarece riscul de imbolnavire este mai mare la femeile gravide, ele au prioritate la vaccinare. Nu uita sa mentionezi ca astepti un bebelus!
Exista totusi si cateva situatii in care nu ar trebui sa te vaccinezi:
• Daca esti bolnava si ai febra, asteapta pana cand au trecut simptomele si abia dupa aceea fa-ti vaccinurile.
• Daca esti alergica la oua sau ai avut alergii severe la vreun vaccin gripal.
• Daca ai avut vreodata sindromul Guillan-Barre, comunica acest lucru personalului specializat, pentru a evalua raportul dintre riscurile si beneficiile unui vaccin gripal in acest caz.
Conservantii continuti de vaccin, motiv de ingrijorare pentru mamici
Unele viitoare mamici sunt ingrijorate in privinta conservantului Thimerosal, folosit in unele vaccinuri gripale. Nu s-au gasit insa dovezi pentru a sustine teoria potrivit careia acesta ar avea efecte nocive, iar specialistii spun ca beneficiile vaccinului depasesc orice risc ar putea aduce acest conservant.
Exista si vaccinuri gripale fara Thimerosal, insa acestea nu se gasesc cu usurinta.
Nu exista tratament pentru gripa porcina, numai vaccinarea este o solutie de insanatosire.