Efectele negative ale gripei asupra omului sunt bine cunoscute, insa putini stiu ca ele pot fi de zece ori mai puternice in cazul femeilor gravide.
Medicii de specialitate avertizeaza ca o gripa facuta in primul trimestru de sarcina poate afecta fatul, fiind una dintre cauzele pentru care copiii se pot naste cu malformatii.
Gripa in primul trimestru este cu atat mai periculoasa cu cat majoritatea medicilor nu recomanda efectuarea vaccinului antigripal in aceasta perioada.
Doctorul Ciprian Pop-Began, specialist in obsterica si ginecologie ofera cateva sfaturi legate de acest subiect: "Nu este recomandata vaccinarea antigripala a gravidelor decat dupa finele primului trimestru de sarcina. Gradul de afectare al vaccinarii asupra sarcinii incipiente depinde foarte mult de tipul de vaccin administrat."
Dupa primul trimestru de sarcina sau inainte cu patru saptamani de a ramane gravida, vaccinul antigripal este considerat a nu fi daunator, ba chiar benefic asupra sanatatii tale si a fatului sau a unei sarcini ulterioare.
Deoarece vaccinul antigripal este inactiv, acesta este considerat a fi sigur pentru femeile insarcinate si pentru fatul lor. Mai mult, protejandu-se pe sine, mama vaccinata transmite anticorpii si fatului. Specialistii recomanda vaccinul antigripal si femeilor care alapteaza, el constituind o bariera impotriva virusurilor si pentru micut.