In timpul sarcinii, apar o serie de schimbari hormonale care pot afecta pielea, facand-o mai sensibila, mai iritabila si mai predispusa la acnee. In plus, exista o mai mare predispozitie la cloasma (pete solare) si la aparitia vergeturilor pe masura ce sarcina avanseaza.
Vergeturile apar atunci cand fibrele elastice ale dermului se rup la intindere, lasand o cicatrice sub forma unor linii sinuoase de culoare albicioasa sau violacee. Acestea apar de obicei pe abdomen si pe sani, dar sunt frecvente si pe fese, coapse si solduri. Dar faptul de a fi insarcinata este intotdeauna sinonim cu vergeturile si exista ceva ce putem face pentru a preveni aparitia lor?
Toate femeile insarcinate au vergeturi?
Potrivit unor studii, noua din 10 femei dezvolta vergeturi intre a 22-a si a 32-a saptamana de sarcina, cele mai frecvente locuri de aparitie fiind abdomenul (60%), coapsele (25%), soldurile (20%) si sanii (10%).
Cum sa previi aparitia vergeturilor?
- Hidrateaza-ti pielea cu creme revitalizante, produse anti-vergeturi sau uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de trandafir, cu o mare putere de regenerare a tesutului cutanat.
- Aplica crema hidratanta sau crema anti-vergeturi pe zonele cele mai expuse la risc si fa acest lucru de mai multe ori pe zi si intotdeauna dupa dus.
- Ai grija la alimentatie si include alimente bogate in magneziu (pentru sinteza colagenului) si vitamine: vitaminele A (produse lactate, morcovi, caise sau lotusi), E (uleiuri vegetale, cereale, legume) si C (citrice, cartofi, salata verde, rosii). Aceste alimente ajuta la mentinerea pielii in stare buna, hidratata si elastica.
- Controleaza cresterea in greutate in timpul sarcinii. Nu exista o greutate ideala pentru toate femeile, dar ceea ce este intotdeauna recomandabil este sa se evite cresterea excesiva in greutate, care poate duce la multiple probleme de sanatate, nu doar estetice.
Daca vergeturile inca mai apar, este normal ca, cu o ingrijire specifica si cu trecerea timpului, cicatricile sa se inmoaie, capatand tonuri mai putin puternice si mai asemanatoare cu restul pielii. In orice caz, daca aceasta problema te deranjeaza, poti consulta un specialist pentru a primi sfaturi cu privire la cel mai bun tratament pe care sa il urmezi dupa nastere si pentru a ajuta la minimizarea efectului acestor semne asupra pielii.
FOTO: freepik.com