Virusul Zika, devenit atat de popular in ultima perioada din cauza numeroaselor cazuri de infectii raspandite, face parte din familia Flaviviridae si a fost descoperit pentru prima oara in anii '40, in padurea al carui nume il poarta, in Uganda.
Infectiile sunt transmise prin intepatura tantarilor din specia Aedes si se manifesta prin simptome precum conjunctivita, eruptiile cutanate si febra.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, inca nu exista un vaccin care sa combata acest virus periculos de care se tem cu precadere femeile insarcinate, din cauza efectelor pe care infectia le-ar putea avea asupra fatului.
Microcefalia fetala sau neonatala este lucrul de care se tem cel mai mult viitoarele mame, avand in vedere raspandirea actuala a virusului. Specialistii de la OMS mentioneaza, de asemenea, ca singura cale sigura de preventie a infectiilor este insasi protejarea impotriva intepaturilor de tantari.
Iata care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii despre acest virus, cu atat mai mult cu cat ti-ai propus sa ramai insarcinata sau esti deja!
Simptomele infestarii cu virusul Zika si diagnosticul
Desi perioada de incubatie a virusului nu a fost stabilita cu exactitate de catre medicii specializati in boli infectioase, acestia estimeaza ca aceasta este de doar cateva zile de la infestare.
Primele simptome care se manifesta sunt febra, eruptiile la nivelul pielii, spasmele musculare si ale articulatiilor, conjunctivita, durerile de cap si senzatia de slabiciune.
Acestea dureaza, de regula, intre doua si 7 zile si de cele mai multe ori nu au urmari maligne, insa au fost si cazuri in care persoanele infestate cu Zika au avut parte de complicatii autoimune si neurologice.
In ceea ce priveste infestarea femeilor insarcinate, inca nu s-a stabilit o legatura coerenta intre prezenta virusului si microcefalia fetala, insa cercetarile realizate pana in prezent sugereaza ca ar putea exista o astfel de legatura.
Studiile continua insa, in special in tarile in care au fost semnalate mai multe cazuri de microcefalie, cum ar fi Brazilia, cu mentiunea ca medicii inspecteaza si alti posibili factori care ar putea duce la dezvoltarea unei astfel de afectiuni.
Metoda de diagnosticare a infectiei cu virusul Zika este amplificarea prin reactia in lant a polimeraziei, respectiv prin recoltarea probelor de sange. La diagnosticul serologic rezultatele pot fi indoielnice, deoarece sunt posibile reactiile incrucisate ale virusului Zika cu altii din aceeasi familie.
Transmiterea virusului, tratamentul si prevenirea infestarii
Tantarii din specia Aedes, mai exact cei de genul feminin, sunt cei care transmit virusul Zika prin intepaturi. Acestia traiesc in zonele tropicale si mai pot transmite si alte virusuri din aceeasi familie, asa cum este cel al febrei galbene.
Primele cazuri de epidemii infectioase provocate de acest virus s-au inregistrat in 2007 si 2014 in insulele Yap si Polinezia Franceza, iar in 2015 Brazilia, Africa si Columbia au semnalat de asemenea numeroase infectii provocate de Zika. Migratia acestuia a ajuns in prezent si in peste 13 tari din cele doua Americi.
Avand in vedere ca infectiile inregistrate pana in prezent au fost benigne, inca nu exista un tratament pentru ele. Sunt foarte importante odihna, hidratarea si administrarea medicamentelor antifebrile, precum si a calmantelor, in cazul in care infectia se manifesta prin dureri. Simptomele mai grave necesita interventia specializata, dupa caz.
Cat despre prevenirea infectiilor cu virusul Zika, se recomanda in primul rand extirparea tantarilor prin metode fizice (solutii care distrug larvele, insecticide) si impiedicarea contactelor cu acestia prin folosirea unor produse cutanate care ii tin la distanta, prin purtarea hainelor deschise la culoare si care sa acopere o suprafata cat mai mare a corpului, prin utilizarea plaselor impotriva insectelor si prin blocarea accesului prin inchiderea usilor si a ferestrelor.
Avand in vedere ca tantarii se reproduc in apropierea surselor de apa, ar fi ideal ca acestea sa ramana acoperite.
La ce riscuri sunt supuse femeile insarcinate si fetii
In afara manifestarii simptomelor clasice in cazul mamei, exista dovezi care indica faptul ca si fatul ar putea avea de suferit in urma infestarii, prin transmiterea transplacentara, care nu a fost insa confirmata in mod oficial.
Potrivit cercetarilor de pana acum, aceasta ar putea avea loc inclusiv in timpul travaliului, in functie de faza in care se afla virusul in corpul mamei.
Datele de pana acum indica si o legatura intre virusul Zika si microcefalia fetala sau neonatala, care se manifesta prin reducerea vizibila a dimensiunilor capului fatului in comparatie cu perimetrul cranian. Aceasta ar putea duce la dezvoltarea insuficienta a creierului.
Virusul Zika se poate transmite si pe cale sexuala
Desi initial medicii au pomenit strict de infestarea prin intepaturile de tantari, unul dintre cele mai recente cazuri din Statele Unite ale Americii pare sa fi fost contactat pe cale sexuala. Este vorba despre un pacient din Texas care a intretinut relatii sexuale cu o persoana care avea virusul in stare viremica si care a fost ulterior diagnosticat cu Zika.
Daca esti insarcinata sau te pregatesti sa ramai insarcinata iar partenerul tau a vizitat de curand una dintre tarile in care au fost semnalate cazuri de infectare cu Zika, este recomandabil sa va protejati cu prezervativ timp de o luna, pentru a evita astfel transmiterea virusului, chiar daca asta se poate traduce prin amanarea momentului in care vei ramane insarcinata.
Unde sa nu-ti petreci vacanta daca esti insarcinata, pentru a evita contactarea virusului Zika
Desi dovezile prezente nu sunt suficiente pentru stabilirea oficiala a unei legaturi intre virusul Zika si dezvoltarea insuficienta a creierului fetilor, organizatiile de sanatate le recomanda femeilor insarcinate sa fie precaute in acest sens si sa evite calatoriile in zonele in care s-au semnalat infectii cu acest virus.
Pana in prezent, existenta virusului Zika a fost semnalata in 35 de tari pe care ar fi bine sa le eviti in perioada urmatoare, daca esti insarcinata: Insulele Virgine Americant, Samoa Americana, Tonga, Barbados, Venezuela, Bolivia, Thailanda, Brazilia, Insulele Solomon, Republica Capului Verde, Samoa, Columbia, Insula Sfantul Martin, Costa Rica, Porto Rico, Curacao, Paraguay, Republica Dominicana, Panama, Ecuador, Nicaragua, El Salvador, Noua Caledonie, Fiki, Mexic, Guiana Franceza, Martinica, Guadalupe, Maldive, Guatemala, Jamaica, Guyana, Honduras si Haiti.
Recomandarile MAE privind vizitarea tarilor in care au fost inregistrate infectii cu Zika
Ministerul Afacerilor de Externe a emis o avertizare privind vizitarea celor 35 de tari unde au fost semnalate infectii, de care ar trebui sa tina cont in special femeile insarcinate, avand in vedere ca este posibil ca ele sa fie expuse la mai multe riscuri prin prisma sarcinii.
In aceasta avertizare, MAE vorbeste despre importanta utilizarii metodelor de protectie impotriva intepaturilor de tantari prin folosirea insecticidelor.
Foarte importanta este mentiunea comunicatului cu privire la utilizarea substantei DEET (N-Diethyl-meta-toluamide) care, desi nu este dezirabila pentru copiii mai mici de 3 luni, poate fi folosita fara a genera efecte secundare in cazul femeilor insarcinate.
Tot in comunicatul MAE exista o recomandare pentru persoanele care sufera de boli autoimune, respectiv de boli cronice, care le sugereaza acestora sa ceara lamuriri de la un medic specializat in boli infectioase inainte de a se aventura intr-o astfel de calatorie; acesta va putea face cele mai bune recomandari personalizate privind utilizarea metodelor de protectie impotriva insectelor, dar si a medicamentelor recomandate pentru tratarea febrei, a durerilor si a celorlalte simptome pe care le manifesta pacientii infectati cu Zika.
Femeile insarcinate ar trebui, conform avertizarii, MAE, sa declare daca au calatorit in zonele mentionate la consultul prenatal, pentru ca medicul care le supravegheaza sarcina sa le poata monitoriza evolutia indeaproape, tinand cont de eventualitatea infectarii.