Vitamina D este responsabila pentru crearea unei osaturi si danturi puternice atat la mamici, cat si la copii! Lipsa acestei vitamine la gravide echivaleaza cu mai multe riscuri, de la nastere prematura pana la preeclampsie. Afla doza recomandata in sarcina si alte riscuri asociate cu deficienta acestei vitamine in organismul gravidei.
Combate riscul de preeclampsie
Cercetatorii raporteaza ca deficienta de vitamina D creste riscul preeclampsiei in timpul sarcinii, afectiune ce poarte fi fatala. Unii specialisti au banuit ca un nivel scazut de vitamina D contribuie la dezvoltarea acestei afectiuni care se caracterizeaza prin cresterea tensiunii, umflarea mainilor si picioarelor.
Cercetatorii au studiat mostre de sange de la femei si nou-nascuti in prima perioada a sarcinii si chiar inainte de nastere. Ei au identificat 15 femei care sufereau de preeclampsie si le-au comparat cu 220 care nu sufereau de aceasta afectiune.
Desi majoritatea femeilor aveau un nivel scazut de vitamina D, cele care sufereau de preeclampsie aveau un nivel mult mai scazut al acestei vitamine decat restul femeilor.
In mod surprinzator, majoritatea femeilor luasera vitamine in timpul sarcinii care contineau vitamina D. Insa specialistii considera ca doza de vitamina D trebuie marita in timpul sarcinii pentru a preveni afectiunea. Ei avertizeaza ca doza trebuie stabilita de medic deoarece supradozajul are efecte adverse negative.
Ajuta la dezvoltarea unei danturi sanatoase la fat
Un studiu canadian care analizat influenta vitaminei D in sarcina a relatat faptul ca aceasta poate avea efecte benefice asupra danturii fatului. Vitamina D scade mult riscul aparitiei cariilor si intareste smaltul dintilor la copii. Acest lucru se intampla doar daca vitamina D este administrata inca din perioada sarcinii.
Oase si dinti puternici pentru femei in timpul sarcinii
Vitamina D este cea care o ajuta pe viitoarea mamica sa echilibreze nivelul de calciu din organism, atat de important pentru intarirea oaselor si a dintilor, uneori extrem de afectati in sarcina.
Tine cont ca ai nevoie de un organism puternic si sanatos pentru a putea sustine fizic sarcina pe parcursul celor 9 luni de zile (mai ales in ultimul trimestru).
Combate infectiile in timpul sarcinii
Deficitul de vitamina D din organismul femeii insarcinate a fost relationat cu dezvoltarea unei infectii vaginale. Aceasta survine ca urmare a unui dezechilibru al bacteriei care se gaseste in mod firesc in vagin.
Cercetatorii au analizat 469 de femei aflate in primul trimestru de sarcina si au descoperit o legatura intre lipsa vitaminei D si instalarea infectiei vaginale.
Combate nasterea prematura sau impunerea cezarianei
Femeile insarcinate care sufera de deficiente de vitamina D in organism prezinta un risc de impunere a cezarianei la nastere de 4 ori mai mare decat celelalte.
De asemenea, din cauza instalarii infectiei vaginale, gravidele ar putea fi obligate sa nasca inainte de termen.
Alte beneficii dovedite ale vitaminei D la mama si fat:
- reducerea riscului anumitor tipuri de cancer;
- scaderea riscului de diabet;
- combaterea sclerozei multiple;
- scaderea riscului de a naste un copil rahitic sau de a dezvolta rahitism in copilarie.
Care este doza zilnica de vitamina D recomandata gravidelor?
In general, aceasta doza se stabileste impreuna cu medicul care-ti monitorizeaza sarcina, dar se considera ca 400 de u.i (10 micrograme) pe zi sunt suficiente la gravide.
Totusi aceasta poate diferi de la gravida la gravida in functie de:
- culoarea pieli;
- alimentatie;
- expunerea la soare.