Saptamana 14 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-18
Saptamana 14 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Saptamana 14 de sarcina aduce modificari noi in viata ta si a micutului bebe din burtica. S-ar putea ca in aceasta perioada burtica ta sa inceapa sa se cunoasca si lumea sa isi dea seama ca esti insarcinata. In uterul tau, bebelusul, acum complet format, incepe perioada de crestere accelerata. In urmatoarele saptamani va lua mult in greutate si toate organele se vor dezvolta si vor incepe sa functioneze din ce in ce mai bine.

Cat de mare este bebelusul in saptamana a 14-a de sarcina

Bebelusul tau a mai crescut un pic. Din cap pana-n picioare, el masoara 9 centimetri, iar greutatea este de circa 42 de grame, fiind de marimea unei lamai.

bebelus-burtica-lamaie

Sarcina la 14 saptamani: cum creste bebelusul tau

Aceasta saptamana promite multe schimbari in felul in care se dezvolta bebelusul tau: el poate acum sa intredeschida ochii, se poate incrunta, poate urina si poate sa-si suga degetul. Corpul ii creste mai repede decat capul, iar gatul este mai evident acum.

Prin impulsuri aleatorii controlate de creier si trimise catre muschii faciali, fata bebelusului tau poate forma cateva expresii acum. Mainile si piciorusele copilului se misca si ele tot sub controlul sistemului nervos. Bebe poate acum sa isi stranga pumnii si sa isi departeze degetele de la maini.

Daca faci o ecografie in aceasta perioada il poti surprinde chiar sugandu-si degetul. Suptul degetului este un act reflex ce pregateste bebelusul pentru perioda de dupa nastere, cand prin supt isi va procura hrana.

Rinichii produc deja urina, care ajunge in vezica urinara si apoi este eliminata, prin urinare, in lichidul amniotic ce inconjoara bebelusul. Acest lichid este apoi inghitit de catre bebelus si ajunge in stomac. Procesul se repeta pana la nastere, iar cantitatea de lichid amniotic creste pe masura ce bebelusul tau se mareste. Trebuie sa retii ca mediul din interiorul uterului tau este steril.

Organele genitale ale copilului tau sunt acum in plina formare.

Daca ai baietel, in aceasta perioada i se va dezvolta prostata. Daca ai fetita, ovarele ei se vor deplasa in jos, din abdomen in pelvis, ocupand locul definitiv.

saptamana 14 de sarcina

Citeste: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 14 de sarcina?

Pentru ca acum functioneaza si glanda tiroida, copilul incepe sa produca hormoni tiroidieni. La sfarsitul saptamanii 14, peretele superior al cavitatii bucale a bebelusului (cerul gurii) va fi complet format.

Tot la sfarsitul acestei saptamani, mainile ii vor fi crescut proportional cu restul corpului (picioarele mai trebuie inca sa se lungeasca). Un perisor foarte fin, numit lanugo, incepe sa-i creasca pe tot corpul.

Ficatul bebelusului incepe sa produca bila saptamana aceasta, un semn ca functioneaza bine, iar splina incepe sa ajute in producerea celulelor rosii din sange. Desi nu ii poti simti inca miscarile si loviturile, manutele si piciorusele lui sunt deja mai flexibile si mai active.

Cate luni inseamna 14 saptamani de sarcina

Ai intrat in 4 luni de sarcina. Felicitari pentru incheierea primului trimestru! Te afli chiar la inceputul celui de-al doilea trimestru.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana a 14-a de sarcina

In aceasta perioada, cel mai probabil va incepe sa ti se vada burtica, ceea ce poate fi foarte emotionant pentru tine si partenerul tau deoarece aveti acum dovada palpabila ca in uterul tau creste micul bebelus.

Fa-ti timp sa visezi cu ochii deschisi si sa te bucuri de aceasta etapa minunata avand certitudinea ca esti pregatita pentru aventura care te asteapta. Poate parea banal acest sfat, insa, nu putine sunt mamele care sunt atat de prinse cu diverse activitati incat nici nu au timp sa savureze fiecare zi de sarcina.

Tine minte ca lunile din al doilea trimestru sunt considerate cele mai frumoase luni ale sarcinii. De acum inainte poti sta un pic mai linistita deoarece riscul de avort spontan scade spectaculos, iar burtica nu este atat de mare incat sa te oboseasca, asa cum se intampla in al treilea trimestru.

Simptome frecvente la 14 saptamani de sarcina

Energia iti revine, sanii nu mai sunt asa de durerosi si ti-au trecut si greturile matinale. Daca nu ti-au trecut inca, probabil ca in curand se vor duce (desi sunt si cazuri nefericite de gravide care mai au greturi matinale cateva luni bune de acum inainte).

In cazul in care faci parte din marea majoritate, si ai scapat de greturi, incet-incet vei simti ca isi face loc pofta de mancare, poate chiar intr-un ritm alert. Legat de acest aspect este bine sa stii ca o femeie gravida are nevoie de doar 300 de calorii in plus, pe zi (cele insarcinate cu gemeni au nevoie in aceasta perioada de circa 680 in plus).

De asemenea, in saptamana cu numarul 14 s-ar putea sa observi ca parul tau este mai gros si mai stralucitor.

Timpul deciziilor: Vrei sa afli sexul bebelusului inainte de nastere?

Fata, baiat sau surpriza? Este o decizie importanta pentru parinti. Exista avantaje pentru fiecare dintre cele doua variante: sa afli inainte de a naste sexul bebelusului sau sa astepti si sa fie o surpriza. Daca vrei ca sexul copilului sa fie o surpiza, nu uita sa ii anunti pe medicul tau si pe cei care iti fac ecografia pentru ca ei sa nu iti spuna accidental.

Beneficiile cunoasterii sexului bebelusului

  • Multe femei spun ca simt o legatura mai puternica cu bebelusul odata ce ii afla sexul si isi pot imagina un baietel sau o fetita.
  • Daca ai un copil mai maricel, il poti pregati pentru venirea unei surioare sau a unui fratior mai mic.
  • Poti scurta lista de nume posibile pentru bebelus.
  • Poti pregati camera copilului pentru o fetita sau pentru un baietel si poti cumpara hainute adecvate.

Beneficiile pastrarii misterului

Pe de alta parte, si daca astepti sa afli sexul bebelusului in momentul nasterii ai parte de avantaje. - Tu, partenerul tau si familia ta veti avea parte de o surpriza minunata in ziua in care vei da nastere.

  • Dorinta de a afla daca este baiat sau fata te va motiva in plus in timpul travaliului.
  • Poti spune ca respecti traditia parintilor, bunicilor, strabunicilor etc.

Recomandari pe aceeasi tema

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Mituri despre sexul copilului

Cum alegi sexul copilului?

Biopsia de trofoblast

Sarcina pe luni, ce transformari apar?

Analize si investigatii in saptamana a 14-a de sarcina

In cazul in care nu ai reusit sa faci ecografia morfologica de prim trimestru, o mai poti face in aceasta saptamana, care este prima din al doilea trimestru. Acesta ecografie permite o evaluare amanuntita a dezvoltarii bebelusului tau. Medicul care face ecografia este specilizat in asa ceva si va verifica pe rand toate organele si sistemele bebelusului tau. Ecografia se face folosind aparate performate, care permit o foarte buna vizualizare a fatului.

In cadrul ecografiei, medicul evalueaza craniul fetal, creierul, plexurile coroide, ventriculii cerebrali, si masoara osul nazal, translucenta nucala. Verifica plamanii, diafragma, coloana vertebrala pe intreaga lungime, mainile si picioarele.

Se poate vizualiza stomacul, ca o pata neagra ce contine lichid amniotic. Se pot de asemenea vedea vezica urinara si intestinele bebelusului. Tot acum medicul va poate spune sexul copilului, cu o destul de mare probabilitate. Insa, pentru a fi siguri, trebuie sa mai asteptati cateva saptamani.

Este important sa iti iei si partenerul cu tine, aceasta ecografie fiind prima intalnire cu copilul vostru si ocazia sa obtineti primele poze sau primul film al bebelusului. Multe centre medicale ofera posibilitatea sa inregistrezi aceasta ecografie pe un DVD sau pe un stick de memorie. Intreaba la receptia centrului sau medicul care face ecografia.

Ce sa faci in saptamana 14 de sarcina

In aceasta perioada poti sa te gandesti la modurile in care ai putea anunta ca esti insarcinata (daca nu ai facut-o deja). Poti opta fie pentru varianta simpla si naturala, fie pentru variante iesite din comun, car vor ramane in amintirea celor dragi pentru mult timp, poate chiar pentru totdeauna.

De asemenea, este foarte important ca in acest interval de timp sa mergi la un medic stomatolog deoarece nivelul hormonului progesteron, care este in crestere in timpul sarcinii, poate face ca placa bacteriana sa se acumuleze intr-o masura mai mare fata de perioada in care nu erai insarcinata. Iar aceasta placa bacteriana in plus poate face gingiile sa se inflameze, si sa determine aparitia sangerarilor atunci cand te speli si/sau folosesti ata dentara.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 14 de sarcina

Daca este lasata netratata, placa bacteriana poate genera aparitia unei infectii dentare, care nu este de preferat in timpul sarcinii. Unele studii leaga igiena dentara precara de nasterea prematura si de probleme in dezvoltarea bebelusului. Asadar, e bine sa mergi la dentist in timpul sarcinii, si sa respecti recomandarile pe care acesta ti le face.

Saptamana 13 de sarcina | Saptamana 15 de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre