Saptamana 23 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-23
Saptamana 23 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Saptamana 23 de sarcina vine cu aspectele ei impresionante, printre acestea numarandu-se faptul ca bebe poate auzi acum bataile inimii tale.

Cat de mare este bebelusul in saptamana a 23-a de sarcina

Bebelusul tau este cat un dovlecel mai lung. Are cam 30 de centimetri lungime si cantareste aproape 500 de grame. Este mai bine proportionat, desi capul inca este mai mare fata de restul corpului.

bebelus saptamana 23 de sarcina

Sarcina la 23 de saptamani: cum creste bebelusul tau

Bebelusul creste intr-un ritm fantastic. In urmatoarele patru saptamani isi va dubla greutatea. Pielea lui este inca ridata si rosiatica, dar grasimea incepe incet-incet sa se acumuleze sub piele. Desi arata acum ca un bebelus, el este inca fragil si delicat, cu putin tesut adipos si o piele zbarcita. Pe masura ce grasimea se va acumula sub piele, aspectul lui va fi din ce in ce mai apropiat de al unui nou-nascut.

Plamanii se dezvolta pregatindu-se pentru procesul de respiratie. Ei incep in aceasta saptamana sa produca substanta numita surfactant, care captuseste alveolele pulmonare.Surfactantul permite sacilor aerieni sa se umple cu aer si impiedica colabarea si alipirea alveolelor cand se dezumfla, in timpul expiratiei.

Producerea de surfactant continua de acum incolo, plamanii fiind pe deplin functionali in apropierea momentului nasterii. In caz de nastere prematura, plamanii pot functiona acum, doar ca au nevoie de mult ajutor si mult surfactant pentru ca bebelusul sa respire de unul singur.

In uter, bebelusul face repetitii pentru miscarile respiratorii folosind muschii respiratori. Lichidul amniotic este inspirat in plamani, ajutand la formarea acestora. Este usor de inchipuit ca nu exista aer in plamanii copilului decat dupa nastere; tot oxigenul de care celulele bebelusului au nevoie este adus prin sangele din placenta si provine de la mama.

Fatul poate inghiti lichid amniotic, exersand astfelsi procesul deglutitie, dar nu va elimina primele fecale (numite meconiu) decat dupa nastere.

Aparatul auditiv al micutului tau este si el in plina dezvoltare. Bebe poate auzi acum zgomotele produse de bataile inimii tale si de circulatia sangelui in vasele mari de sange. Zgomotele puternice pe care le aude in uter – cum ar fi latratul unui caine sau zgomotul aspiratorului probabil nu il vor speria atunci cand le va auzi in afara uterului.

Bebelusii nascuti prematur in saptamana 23 de sarcina pot supravietui daca beneficiaza de ingrijiri supraspecializate si sunt suficient de norocosi sa nu dezvolte complicatii serioase. Riscurile, insa, sunt foarte mari.

saptamana 23 de sarcina

Citeste si Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 23 de sarcina?

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cate luni inseamna 23 de saptamani de sarcina?

La 23 de saptamani de sarcina poti spune ca esti insarcinata in 6 luni.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana a 23-a de sarcina

De acum burtica incepe sa creasca rapid. De obicei, abdomenul unei gavide masoara intre 21 si 25 de centimetri de la osul pubian la capatul uterului (inaltimea fundului uterin).

Cei din jurul tau observa ca esti insarcinata si sunt mai grijulii. Poti sa te bucuri la maxim de aceasta perioada in care nu ai stari de rau, esti plina de energie si radiezi de frumusete. Accepta zambind cand vezi ca ti se ofera locul in autobuz sau esti lasata in fata la coada la magazin fara sa ceri asta. Profita de aceasta perioada. Esti insarcinata si traiesti momente deosebite.

Tot in aceasta sapamana, daca esti foarte atenta, poti observa un program (relativ) dupa care bebelusul tau isi desfasoara viata intrauterina. Mai exact, atunci cand doarme este mai putin activ, iar cand este in stare de veghe isi face simtita prezenta inghiontindu-te cand intr-o parte cand in alta a uterului.

Iar unele mame spun ca exista o asemanare clara intre rutina bebelusului din timpul vietii intrauterine si rutina lui dupa nastere. Asadar, daca puiul tau este mai activ in timpul noptii, s-ar putea sa te astepte multe ore de somn in minus, iar daca este mai linistit atunci cand tu dormi, s-ar putea ca si dupa nastere sa va puteti odihni amandoi destul de mult timp din noapte.

Simptome frecvente la 23 de saptamani de sarcina

Ce ar putea sa inceapa sa te supere de acum sunt durerile de spate. Pe masura ce burtica ta creste, curburile coloanei se modifica, muschii care sustin coloana se slabesc si devin durerosi. E important sa incerci sa iti controlezi postura - sa stai dreapta, cu umerii trasi in spate, abdomenul usor incordat si muschii fesieri usor stransi. Chiar si atunci cand stai jos trebuie sa incerci sa stai cat mai dreapta pe scaun.

Pentru durerile de spate poti face gimnastica si masaj. La gimnastica, este interzis sa stai asezata pe burta si nici pe spate nu se recomanda. Foarte bune sunt exercitiile cu mingea, pe care le poti face si singura acasa, dar, mai bine, in cadrul unui program pentru gravide, la sala de gimnastica. Poti face si masaj, insa nu trebuie sa fie prea puternic, si poti sta alternativ, pe partea dreapta sau pe partea stanga.

Nu pune picior peste picior - aceasta pozitie intrerupe circulatia de la nivelul membrelor inferioare.

Daca ai avut dureri de cap in primul trimestru de sarcina, acestea pot sa se amelioreze acum. (Multe femei au dureri de cap in etapele precoce din sarcina din pricina hormonilor de sarcina, modificarilor de la nivelul circulatiei, si/sau congestiei sinusale).

S-ar putea sa observi uneori umflarea tesuturilor moi in special la nivelul gleznelor si picioarelor. Acestea se numesc edeme si apar din cauza modificarilor compozitiei chimice a sangelui ce determina trecerea fluidului din vasele sanguine in tesuturi. Uterul creste progresiv in dimensiuni, determina cresterea presiunii la nivelul venelor ce aduc spre inima sangele din partea inferioara a organismului si determina astfel incetinirea circulatiei la nivelul membrelor inferioare. Consecintele acestui fapt sunt edemele, varicele si hemoroizii.

Edemele sunt mai accentuate seara si pe timpul verii. Corpul tau va elimina excesul de lichid dupa ce vei naste (acesta este motivul pentru care dupa nastere urinezi atat de des si transpiri atat de mult).

Intre timp, stai cu picioarele ridicate cat de mult poti, intinde-ti picioarele atunci cand stai in sezut, evita sa stai nemiscata pentru perioade mai lungi de timp, fa exerctii in mod regulat pentru a creste circulatia si poarta dres special pentru prevenirea si tratarea varicelor (pune-l pe tine imediat ce te dai jos din pat dimineata).

Ai putea fi tentata sa bei mai putine lichide ca sa rezolvi aceasta acumulare, dar, paradoxal, ai nevoie de si mai multa apa - hidratarea ajuta la prevenirea aparitiei edemelor.

Daca observi edeme si la nivelul mainilor sau fetei, trebuie sa anunti medicul deoarece acesta poate fi unul din semnele unei afectiuni severe denumita preeclampsie.

Preeclampsia este o afectiune caracterizata prin hipertensiune (cresterea presiunii sangelui in sistemul vascular) ce poate crea complicatii in timpul sarcinii. De cele mai multe ori doctorii folosesc termenul de "hipertensiune indusa de sarcina" pentru diagnosticul hipertensiunii aparute la gravida. Hipertensiunea aparuta in sarcina creste riscul de preeclampsie si alte complicatii. De aceea, gravidele sunt sfatuite sa isi ia tensiunea frecvent in cursul sarcinii. In general preeclampsia apare la femeile tinere care sunt la prima sarcina, mai ales in ultimul trimestru.

Simptomele preeclampsiei:

  • Prezenta unei edeme patologice (la maini sau la picioare), dureri de cap, dureri in abdomenul superior, greata, varsaturi, ameteala, tiuitul urechilor sau tulburari de vedere;
  • Cresterea presiunii sangelui (mai mare de 140/90);
  • Nivel crescut al proteinelor in urina (proteinuria).

Doctorul tau va verifica aceste simptome la fiecare vizita si ti se va cere sa dai o proba de urina pentru a verifica prezenta proteinei. O urma mica de proteina in urina este normala, dar este grav daca se descopera ca rinichii sunt suprasolicitati, in timpul sarcinii.

In acelasi examen medical se va verifica presiunea sangelui; doctorul trebuie sa masoare tensiunea arteriala la fiecare vizita prenatala.

Analize si investigatii in saptamana a 23-a de sarcina

Daca ai facut morfologia fetala de trimestru al II-lea - intre saptamanile 20 si 22 de obicei, atunci in aceasta a 23-a nu se mai recomanda ceva anume, cu exceptia cazurilor in care medicul curant cere investigatii suplimentare intr-o anumita privinta.

Poti insa sa analizezi foarte serios daca vrei sa apelezi la recoltarea de celule stem. Iata mai jos cateva informatii:

Apelezi la recoltarea de celule stem?

Stocarea sangelui de la nivelul cordonului ombilical al copilului (sangele placentar) este o procedura prin care sangele ramas in cordonul ombilical al copilului si in placenta este colectat, congelat si pastrat pentru uzul medical viitor.

Sangele de la nivelul cordonului ombilical este pretios deoarece este bogat in celule stem – celule care stau la baza formarii elementelor sanguine si ale sistemului imunitar.

Celulele stem au proprietatea de a se diferentia si forma alte tesuturi, organe, si vase de sange si ele pot fi folosite pentru tratamentul multor afectiuni cum ar fi leucemia si siclemia (anemia cu celule in forma de secera). Multi parinti vad stocarea sangelui placentar ca pe o forma de asigurare medicala pentru oricare dintre membrii familiei care dezvolta o boala care poate fi tratata cu celule stem.

Doar tu poti decide daca stocarea sangelui de la nivelul cordonului ombilical este potrivita pentru familia ta.

Factori de luat in considerare:

  • Exista un numar limitat de boli care se pot trata, la ora actuala, cu ajutorul celulelor stem. Pana acum, celulele stem s-au folosit pentru tratamentul anumitor forme de leucemie, anemie aplastica, sindroame mielodisplazice, anumite forme de limfom si alte cateva afectiuni. Pentru tratament, cantitatea recoltata de celule stem este importanta.

Cercetarile asupra sangelui colectat de la nivelul cordonului ombilical au rezultate promitatoare. Desi sangele colectat de la nivelul cordonului ombilical nu este folosit pe scala larga in tratamentul pacientilor, cercetatorii considera ca in viitor acesta poate fi folosit cu succes pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer, diabet, leziuni ale maduvei spinarii, infarct miocardic, accidente vasculare sau boli neurologice inclusiv Boala Alzheimer si Parkinson.

  • Bancile private ce stocheaza sangele placentar cer de obicei o taxa de prelucrare si colectare de aproximativ 600 pana la 1900 $, plus o rata anuala de stocare ce variaza intre 80 si 100 $.
  • In unele situatii, exista riscul ca bebelusul tau sa nu poata fi tratat cu propriul lui sange.
  • Probabil ca ai mai multe sanse de a gasi celulele stem potrivite in sistemul public decat in interiorul propriei familii. (In multe tari europene exista banci publice de celule stem, unde poti gasi destul de usor celule de la donatori compatibili. Din pacate, insa, in Romania, nu exista asa ceva pana acum).

Daca decizi ca vrei sa apelezi la o banca privata pentru a stoca sangele de la nivelul cordonului ombilical, vorbeste cu medicul tau si incepe sa te informezi asupra alternativelor de pe acum. Majoritatea bancilor private prefera sa incheie contracte cu femeile aflate in trimestrul doi. Daca astepti prea mult, s-ar putea sa trebuiasca sa platesti o taxa in plus.

Recomandari pe aceeasi tema:

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Banci de celule stem acreditate sa stocheze tesut in Romania

Procedura de prelevare a celulelor stem

Cum sa alegi o banca de celule stem

Ce sa faci in saptamana 23 de sarcina

Scrie o scrisoare catre bebelusul tau. Tu si copilul tau veti aprecia acest cadou in anii ce vor urma. Lasa-ti inima sa vorbeasca. Daca ai nevoie de ajutor ca sa poti sa incepi, inspira-te din ideile noastre:

  • Descrie-ti sentimentele pentru copilul tau si cum te simti stiind ca el creste in burtica ta.
  • Imagineaza-ti o zi perfecta impreuna cu copilul tau si lucrurile pe care le-ati face impreuna.
  • Noteaza-ti sperantele, visurile si dorintele legate de copilul tau.
  • Gandeste-te la ceea ce inseamna sa fii mama pentru tine si la definitia ta despre a fi o mama buna.

Daca a scrie nu te reprezinta, fa un colaj sau o cutiuta cu amintiri ce contine momente din timpul sarcinii.

De asemenea, in aceasta saptamana te poti gandi la un mod de a pune bani deoparte pentru cand bebelusul tau va deveni un adolescent. Cu siguranta este mai dificil in Romania sa ai un serviciu care sa iti permita acest lucru, insa, daca se poate, e bine sa stii ca in Occident se practica si este un obicei foarte bun atat pentru parinti, cat si pentru copil.

Citeste si: Lucruri de facut in saptamana 23 de sarcina

Gandeste-te ca atunci cand va merge la facultate spre exemplu, cel mai probabil vei avea de acoperit destule cheltuieli. Iar daca pui deoparte o suma mica pe luna pana la varsta de 18 ani, vei avea surpriza de a fi adunat destui bani, cu un efort nu prea mare.

Saptamana 22 de sarcina | Saptamana 24 de sarcina

Taguri Saptamani sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre