Saptamana 25 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-25
Saptamana 25 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 25 de sarcina bebelusul este deja destul de dezvoltat si incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un nou-nascut.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 25 de sarcina

Bebelusul tau este cat o radacina de telina. Din cap pana-n picioare masoara acum 34 de centimetri, iar greutatea este de aproximativ 600 de grame.

saptamana 25 de sarcina

Sarcina la 25 de saptamani: cum creste bebelusul tau

Incet-incet, grasimea incepe sa se acumuleze sub pielea subtire a puiului tau. Procesul de acumulare continua insa in ritm accelerat in trimestrul trei. Pe masura ce bebe "se ingrasa", si tu vei lua in greutate mai mult. Este important sa continui sa mananci numarul de calorii suficiente si sa ai o dieta sanatoasa.

Pe masura ce grasimea se acumuleaza sub piele, aceasta incepe sa se intinda si sa devina mai putin ridata. De asemenea, aspectul rosiatic al pielii dispare.

La nivelul pielii se dezvolta receptori pentru simtul tactil - bebelusul va simti atingerile la nastere, dar si receptori pentru durere, cald si rece. Acesti receptori sunt conectati prin fibre nervoase cu sistemul nervos central al bebelusului astfel incat, la nastere, bebelusul va resimti din plin trecerea de la mediul intrauterin, caldut, de aproximativ 37 grade, la mediul din afara uterului, mai rece.

Nou-nascutii sunt predispusi la hipotermie. Stratul de grasime care se acumuleaza de acum pana la nastere are rolul de a proteja copilul impotriva acesteia.

Tot in aceasta perioada bebelusului tau incepe sa-i creasca si mai mult par si, daca ai putea sa-l vezi, ai putea chiar sa-i distingi culoarea si textura.

Mainile bebelusului sunt complet formate, iar degetele au unghiute care cresc. Cand se va naste, vei fi surprinsa sa descoperi ca unghiile bebelusului sunt destul de mari, dar inca moi(se poate zgaria totusi cu ele).

Fatul isi poate indoi acum degetele si pumnii. El poate folosi manutele pentru a descoperi diferite parti ale corpului sau, poate sa le impreuneze, sa bage pumnul sau degetele in gura, exersand reflexul suptului.

Bebelusul exploreaza mediul care il inconjoara si structurile din interiorul uterului, inclusiv cordonul ombilical. Cu toate acestea, terminatiile nervoase de la nivelul mainilor mai au mult pana sa fie complet dezvoltate.

Ochii bebelusului inca se formeaza si pleopele sunt foarte fine. Procesul de formare a vederii dureaza si dupa nastere. La nastere si cateva luni dupa bebelusul nu are o vedere similara cu cea a adultului - poate doar sa distinga forme si culori contrastante, in special alb si negru si poate sesiza obiecte care se misca in fata ochilor. Vederea similara adultului se definitiveaza in jurul varstei de 1 an!

saptamana-25-sarcina

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 25 de sarcina?

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cate luni inseamna 25 de saptamani de sarcina?

25 de saptamani inseamna 6 luni de sarcina. Te apropii de finalul celui de-al doilea trimestru.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 25 de sarcina?

In aceasta perioada s-ar putea sa iei in greutate intr-un ritm mai alert, din pricina retentiei de apa, insa nu trebuie sa iti faci mari. Este firesc sa existe niste fluctuatii in aceasta privinta.

Vei observa, de asemenea, ca nu poti sa te misti la fel de gratios ca inainte si ca esti mai greoaie. Daca medicul nu ti-a recomandat altceva, poti sa continui sa faci exercitii fizice, dar respecta cateva reguli de siguranta: nu face exercitii fizice daca te simti foarte obosita si opreste-te daca simti vreo durere, ai ametit sau nu mai poti sa respiri; de asemenea, nu sta intinsa pe spate si evita sporturile de contact si exercitiile care te fac sa-ti pierzi echilibrul. Bea multa apa si fa-ti timp pentru incalzire si pauze intre exercitii.

Simptome frecvente la 25 de saptamani de sarcina

Bebelusul tau nu este singurul care se va bucura de cresterea parului, ci si tu vei experimenta acelasi lucru. Parul tau va fi mai bogat si stralucitor in aceasta perioada. De fapt, nu iti creste mai mult par, ci doar iti cade mai putin decat de obicei. Bucura-te de parul bogat cat poti pentru ca excesul acumulat va cadea dupa nastere.

De asemenea, in aceasta saptamana poti avea in continuare probleme cu somnul – din cauza hormonilor, a burticii mari, a drumurilor dese la baie si poate chiar a gandurilor legate de cum va fi cand bebelusul va veni pe lume. Pentru un somn mai bun, poti incerca nu doar sa te folosesti de perne, ci si sa iti faci un ritual de relaxare inainte de culcare (cu orice simti tu ca te linisteste – citit, imbaiat etc), si sa eviti sa bei multe lichide spre seara, pentru a nu te mai duce atat de des la toaleta in timpul noptii.

Tot in aceasta perioada te poti confrunta si cu constipatie, hemoroizi (apar frecvent in a doua jumatate a sarcinii, deoarece bebelusul pune presiune pe intestine), gaze, balonare (hormonii de sarcina incetinesc digestia, cauzand gaze in exces), arsuri stomacale (tot bebelusul e de “vina” deoarece preseaza stomacul, ceea ce face ca acidul de la nivelul lui sa urce spre esofag).

Contra arsurilor poti folosi medicamente antiacide, dar numai cu acordul medicului (multe sunt sigure in timpul sarcinii), si poti evita sa consumi alimente grase si condimentate, mai ales la cina.

Un alt simptom care poate sa apara pentru prima data in aceasta perioda (este frecvent intalnit dupa saptamana 28, dar poate fi simtit de pe acum) il reprezinta contractiile Braxton Hicks care constau in intarirea uterului si revenirea lui la normal. Aceste contractii nu sunt foarte dese, nu sunt regulate si dispar adesea daca schimbi pozitia in care stai.

Foarte important de acum este sa ai grija la tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala ar trebui masurata la fiecare vizita prenatala, dar multe gravide prefera sa aiba si acasa un aparat electronic de masurat tensiunea si sa si-o masoare frecvent. Tensiunea arteriala se masoara dupa ce gravida s-a odihnit cateva minute si sta jos, linistita. O valoare ce depaseste 130/90 mmHg ar trebui sa ingrijoreze si sa determine gravida sa contacteze medicul.

Tensiunea arteriala crescuta (hipertensiunea) in sarcina poate afecta fatul, dar si pe tine. Alte semne care ar trebui sa te ingrijoreze sunt durerile de cap, tiuitul urechilor (se numeste medical tinitus), durerile in abdomenul superior, tulburarile vizuale si umflarea excesiva a mainilor si picioarelor (edeme).

Vizita la medic

Intre saptamanile 28 si 36 te vei intalni cu medicul tau obstetrician la fiecare doua saptamani. Medicul te va intreba cum te simti, fizic si psihic. Te va intreba cu precadere daca ai contractii, sangerari vaginale, dureri de cap, daca esti anxioasa sau deprimata.

Medicul te va mai intreba in aceasta perioada si de miscarile bebelusului, daca ai simtit cumva ca devine mai putin activ. De asemenea, te va cantari, iti va lua tensiunea si va analiza urina pentru a descoperi semne de preeclampsie, infectii ale tractului urinar etc.

Doctorul va mai verifica si bataile inimii bebelusului si iti va face un examen abdominal pentru a face estimari cu privire la marimea bebelusului si pozitia sa. Va masura distanta dintre osul pubian si varful uterului pentru a determina daca bebelusul creste normal.

S-ar putea sa iti examineze si cervixul. Daca suspecteaza o nastere prematura, medicul iti va face si un control pelvian. Iti va explica semnele la care trebuie sa fii atenta si care pot indica nastere prematura sau preeclampsie.

Iti va mai pune probabil intrebari despre perioada postpartum; daca vei alapta, daca iti vei circumcide baietelul etc, si iti poate recomanda un doctor pediatru pentru bebelus.

Recomandari pe aceeasi tema:

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Sarcina pe luni, ce transformari apar?

Analize si investigatii in saptamana 25 de sarcina

Intre saptamanile 24-28 s-ar putea sa faci un test de glucoza. S-ar putea ca medicul sa-ti mai ia inca o eprubeta de sange pentru a verifica si daca ai anemie. In cazul in care testul de sange arata ca ai anemie din cauza deficientei de fier (cea mai comuna forma de anemie), atunci medicul iti va recomanda probabil sa iei suplimente de fier.

Testul de glucoza este important pentru depistarea gravidelor cu risc de diabet gestational. Diabetul aparut in sarcina poate cauza probleme atat la copil, cat si la mama. Acest test este recomandat mai ales gravidelor obeze, celor care au diabetici in familie si unor gravide cu risc. Medicul tau va decide daca tu trebuie sa faci acest test sau nu. Totusi, trebuie sa stii ca in ultimii ani acest test a fost introdus pe lista celor recomandate ca rutina tuturor gravidelor.

In cazul in care testul iese pozitiv, nu inseamna neaparat ca ai diabet, ci ca trebuie sa faci teste suplimentare pentru a depista boala.

Totodata, in aceasta saptamana s-ar putea sa faci vaccinul cu imunoglobina anti D de izoimunizare, daca ai Rh negativ, si teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala, daca exista riscul sa fi contractat vreuna in aceasta perioada.

Ce sa faci in saptamana 25 de sarcina

Ai inceput deja sa te gandesti la nume de copii? Alegerea numelui este o decizie foarte importanta, dar ar trebui sa fie si distractiva in acelasi tmp. Gandeste-te la istoria familiei tale, la locuri speciale pe care le-ai vizitat, la personaje literare preferate sau personaje din filme preferate.

Poti sa cumperi si o carte pentru a afla mai multe despre cum sa iti numesti copilul. Pe site-ul nostru ai numeroase variante. Parcurge listele si alege numele preferate. Discuta-le cu partenerul tau si vezi ce pareri are si el. Cand iti vei tine bebelusul in brate, vei sti exact ce nume i se potriveste!

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 25 de sarcina

De asemenea, este timpul sa analizezi unele probleme personale. Gandeste-te la ce moment vrei sa iti iei concediul prenatal - daca vrei sa mergi la seviciu pana in apropierea nasterii sau vrei sa stai acasa mai devreme, daca iti doresti sa alaptezi bebelusul, daca vrei o ceremonie religioasa dupa nasterea copilului, daca trebuie sa iti reiei rapid serviciul.

Acestea sunt doar cateva dintre marile decizii pe care tu si partenerul tau trebuie sa le discutati acum. Chiar daca tu crezi ca sunteti amandoi de acord, este mai bine sa vorbiti deschis pentru a evita neintelegerile.

    Saptamana 24 de sarcina | Saptamana 26 de sarcina

    Taguri Saptamani sarcina Al doilea trimestru de sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre