Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia
Saptamana 5 de sarcina aduce evenimente extraordinare! In saptamana a 5-a, copilul tau, care acum se numeste embrion, nu mai este doar o masa de celule. In cursul acestei saptamani sau la inceputul saptamanii viitoare vei putea sa vezi cu ochii tai sarcina, daca mergi la doctor si ti se face o ecografie cu sonda transvaginala.
Cat de mare este bebelusul in saptamana 5 de sarcina
In aceasta perioada fatul incepe sa capete o forma distincta si este de marimea unei seminte de mar.
Sarcina la 5 saptamani: cum creste bebelusul tau
Micul tau embrion creste intr-un ritm ametitor! El are acum trei straturi: un strat extern (ectoderm), unul mijlociu (mezoderm) si unul intern (endoderm), din care, ulterior, se vor forma toate organele si tesuturile.
Acum incepe sa se dezvolte tubul neural. Din el se vor diferentia apoi creierul copilului, maduva spinarii si nervii. Acidul folic, o vitamina recomandata tuturor gravidelor, ajuta la dezvoltarea optima a acestei structuri. Din stratul extern al embrionului se vor forma in saptamanile ce urmeaza pielea, glandele din piele, parul, unghiile, smaltul dentar si receptorii pentru simtul tactil, pentru frig si cald.
Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 5 de sarcina
Vei fi uimita sa afli ca tot in cursul acestei saptamani vor aparea si vor incepe sa se dezvolte circulatia sangvina si inima embrionului. Inima si sistemul circulator se vor forma din stratul mijlociu sau mezoderm. In saptamanile ce urmeaza vei putea vedea si auzi bataile inimii copilului tau daca faci un examen ecografic. Inima micului embrion bate acum foarte repede, de cateva ori mai repede decat inima ta!
Din mezoderm se vor forma de asemenea muschii copilului, cartilajele, oasele si tesutul subcutanat, dar si rinichii si o parte a sistemului urinar si genital.
Din al treilea strat (endoderm) se vor forma plamanii, intestinele, ficatul, tiroida si pancreasul. In acest strat intern nu se intampla prea multe lucruri in cursul acestei saptamani.
Intre timp, placenta primitiva si cordonul ombilical, care elibereaza substante nutritive si oxigen bebelusului tau, au inceput deja sa functioneze.
Cate luni inseamna 5 saptamani de sarcina
La 5 saptamani ai intrat deja a cea de-a doua luna de sarcina – medicii numara incepand din prima zi a ultimei menstruatii.
Simptome frecvente la 5 saptamani de sarcina
Din cursul acestei saptamani vei incepe, cel mai probabil, sa te simti insarcinata, chiar daca nu se va vedea. Unele dintre simptomele de sarcina pot sa apara in aceasta saptamana, daca nu au aparut deja. Majoritatea femeilor au greturi (si nu doar dimineata), au o senzatie de balonare si plenitudine, isi simt sanii durerosi, pot fi obosite si au urinari frecvente. Aceste simptome nu sunt foarte intense la inceput, dar pe masura ce trec saptamanile devin mai intense si doar putine gravide trec prin acest prim trimestru fara sa le resimta. Medicii ginecologi considera ca aceste simptome dovedesc ca sarcina evolueaza favorabil si sunt un semn ca lui bebe ii merge bine!
Toate aceste simptome sunt normale si, cu toate ca devin deranjante, te poti consola cu ideea ca nu vor dura la nesfarsit. In plus, din exterior nu se observa niciuna dintre schimbarile dramatice ce au loc in corpul tau.
Sportul in sarcina
Daca ai o forma fizica buna si aveai un program de exercitii fizice inainte de sarcina, poti sa il continui. Ai grija insa sa nu exagerezi si sa nu iti fortezi corpul. Medicul iti va recomanda sa iti adaptezi acest program de exercitii in functie de cum va evolua sarcina ta. Daca nu esti genul prea sportiv si nu aveai un program de exercitii regulat inainte de sarcina, nu este cazul sa incepi acum. Asta nu inseamna ca nu ti se va recomanda miscare, ci doar ca va fi una usoara, de genul plimbarilor.
Mersul pe jos sau inotul sunt exercitii foarte potrivite pentru gravide, daca sarcina evolueaza fara complicatii. Poti sa profiti de 30 de minute zilnic si sa te plimbi in pas mai vioi, ascultand muzica preferata, prin parc, gandindu-te la tine si la sarcina ta.
Exercitiile te pot ajuta sa iti mentii tonusul si forta musculara. In plus, te ajuta sa te descurci cu greutatea pe care trebuie sa o porti in urmatoarele luni si sa te pregatesti pentru efortul fizic din travaliu. Te ajuta de asemenea sa nu te ingrasi prea mult si sa revii usor la greutatea de dinainte de sarcina dupa ce nasti.
Intreaba medicul tau ce activitate fizica iti recomanda in sarcina. Daca ai probleme, s-ar putea sa nu ai voie sa faci efort.
Citeste mai multe despre gimnastica gravidei
Sfaturi pentru o sarcina sanatoasa
Primele 12 saptamani de sarcina sunt critice pentru dezvoltarea bebelusului tau, dar nu trebuie sa te ingrijorezi chiar pentru orice lucru. Daca urmezi cateva sfaturi cheie acum, te poti asigura ca si bebelusul tau si tu veti fi sanatosi.
Renunta la fumat
Este obligatoriu! Fumatul creste riscul de: pierdere a sarcinii, nastere prematura, deces al fatului si este raspunzator pentru multe alte probleme. Unele studii au aratat ca femeile insarcinate care au fumat mai mult de 20 de tigari pe zi sunt mai predispuse sa dea nastere unui copil cu buza de iepure sau palatul despicat. Nu este niciodata prea tarziu sa renunti la fumat sau sa reduci numarul tigarilor. Fiecare tigara pe care NU o fumezi ii da o sansa in plus copilului tau de a fi mai sanatos.
Renunta la consumul de alcool
Un singur pahar de alcool pe zi creste riscul de a naste un copil subponderal si riscul de a avea un copil cu probleme de invatare, vorbit, atentie, limbaj si hiperactivitate.
In plus, unii cercetatori au aratat ca pana si un singur pahar de alcool pe saptamana poate creste riscul copilului de a avea un comportament agresiv si delincvent mai tarziu in timpul vietii.
Iar femeile care consuma mai mult de doua pahare de alcool pe zi au un risc mai mare de a da nastere unui bebelus cu sindrom alcoolic fetal (FAS).
Nimeni nu cunoaste cu exactitate cat de daunator poate fi alcoolul, chiar si in cantitate foarte mica, asupra copilului, asa ca, in timpul sarcinii, evita sa consumi alcool de orice fel.
Nu lua medicamente
Nu lua niciun fel de medicamente fara recomandarea medicului. Multe medicamente, chiar si cele mai uzuale cum ar fi un analgezic de tipul ibuprofenului, nu sunt sigure in timpul sarcinii. Cand mergi la primul control, mentioneaza orice tip de medicamente pe care il iei, chiar si suplimentele sau tratamentele naturiste.
Daca suferi de o boala cronica pentru care trebuie sa iei tratament, cel mai bine ar fi sa iti anunti doctorul ca vrei sa ramai gravida si sa hotarati impreuna ce trebuie facut.
Iar daca esti deja gravida si iei o medicatie pentru a trata o boala cronica, nu o intrerupe, dar vorbeste cu medicul tau imediat - poate iti schimba medicamentul cu unul mai putin toxic sau iti reduce doza.
Hraneste-te sanatos
Alimentatia sanatoasa este importanta pe tot parcursul vietii unui om, dar mai ales cand o femeie este insarcinata, si mai ales in primul trimestru de sarcina.
Straduieste-te sa eviti mancarea de tip fast-food, prajelile, sucurile si dulciurile care contin multe E-uri. De preferat ar fi sa nu mananci prea des produse dulci, insa, daca nu reusesti sa te abtii, macar ai grija sa consumi sucuri si dulciuri de casa, sau care nu au in componenta lor E-uri periculoase – le poti gasi pe numeroase site-uri.
In schimb, ai grija sa consumi legume si fructe, lactate, peste (dar nu din speciile care contin un nivel ridicat de mercur), oua, cereale integrale, apa de calitate.
Totodata, pentru a te feri de posibile probleme, nu consuma produse lactate nepasteurizate, precum si carne sau oua nepreparate suficient termic - in caz contrar risti toxiinfectii alimentare.
Mergi la medic
Fa un consult prenatal precoce si mergi la controale regulate. O ingrijire prenatala adecvata este esentiala pentru sanatatea copilului tau. La prima ta vizita prenatala (de obicei in jur de 6-12 saptamani) vei fi evaluata pentru a se evidentia anumite conditii ce ar putea duce la complicatii. Daca nu ai deja un medic ginecolog, alege unul si fa o programare; acest lucru este o prioritate in acest moment.
Ia vitamine prenatale
Majoritatea suplimentelor prenatale contin mai mult acid folic, fier si calciu decat multivitaminele uzuale. Femeile insarcinate au nevoie de o cantitate mai mare din acesti nutrienti – in special de acid folic, ce reduce cu succes riscul bebelusului tau de a dezvolta defecte de tub neural congenitale precum spina bifida.
Nu exagera totusi cu suplimentele vitaminice; mai mult nu inseamna neaparat mai bine si in unele cazuri poate fi chiar periculos. Respecta indicatiile medicului.
Asigura-te ca mediul tau de lucru este sigur pentru sarcina
Pentru majoritatea femeilor este perfect sigur sa lucreze pana in ziua travaliului sau aproape de ea. Dar daca slujba ta este foarte solicitanta (stat in picioare pentru perioade lungi de timp, ridicare de greutati, mediu toxic, mediu cu radiatii etc.) ar fi indicat sa ceri o schimbare cu o pozitie mai putin solicitanta sau sa reduci numarul de ore de munca. Aceste lucruri sunt prevazute in legislatie. Informeaza-te ca sa stii ce drepturi ai ca si gravida.
Munca solicitanta a fost corelata cu unele complicatii ale sarcinii. Vorbeste cu medicul si cu superiorii tai despre optiunile pe care le ai.
Renunta la sporturile si activitatile periculoase
Deoarece articulatiile vor deveni mai laxe decat in mod normal, este mai bine sa eviti orice activitate ce te poate face sa aluneci sau sa cazi si care sa creasca riscul accidentarii in zona abdominala.
Echitatia, schiul montan, escaladarile, scufundarile si majoritatea sporturilor de contact sunt interzise. Evita de asemenea sporturile cu rachete cum ar fi squash-ul, in special in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, deoarece miscarea stanga-dreapta poate fi solicitanta pentru genunchi, si mingea - ce are o viteza foarte mare - te poate lovi in abdomen. Parerea expertilor variaza atunci cand este vorba despre tenis, asa ca vorbeste cu medicul tau daca vrei sa practici acest sport.
Alte sfaturi
Nu uita sa ai grija de dantura si in timpul sarcinii, ceea ce inseamna nu doar sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi, ci si sa folosesti ata dentara seara si sa mergi regulat la controale stomatologice. Peste 90% dintre femeile insarcinate au probleme la nivelul gingiilor in timpul sarcinii, din pricina volumului crescut de sange din organism.
Totodata, daca ai in casa o pisica, este indicat sa nu cureti litiera pe parcursul sarcinii deoarece exista un risc crescut de a te imbolnavi de toxoplasmoza.
Analize si investigatii in saptamana 5 de sarcina
Alege un doctor si fa-ti o programare. Pentru a te pregati, noteaza prima zi a ultimei menstruatii (necesara pentru a determina data nasterii si pentru a calcula varsta sarcinii) si fa o lista cu intrebarile pe care le ai.
Intreaba-ti rudele (ale tale si ale sotului) despre istoricul medical al familiei – medicul tau va dori sa stie daca exista orice boala cronica sau anomalii genetice intr-una dintre familii.
Ce sa faci in saptamana 5 de sarcina
In aceasta saptamana poti incepe sa te gandesti cum sa economisesti bani pentru cheltuiala care va veni odata cu bebelusul, atat din timpul sarcinii, cat si de la nastere si dupa nastere.
Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 5 de sarcina
De asemenea, daca iti surade ideea, poti sa tii un jurnal de sarcina in care sa notezi nu doar schimbarile notabile si evolutia celui mic, ci si trairile tale.