Ce este sindromul geamanului disparut? Ce consecinte are asupra geamanului supravietuitor

/ / Modificat: 2024-04-24
Ce este sindromul geamanului disparut? Ce consecinte are asupra geamanului supravietuitor

Sindromul geamanului disparut este un tip de avort spontan care apare de obicei la inceputul unei sarcini multiple. Iata care sunt cauzele si cum sa depistezi simptomele!

Sindromul geamanului disparut sau sindromul de disparitie a gemenilor, este un tip de avort spontan care apare atunci cand se pierde un copil in uter in cazul unei sarcini multiple. Celalalt geaman supravietuieste de obicei. Tesutul fetal de la geamanul care dispare este de obicei absorbit de mama si de copilul supravietuitor. In cazuri foarte rare, bebelusul supravietuitor preia o parte din celulele geamanului pierdut si devine o himera - o persoana cu doua seturi de ADN.

Cat de frecvent este sindromul geamanului disparut?

Acest sindrom apare de obicei in primul trimestru - uneori chiar inainte de prima ecografie. Acest lucru face ca este greu de stiut exact cat de des se intampla, deoarece o femeie insarcinata poate pierde un geaman inainte de a sti ca este insarcinata cu gemeni. Studiile estimeaza ca sindromul geamanului disparut apare la aproximativ 36% dintre sarcinile gemelare, la aproximativ jumatate dintre sarcinile cu trei sau mai multi embrioni si la 20% pana la 30% dintre sarcinile obtinute cu ajutorul tehnologiei de reproducere asistata (ART), cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV).

Simptomele sindromului geamanului disparut

De cele mai multe ori, nu exista simptome ale sindromului de disparitie a gemenilor. Uneori, insa, pot exista si alte simptome de avort spontan, cum ar fi:

  • Crampe
  • Sangerare
  • Dureri pelviene

Cauzele sindromului geamanului disparut 

Factorii care pot creste probabilitatea de aparitie a sindromului de disparitie a gemenilor includ:

  • Varsta materna avansata (peste 35 de ani), desi acest lucru se poate datora pur si simplu faptului ca sarcinile multiple sunt mai probabile la femeile mai in varsta
  • Anomalii cromozomiale la geamanul disparut
  • Utilizarea tehnicilor de reproducere asistata
  • Placenta mica sau alte anomalii ale placentei
  • Genetica

Cum vei sti daca ai un geaman disparut?

Cel mai adesea, un geaman care dispare este diagnosticat in timpul unei ecografii. Daca la prima ecografie ai identificat gemeni sau multipli, dar la o ecografie ulterioara se constata doar o singura bataie a inimii sau un singur embrion, acest lucru indica sindromul gemenilor care dispar.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre