In timpul sarcinii, temperatura corpului femeii insarcinate creste, iar daca ne aflam in timpul verii, cand termometrul urca vertiginos, femeile insarcinate sunt deosebit de vulnerabile la temperaturile ridicate.
In timpul zilelor caniculare, disconfortul tipice acestei etape se agraveaza, afectand organismul si poate avea consecinte si asupra sarcinii. Stiai ca numeroase studii au aratat ca zilele caniculare si umiditatea crescuta pot scurta, in medie, o sarcina cu pana la sase zile?
Cum te afecteaza canicula daca esti insarcinata
Canicula poate avea numeroase efecte asupra femeii insarcinate. Iata cateva dintre acestea:
Tensiune arteriala scazuta
Tensiunea arteriala scazuta este o problema frecventa in timpul sarcinii, deoarece volumul de sange care circula in venele tale creste pentru a satisface nevoile copilului.
Simptomele tensiunii arteriale scazute includ ameteli, greata, vertij, vedere incetosata, palpitatii, sincopa sau lesin, slabiciune si confuzie. Acestea sunt mai frecvente in primul trimestru, pe masura ce organismul se adapteaza treptat la noua situatie in jurul celei de-a patra luni de sarcina.
Cu toate acestea, atunci cand este foarte cald, aceste simptome devin mai severe si, desi tensiunea arteriala scazuta nu este periculoasa, trebuie monitorizate alte simptome care ar putea indica un atac de caldura.
Probleme de circulatie
Caldura excesiva face ca vasele de sange sa se dilate (vasodilatatie), afectand circulatia sangelui si ducand la cresterea acumularii de lichide.
Umflarea picioarelor si a gleznelor este frecventa in timpul sarcinii. Edemul afecteaza aproximativ 75% dintre femei, dar este mai sever pe vreme caldura si mai ales pe canicula cand poate afecta inclusiv mainile si fata.
Risc crescut de deshidratare
Necesarul de apa este crescut la femeile insarcinate, care trebuie sa isi mareasca volumul de lichide corporale pentru a-si satisface nevoile metabolice in timpul sarcinii.
In plus, multe femei se confrunta cu varsaturi in timpul sarcinii, in special in primul trimestru, ceea ce creste riscul de deshidratare.
Daca adaugam la aceasta faptul ca, atunci cand este foarte cald, transpiram pentru a ne regla temperatura corporala, cu pierderea de lichide care rezulta, ar trebui sa ne crestem aportul de apa.
Piele mai sensibila
Modificarile hormonale care au loc in timpul sarcinii fac pielea mai sensibila la factorii externi, cum ar fi caldura si expunerea la soare, ceea ce poate duce la eruptii cutanate, eruptii sau pete pe fata, cunoscute sub numele de cloasma sau melasma gestationala.
Pentru a evita acest lucru, se recomanda folosirea unei creme cu factor de protectie +50, purtarea de haine lejere, largi si respirabile, racirea pielii si evitarea expunerii la soare intre orele 11:00 si 17:00.
Transpiri mai mult
Transpiratia este mecanismul organismului de reglare a temperaturii corporale ridicate din cauza temperaturilor ridicate. Nu putem face prea multe in aceasta privinta, in afara de a cauta locuri racoroase si de a evita activitatile care cresc si mai mult temperatura corpului.
Semne de avertizare
Daca gravida prezinta simptome de deshidratare, cum ar fi urina inchisa la culoare, abundenta, sete extrema, uscaciunea gurii si a mucoaselor, paloare, precum si simptome de insolatie, cum ar fi respiratie afectata, puls accelerat si dureri de cap, halucinatii, convulsii, piele fierbinte si inrosita, delir sau lesin, este important sa se cheme de urgenta salvarea sau ca gravida sa fie transportata de urgenta la spital.
Cum sa eviti riscurile
- Evita activitatile care cresc temperatura corpului (hipertermie).
- Ramai hidratata: bea cel putin doi litri de apa pe zi si creste consumul de fructe si legume, dar si pe cel de alimente hidratante. Evita, pe cat posibil, alimentele deshidratate.
- Cauta locuri racoroase, cu aer conditionat.
- Protejeaza-te de caldura si de soare
- Evita miscarile bruste, cum ar fi ridicarea brusca in picioare, deoarece acest lucru duce la ceea ce se numeste hipotensiune ortostatica.
- Evitati sa petreceti prea mult timp stand jos, dar si prea mult timp petrecut in picioare.
- Misca-ti picioarele si picioarele pentru a stimula circulatia si incearca sa iti mentii picioarele ridicate.
- Evita alcoolul si cofeina, precum si alimentele cu digestie lenta.
- Dormi pe partea stanga pentru a favoriza circulatia sangelui.
FOTO: freepik.com