Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia
Daca ai ajuns in saptamana 42 de sarcina, probabil stii deja ca ai depasit termenul cu 2 saptamani. Acest lucru nu inseamna insa ca trebuie sa iti faci prea multe griji. Fiecare sarcina este diferita si, in plus, mai pot aparea si greseli de calcul. Statistic vorbind, 98% dintre bebelusi vin pe lume pana la sfarsitul saptamanii acesteia.
Cat de mare este bebelusul in saptamana 42 de sarcina
In aceasta saptamana bebelusul tau este cat un dovleac mare! Are in jur de 52 de centimetri lungime si circa 3.650 de grame.
Sarcina la 42 de saptamani: cum creste bebelusul tau
Pana acum, cel mai probabil bebelusul a ramas fara vernix - acea substanta care ii acopera intreg corpul, ceea ce inseamna ca la acest moment pielea lui ar putea incepe sa devina putin uscata.
Si, deoarece schimbari majore nu se mai petrec in aceasta saptamana, iata cateva detalii despre primele zile din viata extrauterina a bebelusului:
Uterul tau era un mediu cald si confortabil, si bebelusul tau are nevoie de timp ca sa se adapteze diferitelor privelisti, sunete, si senzatii caracteristice vietii din afara uterului.
In viata extrauterina, bebelusul isi petrece timpul intre cateva tipuri diferite de stadii ale somnului, vigilenta tacuta si vigilenta activa.
Singurul mod in care bebelusul tau stie sa comunice este prin plans, dar tu poti comunica cu el prin intermediul vocii tale si a mangaielilor. Bebelusul tau iti poate recunoaste vocea si o poate alege dintre altele.
Iubeste sa fie tinut in brate, mangaiat, sarutat, imbratisat, masat si ingrijit. El poate chiar sa emita sunete cum ar fi "ah" atunci cand iti aude vocea sau iti vede chipul si va fi nerabdator sa te gaseasca intr-o multime.
Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 42 de sarcina
Cate luni inseamna 42 de saptamani de sarcina
9 luni si 2 saptamani, atat inseamna 42 de saptamani. Nu este o situatie frecvent intalnita, dar se mai intampla ca unele mame sa ajunga pana la acest maxim.
Simptome frecvente la 42 de saptamani de sarcina
In aceasta perioada simptomele nu difera de cele resimite in ultimele saptamani (probleme cu somnul, dureri de spate, urinari frecvente, hemoroizi, presiune pelviana accentuata, crampe la picioare, contractii Braxton Hicks). Cel mult pot fi putin mai intense.
Cateva detalii despre tristetea care se poate instala dupa nastere te-ar putea interesa insa mai mult.
"Baby blues" (tristetea postpartum)
Pare ca nu are sens: intr-o perioada in care tu te-ai asteptat sa fii maxim de fericita, te simti la pamant, esti plangacioasa, cu stari schimbatoare sau iritata. De fapt, sunt destule motive foarte bune din cauza carora jumatate dintre proaspetele mamici sufera de asa numita baby blues.
In timpul primei saptamani acasa cu bebelusul, privarea de somn, refacerea de dupa nastere, nevoile de ingrijire ale nou-nascutului, lipsa de experienta cu copiii si faptul ca nu exista ajutor adecvat sunt factori care pot fi foarte stresanti.
Schimbarile hormonale care au loc dupa nastere iti pot afecta si ele dispozitia, mai ales daca ai un istoric de sindrom premenstrual sever. Adauga apoi faptul ca in ziua de azi lumea inca se asteapta ca mamele sa "faca totul" si sa se descurce perfect din prima.
Daca stii ca aceste sentimente sunt normale iti este mult mai usor sa treci peste ele. Este o idee buna sa-ti impartasesti sentimentele cu persoanele pe care le iubesti si in care ai incredere: partenerul, parintii, un/o prieten/a apropiat/a sau o ruda. Daca iei legatura cu alti noi parinti on line sau in comunitatea din care faci parte, iti este mai usor sa observi ca nu esti singura care trece prin aceste momente.
Sfaturi pentru a trece mai usor prin perioada post partum
- Fa-ti timp pentru tine. Lasa-l pe partenerul tau sau pe bunici sa stea cu bebelusul cat timp tu vizitezi o prietena, mergi la cumparaturi sau faci o baie relaxanta. Uneori este suficient sa stai afara sau sa faci o plimbare cu copilul tau in aer curat pentru a te simti mai bine.
- Lasa munca in urma. Aminteste-ti ca exista concediu de maternitate. Inchide-ti telefonul mobil si nu te apropia de computer. Foloseste aceste saptamani pentru a crea legaturi cu familia.
- Daca aceste sentimente persista mai mult de cateva saptamani, anunta-ti medicul. Poti sa ai depresie postpartum, o afectiune mult mai serioasa. Simptomele depresiei postpartum includ anxietate extrema, atacuri de panica, modificari ale apetitului (bulimie sau anorexie), insomnie, si ganduri legate de a face rau tie si copilului.
Prevenirea SIDS (Sindromul de moarte subita a sugarului)
Ce este SIDS?
Sindromul de moarte subita a sugarului (SIDS) este denumit uneori "deces in patut". Are loc atunci cand un copil mai mic de 1 an decedeaza brusc, fara semnale de alarma anterioare, de obicei in somn.
Ar trebui sa fiu ingrijorata?
Desi SIDS este principala cauza de deces printre copiii aflati la varste intre o luna si un an, aceasta este totusi rara. SIDS face cam 2500 de victime pe an, cu varste aflate de obicei intre 2 si 4 luni. Nimeni nu stie cu exactitate ce anume cauzeaza SIDS, desi urmatorii factori sunt incriminati in cresterea riscului de SIDS:
- Un parinte sau ingrijitor care fumeaza;
- Punerea copilului sa doarma cu fata in jos pe saltea;
- Bebelusii nascutii prematur;
- Greutatea mica la nastere;
- Dormitul pe o suprafata prea moale;
- O atmosfera supraincalzita in timpul somnului.
Cum pot micsora riscul in cazul copilului meu?
Pune copilul sa doarma intotdeauna pe spate. Atunci cand pediatrii si cercetatorii asupra SIDS au inceput sa recomande acest lucru in 1994, rata decesului prin SIDS a scazut cu 40 de procente. Aduna orice fel de perna sau jucarii moi din patutul bebelusului. Pastreza camera racoroasa, in special daca iti infesi bebelusul.
Unii experti ne avertizeaza asupra riscului de a dormi cu nou-nascutul in pat in timpul primelor luni de viata, deoarece patul moale este un risc. Altii cred ca dormitul impreuna ii permite mamei sa raspunda mai repede la schimbarile respiratiei sau miscarilor copilului.
Daca dormi cu copilul tau, asigura-te ca ai indepartat pernele si jucariile si ca salteaua este tare. Bebelusul ar trebui sa doarma pe spate chiar si in patul tau. Nu fuma niciodata in preajma copilului tau si fereste-l de cei care fumeaza. Nu dormi cu el daca tu sau partenerul tau ati consumat alcool sau droguri, sunteti foarte obositi sau sunteti supraponderali.
Analize si investigatii in saptamana 42 de sarcina
In aceasta saptamana nu mai ai analize de facut, dar medicul va monitoriza bebelusul pentru a se asigura ca totul este in regula (se misca normal, respira bine, are o rata normala a batailor inimii, are suficient lichid amniotic).
In acest sens, doctorul iti va face o ecografie, un test non-stres si un test de stres la contractiile uterine. Acesta din urma, care nu a fost detaliat in saptamanile anterioare, este unul noninvaziv, prin care se verifica daca bebelusul poate suporta stresul contractiilor uterine. Testul este utilizat de obicei in cazul sarcinilor cu risc, pentru a stabili mai exact daca fatul primeste suficient oxigen in timpul nasterii naturale (pe parcursul contractiilor si al nasterii nivelul de sange si implicit cel de oxigen de la nivelul placentei scad, ceea ce poate creste riscul de hipoxie - lipsa de oxigen).
Ce sa faci in saptamana 42 de sarcina
Incercarea de a te linisti si relaxa, chiar daca poate fi dificil, este cel mai bun lucru pe care il poti face in aceasta saptamana (desigur, in afara de controalele medicale). De asemenea, poti face plimbari lungi, atat cat iti permite starea.
Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 42 de sarcina