In timpul sarcinii, emotiile intra in "revolutie". Aceasta perioada este adesea traita ca un rollercoaster emotional, deoarece corpul femeii sufera schimbari semnificative din cauza modificarilor hormonale. In special, progesteronul si estrogenul sunt la un nivel mult mai ridicat decat de obicei, ceea ce duce la o stare de spirit schimbatoare care este dificil de gestionat.
Fiecare persoana o traieste intr-un mod special. Cu toate acestea, nu ar fi surprinzator daca, cu sentimentele la cote inalte, treci de la bucurie la tristete in cateva minute. Vestea buna este ca nu esti singura in aceasta situatie. Tocmai de aceea, vei vedea mai jos o serie de recomandari care iti pot fi de mare ajutor pentru a face fata acestui moment special.
1. Evita sa iti judeci sentimentele
Trebuie sa stii ca cele mai frecvente emotii in aceasta perioada sunt: frica, anxietatea, tristetea, stresul, bucuria si entuziasmul. Mai ales pentru proaspetele mame, procesul de sarcina poate fi coplesitor si deconcertant. In acest sens, este important sa dai frau liber sentimentelor si sa iti permiti sa le experimentezi fara a le judeca. Nu esti vinovata pentru ca simti teama sau incertitudine - ai un copil care creste in pantece! Este normal sa simti un amestec de emotii intense.
2. Aminteste-ti ca fiecare sarcina este unica
Evita sa te compari cu altele. Tine cont de faptul ca fiecare persoana este unica si ca sarcinile pot fi traite in moduri foarte diferite. Nu esti mai buna sau mai rea decat oricine altcineva pentru ca traiesti aceasta perioada intr-un anumit mod.
3. Practica tehnici de respiratie
Cercetarile publicate in revista Clinical Psychologist subliniaza faptul ca anxietatea materna perinatala este foarte frecventa. In acest sens, invatarea tehnicilor de relaxare este un instrument excelent pentru a reduce acest sentiment de disconfort.
4. Impartaseste emotiile si preocuparile care apar in urma sarcinii
Sa vorbesti despre ceea ce simti iti poate oferi o mare usurare emotionala. Asadar, vorbeste despre ceea ce te ingrijoreaza, te preocupa sau te deruteaza cu persoanele in care ai incredere. De fapt, discutia cu femei care sunt sau au fost insarcinate poate fi foarte reconfortanta, deoarece acestea vor intelege la prima mana ceea ce traiesti tu.
5. Evita supraincarcarea cu informatii
Este adevarat ca informatia este putere. In era digitala, avem acces la o cantitate enorma de informatii despre sarcina si maternitate. Desi dobandirea de noi cunostinte poate fi foarte utila in timpul sarcinii, poate fi, de asemenea, coplesitoare si confuza.
6. Accepta faptul ca nu le poti face pe toate
S-ar putea sa fie nevoie sa incetinesti ritmul de viata de dinainte de sarcina. Schimbarile fizice si emotionale te vor forta sa iti revizuiesti prioritatile si sa acorzi mai multa atentie nevoilor tale. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa stai acasa 24 de ore pe zi sau ca nu poti face absolut nimic. Dar, in loc sa te epuizezi incercand sa te "tii de treaba" cu toate responsabilitatile obisnuite, ia in considerare posibilitatea de a face ajustari in rutina zilnica pentru bunastarea ta. Aminteste-ti ca nu trebuie sa faci totul singura. Accepta ca este in regula sa ceri ajutor si sa delegi sarcini partenerului, prietenilor sau familiei.
FOTO: freepik.com