Cum se schimba corpul unei femei in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2022-08-30
Cum se schimba corpul unei femei in timpul sarcinii

Din momentul conceptiei, corpul femeii sufera schimbari continue. Unele persista timp de saptamani sau luni; altele dureaza doar o perioada scurta de timp. De asemenea, schimbarile pot diferi de la o femeie la alta, unele raportand numeroase simptome in timpul sarcinii, in timp ce altele abia le observa.

Daca esti insarcinata, iata cum se schimba corpul tau pe parcursul celor trei trimestre.

Modificari ale corpului: Primul trimestru de sarcina

In timpul acestor saptamani este posibil sa te confrunti cu marirea sanilor, somnolenta sau greata. 

Marirea sanilor. Ca urmare a cresterii nivelului de estrogen si progesteron, glandele mamare cresc in dimensiune, provocand o senzatie de tensiune, sensibilitate si durere. De asemenea, areolele (zona pigmentata din jurul mamelonului) devin mai mari si mai intunecate. Acestea pot fi acoperite cu mici umflaturi albe numite tuberculi Montgomery (glande sudoripare marite). Venele superficiale ale sanilor devin mai vizibile.

Uterul creste. Uterul creste si incepe sa apese pe vezica urinara. Consecinta: urinari mai frecvente.

Burta incepe sa creasca. Incepi sa simtiti cum hainele devin mai stramte in jurul pieptului si taliei, dar si cumburta incepe sa se mareasca, in special incepand cu luna a doua de sarcina. In unele cazuri se observa schimbari in dimensiunile burtii abia dupa a treia sau chiar a patra luna de sarcina. 

Ritmul cardiac creste. Ritmul cardiac creste cu 40% pana la 50% intre inceputul si sfarsitul sarcinii (pentru a tine pasul cu cerintele uterului). La randul sau, cresterea debitului cardiac (volumul de sange care paraseste ventriculii la fiecare contractie) poate duce la o crestere a ritmului cardiac (puls).

Schimbari de dispozitie. In parte din cauza noilor niveluri hormonale, este posibil sa ai schimbari de dispozitie similare cu sindromul premenstrual (caracterizat prin iritabilitate, nervozitate, retentie de lichide si alte simptome care apar cu putin timp inainte de fiecare perioada menstruala).

Greata si varsaturi. Hormonii necesari pentru ca sarcina sa decurga normal sunt, de asemenea, in spatele greturilor si varsaturilor tipice primului trimestru. Desi este mai frecventa dimineata, poate aparea in orice moment al zilei (mai ales dupa cateva ore in care nu consumi niciun aliment). Vestea buna: rareori interfereaza cu o nutritie adecvata.

Constipatie. Uterul in crestere pune presiune asupra rectului si intestinelor, ceea ce creste riscul de constipatie. La randul lor, nivelurile ridicate de progesteron incetinesc contractiile intestinale (care permit alimentelor sa se deplaseze prin tractul digestiv), adaugand mai multe motive de constipatie si favorizand arsurile la stomac, indigestia si gazele.

Oboseala si somnolenta. Schimbarile fizice si hormonale, impreuna cu stresul emotional asociat cu primele luni de sarcina, isi pun amprenta sub forma de oboseala si somnolenta.

Scade apetitul sexual al femeilor.

Modificari ale corpului: Al doilea trimestru de sarcina

Pentru majoritatea femeilor insarcinate, acestea sunt cele mai bune luni de sarcina. Greturile matinale dispar, oboseala scade, durerile de san dispar. Aceste imbunatatiri pot fi asociate cu o scadere a nivelurilor hormonului gonadotropina corionica umana (BhCG) si cu adaptarea organismului la nivelurile de estrogen si progesteron.

Bebelusul incepe sa se miste. Femeile insarcinate pot simti miscarile fatului pentru prima oara in jurul saptamanii 20 de sarcina.

Sarcina este deja vizibila. Uterul ajunge la nivelul buricului si sarcina devine evidenta. Este posibil sa simti mancarimi la nivelul abdomenului in crestere si dureri pe ambele parti sau in partea inferioara a abdomenului (deoarece ligamentele se intind pentru a sustine uterul).

Nevoia constanta de a urina. Nevoia de a urina frecvent poate scadea: uterul nu se mai afla in cavitatea pelviana si nu mai apasa pe vezica urinara.

Congestia nazala in timpul sarcinii. Cresterea nivelului de hormoni (estrogen si progesteron) afecteaza, de asemenea, membranele mucoase ale nasului. Nu fii surprins daca vei avea nasul infundat sau chiar o hemoragie nazala.

Sangerarea gingiilor la femeile insarcinate. Hormonii afecteaza, de asemenea, gingiile, care pot deveni inflamate si pot sangera usor.

Cresterea poftei de mancare. Incepand cu a patra luna este posibil sa observi o crestere a poftei de mancare.

Vene varicoase si hemoroizi in timpul sarcinii. Presiunea crescuta a uterului aflat in crestere, asupra drenajului venos al picioarelor, asociata cu modificarile circulatorii ale sarcinii si cresterea in greutate, explica frecventa ridicata a varicelor si a hemoroizilor in cazul femeilor insarcinate.

Scurgeri vaginale. Scurgerile vaginale albe sau galbui (leucoree) pe care le observi sunt normale in aceasta perioada si vor continua pana la sfarsitul sarcinii. Daca secretiile sunt rosiatice sau de culoare inchisa, trebuie sa te adresezi de urgenta medicului.

Cresterea in greutate. Cresterea in greutate isi pune amprenta sub forma de dureri la nivelul picioarelor si spatelui. Durerile de spate apar din cauza cresterii volului burtii si a greutatii, ducand, totodata si la modificarea posturii. 

In special daca ai pielea inchisa la culoare, hormonii de sarcina pot provoca ceea ce este cunoscut sub numele de cloasma, "masca sarcinii".

De asemenea, este frecventa aparitia unei linii verticale, maronie, pe burta.

Arsurile la stomac, indigestia si constipatia continua.

Femeile isi recapata dorinta sexuala in aceasta perioada. Mai mult, aceasta dorinta poate creste  datorita volumului crescut de sange din zona pelviana. Orgasmele pot deveni mai intense.

Cum se schimba corpul meu: al treilea trimestru de sarcina

Al treilea trimestru de sarcina te va face sa te simti din nou inconfortabil si obosita. Pe masura ce sarcina avanseaza si te apropii de data nasterii, este posibil ca disconfortul sa creasca. De asemenea, bebelusul ocupa din ce in ce mai mult spatiu si vei simti disconfortul obisnuit.

Uterul se afla acum sub coaste. Fundul uterin se afla la aproximativ 38-40 cm de osul pubian. Pielea abdomenului femeii insarcinate este intinsa la maximum, iar femeia gravida merge oarecum stangaci. 

Bebelusul se misca cu dificultate si pana la mijlocul acestei perioade este considerat a fi complet format si dezvoltat pentru nastere. Placenta cantareste aproximativ 600 de grame.

Senzatie de caldura. Printre schimbarile si simptomele frecvente din al treilea trimestru se numara senzatia de caldura (fatul radiaza caldura).

Nevoia constanta de a urina. Din nou, apare urinarea frecventa, din cauza presiunii crescute asupra vezicii urinare.

Picioare umflate. Este posibil sa observi umflarea gleznelor, a mainilor si a fetei, din cauza retentiei de lichide (edem).

Mai mult par in timpul sarcinii. O crestere a parului de pe brate, picioare si fata (datorita stimularii hormonale a foliculilor de par) este normala. Este posibil sa observati ca parul este mai aspru la atingere.

Crampe. Crampele sunt una dintre acele mici probleme ale sarcinii: nu sunt grave, dar sunt enervante. Crampele nu trebuie confundate cu contractiile. Crampele pot fi prevenite daca gravida face activitate fizica regulata si moderata, cum ar fi mersul pe jos sau inotul, inca de la inceputul sarcinii.

Contractiile. In jurul saptamnii 32 de sarcina apar contractiile Braxton-Hicks (travaliul fals). Acestea apar la intervale neregulate, pe masura de organismul se pregateste pentru travaliul real. Contractiile Braxton Hicks incep din saptamana a 8-a de sarcina, dar gravida nu le observa pana in a doua jumatate a sarcinii, sau poate sa nu le observe deloc, fara ca acest lucru sa fie un semnal de alarma. Functia lor este de a ajuta bebelusul sa se aseze in pelvisul mamei si de a initia maturizarea colului uterin. Acestea sunt scurte, dureaza intre 5 si 45 de secunde, iar durerea contractiilor este atenuata prin schimbarea pozitiei sau printr-o pauza, dupa care se poate relua rutina obisnuita. 

Vergeturi. Ca urmare a intinderii pielii este posibil sa apara vergeturile pe stomac, sani, copse si fese. Intinderea pielii provoaca disconfort, uscaciune si mancarime.

Colostru. Aparitia colostrului inainte de nastere nu este anormala. Colostrul este lichidul care hraneste copilul dupa nastere - intre 2 si 5 zile - pana cand glandele mamare incep sa produca lapte.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre