Majoritatea femeilor care au trecut printr-o sarcina se plang ca dupa nastere nu se mai pot incalta cu nimic din ce li se potrivea inainte, pentru ca le-a crescut piciorul cu o jumatate de numar sau chiar cu un numar. In timp ce unii ar putea spune ca este un mit si ca laba piciorului nu mai are cum sa creasca la 25, 30 sau 35 de ani, femeile care au trecut prin asta baga mana in foc ca este ceva cat se poate de real.
Piciorul multor femei creste in sarcina si nu este deloc o exagerare cand afirmam acest lucru. Explicatia este una cat se poate de logica si are legatura cu hormonul numit relaxina pe care organismul il produce in timpul sarcinii si care favorizeaza relaxarea zonei pelvine si alungirea colului, contribuind la relaxarea ligamentelor din zona picioarelor. In plus, fiecare femeie acumuleaza, in timpul celor 9 luni de sarcina, cel putin 10 kilograme. Cu cat greutatea acumulata este mai mare, cu atat organismul, care isi schimba centrul de greutate pe parcursul sarcinii, are nevoie de mai multa sustinere, adica o suprafata mai mare pe care sa se sprijine.
Aceste doua fenomene combinate duc la cresterea piciorului in sarcina cu jumatate de numar sau chiar cu un numar intreg. Este adevarat ca piciorul nu mai este in crestere la varsta adulta, insa ligamentele care tin cele 26 de oase ale talpii nu mai sunt la fel de stranse ca inainte de a ramane insarcinata.
Fenomenul a fost explicat si de Bret Ribotsky, presedintele Colegiului American de Ortopedie si Medicina: „Aceiasi hormoni care sunt eliberati sa relaxeze zona pelviana sunt responsabili si de slabirea ligamentelor piciorului. In plus, cresterea greutatii corporale a sarcinii aplatizeaza arcadele, adaugand lungime si latime piciorului.”
Picioarele umflate vs. cresterea piciorului
Femeile insarcinate pot observa, incepand din trimestrul al doilea, ca incaltamintea in care se simteau comod inainte incepe sa le stranga. Nu se observa neaparat o crestere a piciorului in lungime, ci mai degraba in latime. Atentie insa, nu confundati picioarele umflate cu picioarele crescute cu o jumatate de numar sau chiar mai mult!
Multe femei retin apa in tesuturi in timpul sarcinii, iar extremitatile li se umfla. Picioarele si mainile, uneori chiar si fata devin vizibil umflate, iar problema persista si chiar se amplifica pana la finalul celor 9 luni de sarcina. Vestea buna este, in cazul retentiei de apa in tesuturi, ca aceasta problema dispare dupa nastere, iar organismul mamei revine la normal usor-usor. In cazul cresterii piciorului din cauza relaxarii ligamentelor, acest lucru nu este reversibil, iar talpa nu se micsoreaza la loc odata cu nasterea. Asadar, femeile carora le-a crescut piciorul in sarcina vor ramane cu el asa, iar incaltamintea pe care o purtau inainte s-ar putea sa nu mai poata fi purtata deloc.
Picioarele pe care punem atata presiune in fiecare zi pot avea nevoie de ingrijire speciala in sarcina. Ele duc, timp de 9 luni, greutatea mamei si a copilului, iar uneori se umfla si devin dureroase. Specialistii recomanda ca femeile insarcinate sa acorde o ingrijire atenta picioarelor in aceasta parioada, evitand incaltaminte sau sosetele stramte, care blocheaza circulatia. De asemenea, evitati sa mergeti prea mult pe jos sau sa stati mult in picioare daca aveti aceasta problema. Baile cu apa rece la picioare pot fi de ajutor, la fel si masajele si odihna cu picioarele pe o perna, astfel incat sa fie mai sus decat restul corpului.
FOTO: Freepik