În timpul fiecărui trimestru și pe măsură ce sarcina avansează, emoțiile pe care le trăim pot varia foarte mult, din diferite motive.
Vorbim despre suișurile și coborâșurile acestor emoții în fiecare trimestru de sarcină și despre cum să înveți să le gestionezi într-un mod pozitiv și sănătos.
Firește, fiecare femeie va experimenta propriile emoții, iar procesele pot fi foarte diferite unele de altele; ca întotdeauna, vorbim despre cele mai comune, dar insistăm asupra faptului că fiecare sarcină este unică.
Primul trimestru: entuziasm, emoție, surpriză
Primul trimestru este dominat de emoții și entuziasm. Iar acest lucru este și mai intens dacă este primul tău copil. Magia primului trimestru.
În cazul în care sarcina nu a fost dorită sau planificată, este posibil să existe, de asemenea, surpriză și nesiguranță în fața veștii.
În primele săptămâni după ce sarcina este confirmată, este normal să simți o oarecare teamă în cazul în care ceva nu merge bine, anxietate? Aceasta este o teamă firească, mai ales în primul trimestru, că ceva ar putea merge prost sau că ați putea pierde sarcina.
Aceste emoții sunt intrinseci sarcinii și apar indiferent dacă sarcina a fost sau nu dorită și/sau dorită. Cu toate acestea, pe măsură ce sarcina avansează și probabilitatea de avort spontan scade, teama tinde să se atenueze.
Pe de altă parte, dacă ne confruntăm cu vărsături, greață și oboseală, ceea ce este frecvent în primul trimestru, aceste neplăceri au repercusiuni psihologice, care se traduc prin anxietate, disconfort...
Al doilea trimestru: stabilitate, dar și îndoieli
În al doilea trimestru, emoțiile pot deveni ceva mai stabile. Cel mai mare risc de avort spontan a trecut (nu uitați că 1 din 4 femei suferă o pierdere gestațională în primul trimestru de sarcină).
Pe de altă parte, apar și îndoieli cu privire la procesul care se apropie în legătură cu nașterea, responsabilitatea pe care o implică îngrijirea unui copil, precum și cu parentingul în sine.
Al treilea trimestru: nervi și posibila teamă de naștere
În cele din urmă, al treilea trimestru poate fi caracterizat de o mare dorință de a vă întâlni copilul, de emoții, de nervi și de o anumită teamă de naștere (cu întrebări de genul "Va merge totul bine?").
Există, de asemenea, îndoieli și temeri cu privire la ceea ce ne dorim să fie nașterea noastră, de exemplu, dacă ne dorim o naștere naturală, vaginală, ne întrebăm dacă acest lucru va fi posibil, cu speranța și dorința ca totul să decurgă așa cum sperăm.
Cum facem față emoțiilor în fiecare trimestru de sarcină?
Cel mai important lucru este să vă respectați și să vă validați emoțiile în orice moment. Nu încercați să le reprimați, ci mai degrabă căutați modul în care vă simțiți cel mai confortabil să le exprimați. Găsește-ți o "priză", un jurnal personal în care să scrii, o persoană de încredere cu care să vorbești.
Și împărtășiți toate aceste emoții cu partenerul dumneavoastră, dacă simțiți că vă ajută; în plus, probabil că și partenerul simte lucruri asemănătoare și, în acest fel, vă oferiți unul altuia ocazia de a împărtăși și de a vă îmbunătăți comunicarea.