Cand testul de sarcina este pozitiv, entuziasmul este de nedescris. Este incredibil sa te gandesti ca in tine creste o fiinta umana care iti va umple zilele cu bucurie. Pe masura ce saptamanile trec, pe langa visul de a-ti auzi inima, de a vedea chipul tandru al bebelusului sau de a-ti suge degetul, una dintre primele intrebari care apar este: cand incepe sa se vada burtica in sarcina?
De obicei, se intampla intre 12 si 16 saptamani de gestatie, adica in jurul celei de-a treia sau a patra luni. Totusi, aceasta este doar o medie si poate varia in functie de factori precum numarul de copii si constitutia fizica a mamei. Fiecare sarcina este diferita si nu exista un calendar prestabilit care sa se potriveasca tuturor sarcinilor.
Evolutia burtii in primul si al doilea trimestru de sarcina
Este usor sa crezi ca burta ta este vizibila la inceputul sarcinii. Indiferent daca esti nerabdatoare sa iti arati burtica in crestere, esti interesata sa cumperi haine de maternitate sau preferi sa pastrezi vestile private pentru o perioada mai lunga, sa stii ca burta incepe sa se vada in momente diferite pentru femei diferite.
Desi vrei sa vezi acel mic cucui care anunta sosirea bebelusului cat mai curand posibil, realitatea este ca schimbarile exterioare se manifesta de obicei la sfarsitul primului trimestru sau la inceputul celui de-al doilea.
Prima luna
In timpul primei luni de sarcina, desi este posibil sa nu observi imediat, corpul sufera o serie de modificari. Este posibil sa te simti diferita pe interior, dar exteriorul nu reflecta inca acest lucru. Dimensiunea abdomenului tau abia creste, deoarece uterul tau se afla inca in interiorul pelvisului si nu se extinde aproape deloc. De asemenea, embrionul are intre 6 si 7 milimetri lungime. In acest stadiu, se poate confunda cu o burta in crestere care iti face pantalonii putin mai stramti decat in mod normal. In realitate, umflarea este rezultatul modificarilor hormonale sau poate fi vorba de gaze sau constipatie, care sunt semne ale sarcinii.
A doua luna
In a doua luna de sarcina, nu exista schimbari evidente nici in burta. Desi uterul incepe sa se dilate, nu exista o crestere vizibila a dimensiunii. De fapt, cei din jurul tau nu vor observa ca esti insarcinata, deoarece embrionul este inca mic, masurand intre 1,25 si 2,54 centimetri.
Este posibil sa observi o crestere a umflaturilor si a sensibilitatii la nivelul abdomenului din cauza nivelurilor hormonale care determina retentia de lichide, similar cu ceea ce se intampla inainte de menstruatie. Acest lucru poate face ca pantalonii sa fie mai stramti si este posibil sa simti o usoara presiune in partea de jos din cauza uterului in expansiune, chiar daca acesta nu este inca vizibil la exterior.
Pe de alta parte, este posibil sa iei in greutate pana la 5 kilograme in primul trimestru, astfel incat orice umflaturi pe care le observi se pot datora mai degraba acestei cresteri in greutate decat cresterii copilului.
A treia luna
In aceasta etapa, incepi sa observi o usoara umflatura care poate fi simtita deasupra osului pelvian. Acest lucru se datoreaza faptului ca uterul incepe sa iasa in afara, iar bebelusul are intre 7,6 si 10 centimetri lungime. Aceasta schimbare este mai vizibila la femeile cu o constitutie subtire si la cele care au avut sarcini anterioare, deoarece muschii abdominali se pot relaxa mai repede. Cu toate acestea, burta este inca mica si poate fi usor ascunsa. De fapt, pentru unele mame, burta nu va fi vizibila pana la sfarsitul trimestrului al doilea si chiar in trimestrul al treilea.
A patra luna
Draga mamica, in timpul celei de-a patra luni, este inevitabil sa arati ca esti insarcinata. Burtica ta continua sa creasca in volum si incepe sa devina mai vizibila. Acest lucru se datoreaza faptului ca uterul creste si continua sa urce in cavitatea abdominala si sub ombilic. Copilul dumneavoastra este mai mare si masoara aproximativ 13 centimetri.
Potrivit American Pregnancy Association (AAP), pe masura ce uterul creste, impinge organele din locul lor obisnuit si pune presiune pe muschii si ligamentele din jur. Acest lucru poate provoca unele dureri, dar acestea sunt normale. Daca este prima ta sarcina, este posibil ca burta sa fie inca mica, dar daca nu este asa, probabil ca esti deja mai familiarizata cu schimbarile, deoarece este posibil sa fi fost vizibile de la inceput. In unele cazuri, in special la femeile cu o talie subtire, burta tinde sa creasca in fata, in timp ce la cele cu o talie mai larga, se poate simti mai plata.
A cincea luna
Daca burta ta a urmat o tendinta normala de crestere, la cinci luni este obisnuit ca persoanele din jurul tau sa inceapa sa observe sarcina ta fara sa fie nevoie sa mentionezi acest lucru. Fundul uterin ajunge la linia ombilicului si talia se largeste si mai mult.
In acest moment, bebelusul are o lungime de 14 pana la 15 centimetri si este posibil sa incepi sa simti miscarile bebelusului. De asemenea, te poti confrunta cu dureri de spate din cauza greutatii suplimentare si a schimbarilor de postura.
A sasea luna
La sase luni, este posibil sa observi ca burta se umfla suficient de mult incat sa fie nevoie sa te schimbi in haine de maternitate. Fundul uterin ajunge deasupra buricului, iar bebelusul tau are o lungime de 18-19 centimetri. Daca nu este inca foarte vizibil, nu iti face griji: toate viitoarele mamici (si micutii lor) se dezvolta in ritmuri diferite. S-ar putea ca burtica ta sa para mai mica daca esti la prima sarcina sau daca ai o inaltime peste medie.
De asemenea, este posibil sa observi unele modificari ale pielii, cum ar fi vergeturi sau o linie intunecata care se intinde de la buric in jos, cunoscuta sub numele de linea alba. Mentinerea pielii hidratate te poate ajuta sa reduci disconfortul.
Evolutia burticii tale este un semn al miracolului vietii
Tocmai ai inceput o calatorie plina de iubire, speranta si vise si abia astepti sa il cunosti pe micutul tau. Fiecare sarcina este unica si experienta momentului in care burtica incepe sa se vada poate varia de la o femeie la alta, asa ca nu te simti presata de comparatii sau de asteptarile altor persoane. Cel mai important lucru este sa te bucuri de fiecare etapa a sarcinii si sa iti amintesti ca fiecare schimbare este un semn al miracolului vietii care creste in tine.
Sursa: eresmama.com
Sursa foto: freepik