In afara de transformarile estetice si psihologice pe care fiecare graviduta este nevoita sa le accepte atunci cand pregateste sa devina mama, se petrec si o serie de schimbari in zona intima pe parcursul sarcinii care sunt mai putin popularizate decat alte simptome. Cu toate ca aceste modificari pot fi uneori suparatoare, ele sunt absolut normale si nu iti pun in pericol bebelusul sau starea de sanatate.
La inceputul sarcinii, se intensifica activitatea unor functii de baza ale organismului, precum circulatia sanguina si sistemul hormonal. Fenomenul are un efect sesizabil asupra zonei tale intime, care incepe sa arate si sa se simta putin diferit.
Secretii mai abundente
Imediat dupa conceptie, corpul incepe sa genereze cantitati mai mari de estrogen si progesteron, declansand secretii mai abundente decat de obicei. Unele mamici spun ca, in primul trimestru de sarcina, au fost nevoite sa-si schimbe lenjeria intima de mai multe ori intr-o singura zi.
Umflarea tesutului
In timpul sarcinii, volumul sangelui in organism se mareste in proportie de aproximativ 50%, in special in zona aparatului reproducator. O mare cantitate de sange este concentrata in uter, mai exact in tesutul endometrial, necesar pentru hranirea fatului aflat in dezvoltare. In consecinta, si tesutul vaginului tau devine mai vascularizat, mai umflat si mai sensibil.
Senzatii placute sporite
Fluxul sanguin intensificat la nivelul vaginului si al labiilor creste gradul de excitabilitate in zona, explicandu-se astfel libidoul generos din perioada de sarcina. Acest lucru este benefic si pentru partenerul tau, care va fi stimulat in mod suplimentar de spatiul vaginal "restrans" in timp ce faceti dragoste.
Fire de par crescute sub piele
Valurile de estrogen pot face minuni pentru podoaba ta capilara, insa progesteronul ar putea determina un fenomen mai putin placut la nivelul parului pubian. Hormonul din urma determina blocarea glandelor sebacee cu transpiratie si celule moarte, facandu-te mai susceptibila la firele de par corporal crescute sub piele.
Circulatia sanguina puternica te predispune unei dureri semnificativ mai mari in timpul epilarii cu ceara, de aceea sarcina este o perioada propice sa renunti la indepartarea parului nedorit pana la nastere.
Hiperpigmentarea zonei intime
In urma circulatiei sanguine exacerbate la nivelul zonei tale intime, vulva poate deveni mai violacee. Procesul de hiperpigmentare este un semn timpuriu ca ai ramas insarcinata si rezulta in urma secretiei abundente de estrogen, progesteron si un alt hormon care stimuleaza formarea celulelor pigmentare.
Mici scurgeri inofensive
Medicii nu cunosc inca motivul, insa aproximativ 30% dintre gravidute prezinta mici scurgeri sangerii in timpul primului semestru de sarcina. Cantitatea marita de sange de la nivelul cervixului ar putea fi o sursa, alaturi de presiunea exercitata in timpul actului sexual.
Iritatiile din al doilea trimestru
In al doilea trimestru de sarcina, hormonii si burtica in continua crestere pot cauza iritatii in zona vaginului.
Orgasme mai intense
Imediat ce te eliberezi de greturile matinale si senzatia continua de oboseala, sexul incepe sa-ti sune din nou ispititor. Lubrifierea naturala si vascularizatia puternica ofera noi proportii senzatiilor din timpul actului de iubire. Foarte multe femei experimenteaza orgasmul pentru prima oara in timpul sarcinii, sau fac cunostinta cu asa-numitul climax multiplu.
Predispozitia la candidoza
Femeile insarcinate sunt predispuse candidozelor repetate, insa medicii nu au deslusit inca sursa problemei. Specialistii cred ca tulburarile hormonale dezechilibreaza nivelul PH-ului din vagin, favorizand dezvoltarea infectiei.
Mancarimile vaginale
Chiar daca nu este vorba despre infectii sau alte afectiuni similare, mancarimile vaginale se pot instala in perioada de sarcina din pricina secretiilor si transpiratiei abundente, cresterea in greutate si disconfortul fizic general. Pentru a atenua problema, poarta lenjerie intima suficient de larga si nu aplica un tratament pe baza de crema, care ar putea face si mai mult "deranj" in zona.
Aparitia negilor
Actiunea hormonilor poate declansa productia accelerata de celule la nivelul pielii, formandu-se astfel mici negi care dispar de regula fara inteventii speciale. In cazul in care ei persista pana la nastere si esti deranjata de prezenta lor, poti ruga medicul sa ii indeparteze chirurgical cu ocazia anesteziei epidurale.