Se schimba sau nu creierul in sarcina? Ce spun studiile si care este explicatia pentru „baby brain”

/ / Modificat: 2022-04-14
Se schimba sau nu creierul in sarcina? Ce spun studiile si care este explicatia pentru „baby brain”

Multe femei insarcinate sau care au nascut se plang de faptul ca, in timpul sarcinii, au inceput sa aiba probleme de memorie. Exista si o denumire pentru acest fenomen: acesta este cunoscut drept „baby brain” sau „pregnancy brain” si este o realitate care le-a atras atentia cercetatorilor.

Corpul unei femei sufera numeroase modificari in timpul sarcinii, unele dintre ele chiar din primele saptamani dupa conceptie. Schimbarile sunt atat unele fizice, cat se poate de vizibile si de concrete, cat si de ordin emotional si psihic. Multe femei insarcinate sunt mai sensibile in aceasta perioada, plang mai usor si se emotioneaza mai repede, din cauza schimbarilor hormonale prin care trec. Unele gravide se plang insa si de probleme de memorie si dificultati de concentrare in timpul sarcinii si au aparut inclusiv teorii potrivit carora creierul chiar se schimba in cele 9 luni de sarcina. Dar ce spun studiile?

Ce este „baby brain”

Termenul „baby brain” este unul non-medical, folosit pentru a descrie unele tulburari cognitive cu care femeile insarcinate se confrunta. Unele acuza pierderi de memorie si uitare, in timp ce altele il descriu ca pe o ceata in creier care le impiedica sa isi aminteasca lucruri sau sa se concentreze.

Multa lume s-a intrebat daca este un fenomen real, adica daca in creier chiar au loc schimbari fizice in timpul sarcinii sau tine totul doar de chimia din organism. Exista studii care sugereaza ca in timpul sarcinii, creierul femeii se micsoreaza, insa aceastea sunt contestate de alte cercetari care arata ca sarcina nu schimba forma sau structura organului. Alte cercetari au demonstrate, insa, reducerea materiei cenusii, lucru care ar putea afecta functia cognitiva.

Ce se întâmplă, de fapt, în creierul femeii însărcinate

In cadrul clinicii Mayo, au fost analizate 20 de studii la care au participat, in total, 700 de femei insarcinate. In urma analizei, s-a constatat ca femeile insarcinate aveau memoria si functia cognitiva mai scazute, insa aceste lucruri nu afectau performanta la locul de munca. S-a constatat insa ca unele schimbari care se produc in corpul femeii atunci cand este insarcinata, dar si in perioada postpartum pot duce la aparitia asa-numitului „baby brain”.

Schimbarile hormonale si „baby brain”

Unii medici sunt de parere ca nivelul ridicat de progesteron poate afecta capacitatea de a gandi limpede. Potrivit unui studiu din 2014, incepand din al doilea trimestru de sarcina scade capacitatea cognitiva, din cauza nivelului ridicat de progesteron.

Lipsa de odihna si „baby brain”

Atat pe final de sarcina, din cauza dificultatii de a gasi o pozitie comoda, cat mai ales dupa nastere, proaspetele mamici dorm din ce in ce mai putin, iar somnul lor nocturn este fragmentat. Este dovedit faptul ca lipsa de somn duce la dificultati de concentrare, pierderi usoare de memorie si uitare.

Stresul si „baby brain”

La fel ca lipsa de somn, stresul si anxietatea din sarcina, dar si de dupa nastere, pot afecta capacitatea cognitiva a femeilor. Exista multe studii care au stabilit o legatura intre stres si anxietate, pe de-o parte, si pierderea memoriei, de cealalta parte.

Cat timp dureaza problemele de memorie si concentrare

In timp ce unele femei scapa de sindromul „baby brain” dupa nastere sau cateva luni mai tarziu, exista studii care arata ca situatia se poate prelungi chiar si cativa ani. Potrivit unei cercetari din 2016, „baby brain” se poate manifesta, in medie, cam doi ani dupa nastere.

Chiar daca pare o perioada lunga si descurajanta, exista lucruri pe care le puteti face pentru a diminua efectele suparatoare ale uitarii si ale dificultatilor de concentrare. In primul rand, odihna este esentiala. Apoi, alimentatia corecta, echilibrata si hidratarea sunt si ele importante pentru a mentine starea generala de sanatate. Nu in ultimul rand, jocurile care antreneaza memoria pot fi extrem de utile pentru a reduce uitarea. Cuvintele incrucisate, integramele, sudoku sau chiar memorarea de poezii va pot ajuta sa treceti mai usor peste aceste provocari care vin la pachet cu sarcina.

FOTO: Freepik

Taguri Sarcina avansata

Articole recomandate

Citeste si despre