Desi medicii recomanda sexul in timpul sarcinii, unii parteneri au o retinere in a se aventura prea mult din acest punct de vedere in cele noua luni de gestatie. Unii dintre ei chiar au motive sa o faca! Exista situatii medicale care interzic cu desavarsire sexul in timpul sarcinii si care pot pune in pericol sanatatea fatului!
S-a creat un adevarat manifest din faptul ca sexul in timpul sarcinii este inofensiv si chiar recomandat. Unde intorci capul vezi aceeasi emblema "fa sex in sarcina"! Totusi, in cazul sarcinilor cu risc maxim acesta poate fi restrictionat chiar si pe toate perioada gestatiei.
Asigura-te ca nu esti intr-una dintre situatiile in care nu ai voie sa intreprinzi relatii sexuale in sarcina, pentru a nu risca sa pui in pericol fatul.
Placenta previa
Atunci cand placenta blocheaza cervixul ne confruntam cu afectiunea numita placenta previa. Atunci cand o gravida se confrunta cu aceasta problema, o serie de precautii trebuie luate in considerare. Una dintre ele se refera la contactul sexual pe perioada sarcinii. Unii medici recomanda incetarea activitatii sexuale abia dupa saptamana a 28-a de sarcina. Exista totusi riscuri posibile care trebuie luate in considerare si daca relatiile sexuale au loc mai devreme de aceasta data.
Placenta abruptio
Placenta abruptio reprezinta separarea prematura a placentei de peretele interior al uterului. Aceasta separare ar trebui sa aiba loc in mod normal cu putin timp inainte de nastere. Aceasta complicatie poate pune interdictii in calea sexului in timpu sarcinii!
Riscul de avort
Daca gravida are un istoric medical care cuprinde o serie de pierderi de sarcina, atunci medicul va recomanda repaus sexual. Evitarea contactelor sexuale este esentiala pentru prevenirea aparitiei avortului spontan in astfel de cazuri, considerandu-se ca gravidele care prezinta recurenta a acestui tip de avort au o sarcina cu risc maxim.
Incompetenta cervicala
Incompetenta cervicala apare atunci cand colul se dilata prematur, inainte de momentul nasterii. Este determinata de slabiciunea colului uterin care nu mai poate sustine greutatea fatului. Apare riscul de nastere prematura sau de pierdere a sarcinii. In cazul acestor gravide, repaosul la pat este obligatoriu pentru toata perioada sarcinii, iar contactele sexuale sunt strict interzise.
Riscul de nastere prematura
Daca apar in sarcina fectiuni medicale care anunta o potentiala nastere prematura trebuie incetate orice fel de contacte sexuale pana la momentul nasterii.
Metroragia si scurgerea de lichid amniotic in timpul sarcinii
Daca apar sangerari vaginale in timpul sarcinii, este bine ca relatiile sexuale sa fie evitate. Mai ales daca acestea sunt de cauza uterina si cu exteriorizare la nivel vaginal, adica metroragii.
Acestea reprezinta un simptom al avortului spontan si potindica faptul ca urmeaza sa pierzi sarcina. De aceea, este bine sa eviti contactul sexual. Plus de asta, exista o multime de alte afectiuni care au ca simptom sangerarea vaginala si care atrag dupa sine restrictionarea relatiilor sexuale in sarcina. Astfel metroragiile mai pot fi semn de:
-
nastere prematura;
-
sarcina ectopica;
-
placenta previa;
-
probleme ale cervixului;
-
ruptura uterina.
Si in cazul in care se constata aparitia unor scurgeri ale lichidului amniotic pe parcursul sarcinii relatiile sexuale ar trebui intrerupte.
Preeclampsia
Preeclampsia reprezinta o complicatia aparuta in urma cresterii presiunii sangelui in sistemul arterial si venos in timpul sarcinii. Se mai numeste si "hipertensiune indusa de sarcina". Atunci cand o gravida se confrunta cu aceasta afectiune riscul de nastere prematura este foarte mare. Medicul poate recomanda incetarea activitatii sexuale pentru evitarea complicatiilor.
Sarcina multipla
Medicul care se ocupa de o sarcina multipla (gemeni, tripleti) poate interzice activitatea sexuala pe parcursul celor noua luni. Sexul este interzis mai ales daca exista si alte afectiuni asociate, care reprezinta factori de risc pentru fat.
In functie de fiecare afectiune in parte si de particularitatile fiecarei persoane, medicul va stabili cu exactitate daca se interzice:
-
penetrarea;
-
orgasmul;
-
excitatia sexuala;
-
toate laolalta.
In unele cazuri aceste restrictii pot aparea inca de la inceputul sarcinii. Alte situatii presupun doar intreruperea temporara in sarcina, perioada despre care se crede ca reprezinta un risc crescut pentru dezvoltarea normala a fatului.